Kateri davki v Sloveniji so previsoki in kateri prenizki?

Blaž Zgaga

Ob nastopu nove demokratične vlade so slovenski podjetniki zagnali vik in krik nad napovedanimi višjimi davki in začeli groziti z begom v tujino. Primerjajmo pobrane davke v Sloveniji s pobranimi davki v članicah 🇪🇺 in ocenimo, kam lahko pobegnejo? 🤔

Po podatkih OECD so v letu 2020 vsi davčni prihodki znašali 36,9% BDP, kar Slovenijo uvršča na 13. mesto. Vse zahodnoevropske in skandinavske države zberejo več davkov za delovanje države in javnih storitev. Manj zberejo mediteranske in vzhodne države ter davčne oaze in 🇺🇸 in 🇬🇧.

Davki-SI-1

Z davki na blago in storitve oziroma DDV, ki ga plačujemo premožni in manj premožni enako, 🇸🇮 pobere 12,6% (9. mesto).

Vse zahodne države imajo nižje davke na potrošnjo, torej bi, če bi se jim želeli približati, morali znižati DDV, s čimer bi koristili predvsem manj premožnim.

Davki-SI-2

Pri davkih na dobiček pa se 🇸🇮 s pobranimi 6,7% uvršča na 26. mesto oziroma med prave davčne oaze.

Le tri vzhodnoevropske države poberejo manj teh davkov. Torej je edini moder ukrep dvigniti davek na dohodek pravnih oseb.

Celo 🇺🇸, 🇬🇧 in razvpite 🇪🇺 davčne oaze poberejo več.

Davki-SI-3

Pri prispevkih za socialno varnost, ki jih morajo plačevati vsi zaposleni, je slika obrnjena.

S pobranimi 16,8% je 🇸🇮 na 1. mestu vseh primerjanih držav in s tem tudi v družbi razvitih zahodnih držav.

Tu je možnost za znižanje ob primernem dvigu davkov na kapital in premoženje.

Davki-SI-4

Ravno pri davku na premoženje, pri katerem Slovenija pobere le 0,6% BDP (22. mesto), pa se pokaže, da je v 30. letih tranzicije postala prava dvojna davčna oaza.

Z najnižjimi davki na dobiček in premoženje bodo slovenski podjetniki težko našli ugodnejše okolje v 🇪🇺, 🇬🇧 in 🇺🇸.

Davki-SI-5

Vse grožnje z begom v tujino so torej prazne in jih je mogoče razumeti le kot politični in lobistični pritisk na novo demokratično vlado, naj jim še naprej omogoča brezvestno bogatenje na račun cenene delovne sile in uživanje v premoženju brez pravičnega prispevka k družbi.

Še o osnovi, zakaj sploh plačujemo davke, s katerimi si zagotavljamo varnost, zdravje, izobraževanje, znanost, kulturo, umetnost, infrastrukturo, vladavino prava, socialo in druge javne storitve?

Z davki si v resnici plačujemo civilizacijo! In tisti, ki ima več, naj plača več.

Tukaj je povezava na spletno stran OECD, kjer se lahko vsak sam prepriča, da je Slovenija prava davčna oaza.

En odgovor

  1. Zanimiva analiza, čeprav izračun na BDP zakamuflira razlike v strukturi, ki je lahko ključ do uspešnejšega poslovnega okolja.
    BTW… zakaj pa slikice v besedilu? Je to nov standard, kako narediti pisanje bolj privlačno, ali je pač ciljna publika manj izobražena?

    Všeč mi je

%d bloggers like this: