Ruska “skrita flota” tankerjev je večja od prvotnih ocen

V ponedeljek sem navajal številke Financial Timesa glede tega, da je tekom letošnjega leta dobrih 100 (103) tankerjev starejšega datuma zamenjalo lastništvo in državo registracije. Šlo naj bi za neznane lastnike, povezane z Rusijo. No, današnji Oil price navaja ocene TradeWinds, da naj bi bila ruska skrita flota kar 4-krat večja, saj je bilo v času od ruske invazije na Ukrajino 393 tankerjev (ali 43 % vseh transakcij s tankerji) prodanih neznanim lastnikom ali novoustanovljenim podjetjem. Poleg tega je letos na desetine tankerjev, registriranih v državah članicah EU, kot so Malta, Ciper in Grčija, zapustilo njihov register. Večina teh naj bi bila po novem registrirana v Dubaju in se angažirala v prevozu ruske nafte. Glede na to, da gre za bypass okrog zahodnih sankcij proti Rusiji s postavitvijo cenovne kapice, naj bi se precej zvišala premija za prevoz ruske nafte. Kar seveda privlači mnoge ladjarje v prevoz ruske nafte in oblikoval naj bi se 2-delni trg prevoza nafte.

Rusija se je očitno dobro pripravila na to cenovno sankcijo in lahko na ta način v precejšnji meri zavaruje svoj pomorski izvoz nafte v ne-G7 in ne-EU države. Problem v zvezi s tem pa je, da ker gre za stare tankerje, stare 12 do 15 let, ki so na koncu življenjske dobe in zreli za razrez, je ta razvoj dogodkov “accident waiting to happen”. Povečuje se verjetnost nesreč in izlitij nafte in ker so te ladje in tovor zavarovani pri ruskih zavarovalnicah, se odpira vprašanje pokritja morebitne škode.

Velja pa omeniti še trend zmanjševanja škarij v cenah med rusko in ostalimi vrstami nafte. Denimo, pred rusko invazijo na Ukrajino so ruske cene premium nafte (indeks Urals) kotirale na isti ravni kot cene severnomorske nafte (indeks Brent). Po invaziji je prišlo močnega odprtja škarij med obema indeksoma, in sicer med 25 in 30 $/sodček, kar je pomenilo, da se ruska nafta prodaja po velikem diskontu (čeprav še vedno na ravni med 60 in 80 $/sodček). V zadnjih mesecih, sploh pa v zadnjem mesecu, se ta razlika trendno zmanjšuje in  denimo na današnji dan razlika med obema znaša le še dobrih 16 $/sodček. To pomeni, da se ob splošnem zniževanju cen nafte zaradi povečane negotovosti in strahu pred recesijo v zahodnih državah znižuje tudi diskont na rusko nafto. Ruska nafta je cenejša in se prodaja skoraj povsem v države v razvoju, zato so njene cene manj prizadete z negotovostjo glede recsije v zahodnih državah in posledično počasneje upadajo kot cene nafte, ki jih kupujejo zahodne države.

Urals oil price

Vir: Oilprice

%d bloggers like this: