Ameriška bratska pomoč Evropi: Miniranje plinovodov do Rusije

Tale izjava ameriškega predsednika Bidna je iz dne 7. februarja letos, slabe 3 tedne pred ruskim napadom na Ukrajino.

No, slabih 9 mesecev kasneje se je to tudi zgodilo – Američani ali “neznani storilci” so našli način, da “naredijo konec Severnemu toku 2“. V ponedeljek so “neznanci” v mednarodnih vodah med Švedsko, Dansko in Poljsko z eksplozivom (švedski preiskovalci pravijo, da moč detonacije ene cevi ustreza okrog 700 kg TNT) razstrelili dve cevi Severnega toka 1 (ST1) in eno cev Severnega toka 2 (ST2). Po informacijah Reutersa je ena cev ST2 ostala nepoškodovana.

Image

Informacije Reutersa tudi nakazujejo, da cevi novega ST2 nista bili prazni, pač pa pod pritiskom in tehnično pripravljeni na takojšnje obratovanje, če bi prišlo do političnega dogovora med Nemčijo in Rusijo. Denimo sredi mrzle zime, če bi Nemčiji grozilo, da skladiščne rezerve plina ne bodo zadostovale za pokritje glavnih potreb po plinu za zaščitene skupine, kritično infrastrukturo in ključni del gospodarstva.

Tudi če predsednik Biden te možne sabotaže ne bi napovedal vnaprej, je dokaj jasno, komu ta nastala situacija najbolj ustreza. Prav gotovo ne Rusiji, katere pogajalska moč z izsiljevanjem Evrope se je s tem drastično zmanjšala.

Situacija seveda najbolj ustreza ZDA. Iz večih razlogov:

 • Putin več ne more izsiljevati Evrope z dobavami plina, in/ali
 • Nemčija sredi mrzle zime ne more zapasti v skušnjavo, da omili sankcije v zameno za plin, in/ali
 • S tem se poveča povpraševanje po ameriškem LNG, kar ameriškim ponudnikom zagotavlja dodatne količine in višje cene plina.

Jasno je, da gre tukaj samo za špekulacije in da “neznanih storilcev” ne bodo nikoli našli. Če že, pa bodo “vsi zbrani dokazi kazali” na Rusijo. To je tudi v skladu s prejudiciranjem krivde, ki si ga je včeraj privoščila “zdravnica za ženske bolezni”, ki vodi Evropsko komisijo, brez da bi uporabila diplomatski besednjak, da je treba počakati na izsledke preiskave glede “nesreče”.

Problem, ki smo ga dobili s to bratsko pomočjo “neznanih storilcev”, ki jo je napovedoval predsednik Biden, je v seveda najmanj v dvojem. Prvič, Evropa je s to sabotažo postala še bolj ranljiva pred zimo in še bolj “privezana” na disciplinirano uveljavljanje sankcij, ki so jih dizajnirali Američani, in še bolj navezana na ameriški plin. In drugič, s to sabotažo energetske infrastrukture, ki je “unprecedented” v zgodovini, je bil prestopljen Rubikon v mednarodnih odnosih, da si v mirnem času države med seboj ne sabotirajo kritične in energetske infrastrukture. Si predstavljate, da zdaj “neznani storilci” sabotirajo še plinovod Baltik, ki dobavlja plin iz Norveške v Dansko in Poljsko? Ali da sabotirajo Baltski kabel, ki povezuje električni omrežji “nuklearne” Švedske (s stabilno proizvodnjo EE) in pozimi plinsko-premogovne Nemčije?

The Baltic Pipe connecting the Dansih and Polish gas transmission system received 33 million from the Connecting Europe Facility | Central Europe Energy Partners

5 responses

 1. Evropa je v vojni.
  Če nekdo razstreli ključno infrastrukturo sredi Evrope, je Evropi napovedal vojno. Ne glede na to, da zaenkrat storilec ni znan, bi morala EU reagirati tako, kot da je vojaško napadena. Torej dvig pripravljenosti domačih oboroženih sil in to brez prisotnosti vodstva NATO. To pa zato, ker je eden izmed osumljencev za napad ZDA, vodilna članica NATO pakta.
  EU se je znašla med kladivom in nakovalom – na eni strani Rusija, na drugi ZDA.
  Zadnji čas, da se vzame v roke, preden začnejo padati jedrske bombe. Mimogrede, ameriške oblasti so pozvale vse ameriške državljane in večino diplomatskega osebja, da zapustijo Rusijo, kar se dela tik pred neposrednim vojaškim spopadom. Torej Američani ocenjujejo, da bo Putin uporabil jedrsko orožje in da bodo ZDA vrnile udar.

  Všeč mi je

 2. ” Si predstavljate, da zdaj “neznani storilci” sabotirajo še plinovod Baltik, ki dobavlja plin iz Norveške v Dansko in Poljsko? Ali da sabotirajo Baltski kabel, ki povezuje električni omrežji “nuklearne” Švedske (s stabilno proizvodnjo EE) in pozimi plinsko-premogovne Nemčije?”

  …si predstavljate, da Rusi v povračilo prerežejo atlantske in pacifiške optične kable. Mimogrede, obstajajo specializirane podmornice prav za to nalogo. V trenutku pade vsa digitalna ekonomija, da o finančnem svetu niti ne govorimo.

  https://www.moonofalabama.org/2022/09/the-us-is-winning-its-war-on-europes-industries-and-people.html

  Že od kar sem nehal hoditi k verouku v osnovni šoli, nisem molil. Zdaj me ima, da bi prižgal svečko;
  da Putin in rusko vodstvo ohranijo hladno glavo, mirne živce in pregovorno rusko potrpežljivost.

  Bog, nas reši teh norcev!

  Všeč mi je

 3. Avtor se je pozabil vprasati naslednje – ali so evropske varnostne sluzbe res tako butaste/slabe/nevedne, da ne bi zaznale morebitne ameriske sabotaze? Ali bi si amerika dovolila samovoljno tvegati taksno operacije, ki de-facto zahteva zares oster odziv EU-ja? Slej ali prej taksna zadeva pride na dan?

  Jaz ne bi prehitro sklepal o krivcih (do, khm, zakljucka preiskave), kot to (na podlagi videa, ki najverjetneje referira vnaprej dogovorjene sankcije ob morebitnem napadu….) dela (slovenska) tvitosfera.

  Všeč mi je

  • “…ali so evropske varnostne sluzbe res tako butaste/slabe/nevedne, da ne bi zaznale morebitne ameriske sabotaze?”

   Evropske službe so vse (vključno z BND in Sova), razen mogoče (?) francoske, podaljšek CIA.

   “Ali bi si amerika dovolila samovoljno tvegati taksno operacije, ki de-facto zahteva zares oster odziv EU-ja?”

   Vazalne države nimajo tu nobene pristojnosti. Ameriki ni treba nikogar vprašat in nikomur odgovarjat.

   Sama vprašanja so lepa ilustracija stopnje naivnosti ne samo avtorja tega komentarja, ampak družbe kot celote.

   Všeč mi je

  • Gospodar hlapcev ne sprašuje, kaj naj naredi, niti jih ne vpraša za kakšen nasvet.

   Tehnologijo/vojake, ki lahko izvedejo tole, ima zelo malo držav, tako da se krog zelo zoži. In če uporabim stari princip – sledi denarju, je krivec samo eden. Če dodam k temu še discipliniranje/kaznovanje hlapcev, je krivec enak kot v prejšnjem stavku.

   PMSM so analize na HR Indexu boljše kot na tem blogu.

   Všeč mi je

%d bloggers like this: