Zakaj nas po Rusiji Američani vlečejo v vojno tudi s Kitajsko?

Ta teden je (med drugimi negativnimi dogajanji) zaznamoval tudi masker med delnicami tehnoloških podjetij v sektorju, povezanem s polprevodniki. In sicer po tem, ko so ZDA napovedale enostranske ukrepe proti Kitajski glede prepovedi izvoza polprevodnikov in opreme za proizvodnjo polprevodnikov v Kitajsko. Preberite si spodnji napovednik v Bloombergu ter povezane članke. ZDA so začele popolno tehnološko vojno s Kitajsko in zdaj v vojno vlečejo tudi ostale države, ki se morajo efektivno izreči, ali so v tej vojni z ZDA ali pa tvegajo spor z ZDA, če bodo kršile ameriške enostranske ukrepe proti Kitajski. ZDA so nabor tehnologij, kjer so napovedale vojno proti Kitajski, razširile iz poprevodnikov, umetne inteligence in kvantov še na čiste tehnologije in biotehnologije. To so tehnologije, kjer ZDA želijo preprečiti Kitajski, da bi napredovala oziroma jih prehitela. Uradno iz varnostno-strateških razlogov.

Če je bilo “blacklistanje” Huaweija pred leti uvod (zaradi njegove vodilne vloge pri 5G tehnologiji in domnevne možnosti, da bi prek Huaweijevih sistemov kitajska partija lahko nadzorovala tok komunikacijskih podatkov v razvitih državah), je bil to zelo mil uvod v primerjavi s to vojno.

Razumem, da Američane skrbi njihova nacionalna varnost, toda kaj imamo mi s tem? Kdo ima “track record” zbiranja in spremljanja naših komunikacijskih podatkov? Spomnimo se Juliana Assangea in Edwarda Snowdena, ki sta razkrila, kako ameriške varnostne službe spremljajo in obdelujejo naše komunikacijske podatke. Spomnimo se ameriškega spremljanja mobilnega telefona nekdanje nemške kanclerke Merklove (najbrž si ni treba zatiskati oči pred tem, da Američani komunikacijsko spremljajo vse ključne nacionalne politike, menedžerje in opinion makerje). Koga se moramo bolj bati glede tega, da bo spremljal naše komunikacije – Kitajske, ki v zgodovini še ni napadla nobene tuje države ali “prijateljskih” ZDA, ki so v zadnjih 50 letih napadle več kot 100 držav? ZDA so nas zvlekle v vojno z Rusijo, da nam lahko danes po “prijateljski”, nekajkrat višji ceni prodajajo svoj utekočinjeni zemeljski plin in zaradi česar se je Evropa destabilizirala in se bo drastično deindustrializirala. Vse zaradi ameriških interesov. Zdaj nas Američani vlečejo v vojno s Kitajsko, zato, ker izgubljajo primat v razvoju tehnologij in s tem možnost nadzora nad nami.

Hudiča, ali v Evropi res ni toliko zavedanja tega in samozavesti, da se osamosvojimo od ZDA in začnemo sami odločati o naših interesih?

It took several days of market carnage before Washington rolled out a Commerce Department official to explain its thinking on curbing Beijing’s access to chip technology.

The calming words on offer yesterday couldn’t mask the fact that US strategy on China has taken a dramatic turn, one that asks a lot of its allies.

Key reading:

Sweeping new US restrictions were announced last Friday on sales of semiconductors and chipmaking equipment to China. The consequent market meltdown is tantamount to the fact they add up to the most drastic round of technology curbs on Beijing to date.

Chip stocks erased more than $240 billion in global market value at one point this week. Stocks later recovered, but the rout left a dawning realization that US policy on China has hardened, and a new front has been opened.

Whereas the Trump administration imposed trade tariffs on Beijing and singled out Chinese companies like Huawei for sanctions, President Joe Biden is going further with broad restrictions on sales of chip technology that China needs to advance.

That approach affects US allies with any kind of tech business in China, effectively compelling them to comply or defy Washington. Chip-related stocks in key tech allies including South Korea, Japan, Taiwan and the Netherlands all plunged this week.

In a speech last month exhorting the use of export controls as “a new strategic asset,” Biden’s National Security Advisor Jake Sullivan listed three core technologies of US focus.

As well as computing — chips, AI and quantum — he singled out clean energy and biotechnology. Maintaining leadership in each area is a national security imperative, he said.

That’s a clear declaration that US-China rivalry is only set to intensify.

Vir: Bloomberg

%d bloggers like this: