The 2022 Holberg Debate w/ John Mearsheimer and Carl Bildt: Ukraine, Russia, China and the West

Izvrstna diskusija. Se pa vidi ogromna razlika v znanju zgodovine in politološke podkovanosti med profesorjem Mearsheimerjem in politikom Bildtom. Razlika med zgodovinskimi dejstvi in realnopolitičnimi vidiki na eni ter selektivno veljavnim idealizmom načel mednarodnih odnosov (ki velja za vse, razen za ZDA) na drugi strani. Poslušajte izjemni zgodovinski uvod profesorja Mearsheimerja (po 32. minuti) in njegovo razčlenitev, zakaj je sedanja hladna vojna v multipolarnem svetu bistveno nevarnejša od prejšnje v bipolarnem in zakaj je jedrska vojna danes verjetna ter nato to primerjajte s predhodnim Bildtovim naivnim teoretičnim idealizmom v vakuumu brez realno prisotne geopolitike. Kot da bi primerjal z znanjem in izkušnjami podprto modrost starega profesorja in naivni idealizem mladinca iz osmega razreda osnovne šole, ki je prebral pol poglavja knjige iz politologije.

Ampak dobro je, da se vsaj odvija javna diskusija o tej temi in to na (čeprav ne izenačeni) intelektualni ravni.

En odgovor

  1. Zanimiva debata za tistega, ki je pripravljen investirat dve ure in pol. Bi pa dal nekoliko drugačno oceno kot Jože.

    Bild je izkušen politik, zadnjih nekaj desetletij tako v ospredju, kot v drugem delu, zelo močna oseba v zakulisju. Vse kar reče je pazljivo v skladu s prevladujočo politično linijo Zahod-a. In zelo spretno ve: kaj povedati , kaj poudariti oz. kaj zamolčati. Z drugimi besedami zelo dobro usmerja (da ne bi uporabil besede; manipilira) debato. Je pa zanimivo nekaj drugega. V njegovih besedah se zrcali bistvo načrta eskalacije ukrajinske krize: “to weaken Russia”. Načrta, ki predpostavlja (verjame?), da res lahko z vojno v Ukrajini oslabijo prevladujočo politično linijo v Rusiji. V tej predpostavki se izkazuje ves narcisizem Evrope oz. celega Zahod-a, ignoriranje zgodovine, wishfulthinking in precej poenostavljena politična analiza.

    Bojim se, da bo “prebujenje” Evrope, ko se bo morala soočiti s končnim rezultatom tega konflikta, zelo boleče. Rusija ni šla v ta konflikt nepripravljena. Priprave so tekle intenzivno od 2014, zelo verjetno pa še kakšno desetletje prej (2004, ko pride na oblast Juščenko). Nasprotno; konsolidirala je tako gospodarstvo (najbolj zdrave državne finance med razvitimi državami in najvišja stopnja samozadostnosti), diplomacijo (razširjena in utrjena zavezništva) in vojsko (modernizacija, digitalizacija, supersonična orožja).

    Tukaj “serious strategist” kot je Kissinger ocenil Putin-a, igra bistveno širšo in bolj dolgoročno igro, kot si Zahod sploh lahko predstavlja. V luči svoje samopomembnosti ne vidi, da jim je Rusija nastavila sobo ogledal, da bi zamaskirala tako taktiko, stretegijo kot končne cilje tega spopada. Ko Bild komentira video posnetek ruskega sveta za nacionalno varnost, si kar predstavljam kako se udeleženci tega sestanka v kakšni dači, ko gledajo posnetek te debate, držijo za trebuhe, ker jih zvija od smeha.

    Oba izpustita bistveno komponento. Bild zavestno, Maersheimer verjetno ni toliko v tem, namreč dejstvo, da je ukrajinska vojna v veliki ali celo pretežni meri državljanska vojna. Nenazadnje so večino vojakov v skupni ruski vojski predstavljale sile Donbas-a. Če nas državljanske vojne kaj učijo, potem jo to to, da v njih običajno ne pride do politične rešitve, temveč da konflikt traja vse dotlej, dokler ena stran ne prevlada.

    Katera bo to?

    Všeč mi je