Covid ni uspel obrniti trenda CO2 emisij, ukrajinska vojna pa bo zadala najhujši udarec boju proti podnebnim spremembam

Emisije CO2 in drugih toplogrednih plinov so se leta 2020 zmanjšale za 4.6%, saj so lockdowni v prvi polovici leta omejili globalno mobilnost in ovirali gospodarsko dejavnost. Toda kot kažejo zadnji podatki IMF, se upanja mnogih, da bo prišlo do trajnejšega preobrata trenda emisij CO2, niso uresničila. Znižanje emisij CO2 je bilo le začasno. Globalne emisije toplogrednih plinov so se lani po ponovni oživitvi gospodarske aktivnosti povečale za 6.4% in dosegle nov rekord.

Največ sta k povečanju emisij CO2 prispevala industrija in proizvodnja električne energije, medtem ko so izpusti gospodinjstev in transporta ostali na ravni iz leta 2019.

Vir: IMF

Težava pa je seveda v tem, da lanski rekord glede emisij CO2 ni zadnji. V prvi polovici letošnjega leta je bila v večini držav gospodarska rast še zelo visoka. Ključni dejavnik, ki bo okrepil izpuste, pa je Ukrajinska vojna. Večina zahodnih držav, ki so uvedle sankcije proti Rusiji in ki želijo zmanjšati svoje nabave ruskega plina, napoveduje reaktiviranje termoelektrarn na premog, da bi zagotovila manjkajoče količine električne energije. Premog pa povzroča za okrog 30% višje emisije CO2 od plina, hkati pa še emisije dušikovega oksida in trdih delcev. In to stanje lahko traja nekaj let, preden bodo zahodne države uspele zagotoviti alternativne vire električne energije.

Ukrajinska vojna bo zadala najhujši udarec boju proti podnebnim spremembam. In to bi moral biti še dodaten argument za čim hitrejše prenehanje vojne v Ukrajini. Ampak saj vem, gospodarji vojne imajo drugačne interese.

En odgovor

  1. Višji nivoji C02 pospešujejo fotosintezo in s tem produktivnost rastlin, npr. kulturnih pridelkov kot je pšenica, riž…Povečanje donosov kulturnih rastlin je praktično sorazmerna s povečanjem nivojev C02 v zraku. Večji nivoji C02 preko zmanjšanje stom v listih, omogočajo manjšo respiracijo rastlin in s tem manjše izgube vode in s tem večjo odpornost na sušo. Več C02 – manj škode zaradi suše, manj lakote.

    Dušikovi oksidi so tisti, ki povzročajo prijetne efekte Viagre. Juhu!

    Trde delce zelo hitro izpere dež. Radikalno (več kot 90%, kot pri našem TEŠ6) se jih da zmanjšati s kvalitetnimi (in dragimi) filtri.

    Last but not least,..mogoče bo del populacije (del politike???) spet našel zdravo pamet.

    Všeč mi je

%d bloggers like this: