Tri dejstva, zakaj cenovni kapici na plin in nafto morata biti brezzobi

Tri dejstva, zakaj cenovni kapici na plin in nafto morata biti brezzobi in zakaj ne cenovni kapici in ne popolni embargo na ruski izvoz česarkoli ne morejo ne zaustaviti ruske agresije v Ukrajini in ne Rusije pregnati iz zasedenih ozemelj. Prosto po Javieru Blasu, ki je v Bloombergu prišel še najbližje bistvu.

Prvič, nizko cenovno kapico na ruski plin si želijo države, ki nimajo fiskalne kapacitete, da bi subvencionirale industrijska podjetja s pokrivanjem razlike med svetovno ceno in domačo kapico in da bi pokrile izgube trgovcev. Za visoko cenovno kapico, tako visoko, da sploh ne bi mogla biti uveljavljena, se zavzemajo države, ki se bojijo, da bi ob prenizki cenovni kapici usahnili dotok plina in ki imajo hkrati dovolj fiskalne kapacitete, da si lahko privoščijo subvencioniranje podjetij in bail-out trgovcev. In ker so slednje države politično močnejše, nizka cenovna kapica ne more dobiti podpore (zato predlog EK glede kapice pri 275 €/MWh). Edini način, da bi nizka cenovna kapica lahko bila uveljavljena, je, če bi na ravni EU združili fiskalne moči, tega pa fiskalno močne države iz druge skupine nočejo. Konec zgodbe.

Drugič, predlog cenovne kapice na rusko nafto, ki se kuha v skupini G7, se trenutno giblje na ravni 65-70 $/sodček, kar je nad trenutno ceno, ki jo dosega ruska nafta na trgu. Ta kapica je tako visoka, ker bi v primeru izpada ruske nafte lahko prišlo do porasta cen nafte nad 100 $/sodček. Terga nočejo ZDA. Zato mora biti postavljena na visoki ravni in zato mora biti neučinkovita. Ko bo namreč kapica uveljavljena, bo toliko izjem, da bo neučinkovita, velike države pa bodo našle obvode, da pridejo do ruske nafte.

Tretjič, cenovni kapici ne moreta zaustaviti ruske agresije v Ukrajini, niti spremeniti stanja glede okupacije. Rusija ima in bo imela dovolj sredstev, da nadaljuje s sedanjo vojno še dolga leta. Zdaj Rusija brani svoje ozemlje in ga bo branila z vsemi sredstvi. Treba si je izbiti iluzije, da cenovne kapice lahko spremenijo karkoli glede ukrajinske vojne, razen da morda komu dajo moralno satisfakcijo.Toda kapici (prav takšni: brezzobi) morata biti uvedeni, da bo izgledalo, kot da kolektivni Zahod želi “z vsemi sredstvi” vplivati na Rusijo. Kapici sta zgolj za to, da pričarata kolektivno iluzijo, da se Zahod trudi spremeniti situacijo v Ukrajini.

No, na koncu pa še čisto preprosto dejstvo. Nobene sankcije proti Rusiji slednje ne bodo umaknile iz Ukrajine, niti ne bodo Rusije uničile. Tudi če bi uvedli popolni embargo na izvoz vseh stvari iz Rusije, kot so ZDA denimo naredile pred štirimi desetletji z Iranom, pa nato z Irakom, Rusije ne bi uničile v nobenem doglednem času. Proti nekdanji Sovjetski zvezi je bil od začetka 1960-ih let uveden takšen embargo, pa je nato zdržala še tri desetletja. Danes lahko Rusija zdrži bistveno dlje in brez težav, ker se je svet povsem spremenil. Svet je postal multipolaren in ZDA nimajo več kontrolne moči nad skoraj polovico sveta glede BDP.

Okupiran del Ukrajine je danes uradno del Rusije in z nobeno vojaško pomočjo Ukrajini se tega dejstva ne da spremeniti. Rusija bo to ozemlje branila kot svoje ozemlje. In če bo Ukrajina poskušala to spremeniti, ji bodo ruske sile v nekaj potezah spet uničile energetsko infrastrukturo. Če se bodo v vojno aktivno vključile ZDA, lahko Rusija uporabi jedrsko orožje. Torej pozabimo, da je mogoče Rusijo iz Ukrajine pregnati z vojaško akcijo. To je jasno ameriškim generalom in to je jasno povedal poveljnik ameriških sil.

Vendar pa obstaja način, kako zaustaviti vojno v Ukrajini in obstaja način, kako del zasedenih ozemelj dobiti nazaj. To je mogoče samo na diplomatski način. Z dosego mirovne pogodbe, kjer bo Rusija sicer zadržala Krim in Donbas, lahko pa se umakne iz regij južno od Donbasa v zameno za ukinitev sankcij. Če kdo misli, da lahko Ukrajina iztrži kaj več, se moti oziroma naj se javi čez nekaj let. Ukrajina je svojo boljšo priložnost zamudila marca in aprila, ko se je Rusija še bila pripravljena pogajati zgolj o avtonomiji Donbasa. Ta vlak je odpeljal.

_____________

* Zgoraj navajam zgolj racionalna dejstva, ne moraliziram niti ne simpatiziram. Tako pač je, ko odstranimo vse plasti čustev in iluzij in pogledamo na dejstva kot dejstva.

%d bloggers like this: