Je čas za mirno rešitev ukrajinske vojne potekel?

Drago Pavšelj

Tri mesece je minilo od začetka odkrite vojne v Ukrajini in počasi se v razmišljanje razgretih glav pričenja vračati kanček razuma predvsem pa gospodarskega in političnega pragmatizma. Čeprav je potrebno povedati, da dejansko traja državljanska vojna v Ukrajini že od leta 2014.

Večina javnosti o tem konfliktu praktično ni vedela nič. Leta 2014 in 2015 sta bila podpisana dva sporazuma Minsk 1 in Minsk 2 med Ukrajino in pokrajinama Lugansk in Donetsk, ki sta si želeli večje avtonomije v okviru Ukrajine. Garanti za udejanjanje sporazuma so bili Nemčija, Francija in Rusija. Predvsem Nemčija in Francija nista storili nič, da bi se sporazum spoštoval. Ukrajinska vlada je po nastopu predsednika Zelenskega še bolj zaostrovala konflikt in z vojaško silo nameravala pokoriti obe pokrajini, kar dokazuje tudi intenziteta spopadov na meji s pokrajinama in utrjenost mejnih linij ter koncentracija vojaštva na meji.

Čas za mirno rešitev situacije v Donbasu je potekel 24.2.2022, tega dne je bil prestopljen Rubikon. Sedaj bi evropski politiki, ki v vsem tem času od leta 2014 niso storili nič za mirno rešitev spora in namerno preslišali vsa opozorila Rusije in zahteve po varnostnih zagotovilih, radi vrnili situacijo v čas pred napadom na Ukrajino. »Investicija« Rusije v ta konflikt je prevelika, da bodo pristali na to. Pri vsej bojeviti retoriki okoliških držav (Poljske, baltskih držav in nekoliko manj preostalih držav bivšega Varšavskega pakta), oboroževanju, predvsem pa podpihovanju konflikta s strani ZDA, bi bil to za Rusijo samomor in še večja verjetnost jedrskega spopada. Krim in njegovo zaledje Donbas je za Ukrajino zelo verjetno izgubljen. Svet je ne nazadnje »pristal« že na kar nekaj takih dejstev zagotovljenih z vojaško silo (Golanska planota, Kosovo, …)

Evropski politiki se igrajo z usodo skoraj pol milijarde državljanov EU ter usodo preostalih prebivalcev Evrazije in navsezadnje celega sveta. Ali res živijo v svojem svetu lastne pomembnosti in so popolnoma izgubili zdravo pamet? Ali v vsem birokratskem aparatu ni gospodarskih, finančnih in geostrateških ter vojaških analitikov, ki bi znali predvideti to kar se je zgodilo? Situacija pa je zelo nevarna in v enotnosti držav EU se že kažejo razpoke, čeprav glavna kriza šele prihaja. Evropa je pred težko preizkušnjo in razpad je zelo verjeten, s tem pa tudi velika verjetnost notranjih konfliktov. Evropa še nikoli po 2. svetovni vojni ni bila v takšni krizi, ki prihaja.

V sistemu, ki je imel na vrhu vrednot zasebno lastnino, smo priča zaplembam premoženja brez sodnih postopkov. Mednarodno pravo je zamenjala vojaška moč in zakoni divjega zahoda. Dejansko gre za odkrit razpad sistema. Negativna selekcija in popolna odsotnost odgovornosti razen »politične«, je pripeljala do situacije, v kateri so nas politiki prisilili v dolgoletno stagnacijo in neperspektivno prihodnost. Evropa je verjetno zamudila čas, ko bi se dejansko lahko osamosvojila od nadvlade velikega brata preko Atlantika. Izjave vidnih politikov v ZDA, ki so »ušle« v javnost (F**** EU), so dovolj zgovorne. EU je samo figura na šahovnici, ki so jo ZDA pripravljene žrtvovati za svoje geostrateške interese.

Dogaja se globalni reset in morda je celo načrtovan, kajti svet je bil tik pred gospodarsko krizo, dolgovi držav, predvsem ZDA, so dosegli zgodovinski vrh. Veliki hegemon želi na novo prešteti »kdo je kdo« in ustvariti novo koalicijo voljnih. Kljub medijskemu enoumju in cenzuri se pojavljajo razmišljanja (Henry Kissinger in drugi, ki se upajo izpostaviti), ki kažejo na to, da se je morda prižgal žarek upanja na mirnejšo rešitev. Vsekakor pa se svet ne bo izognil najhujši krizi po 2. svetovni vojni.

2 responses

 1. Sem presenečen, da se rusko gospodarstvo ni sesulo. Očitno je sposobno financirati dolgotrajno vojno. Rusija se iz te vojne ne more kar umakniti, ker je to velesila (nanizanka Hladna Vojna, v poglavju o Berlinu dobro pokaže, kaj pomeni biti velesila in kako se umakniti) tudi če Putina “umaknejo” iz oblasti. Od začetka vojne sem mislil drugače – gospodarstvo se bo sesulo, Putina bodo “umaknili” in bodo končali vojno.

  Se kdo spomni vojne proti terorizmu? Kakšne zakone imajo Američani? Kdor pomaga teroristom, je terorist (finačno, vojaško, …). Kaj smo mi sedaj v ruskih očeh, ko je odhajajoči PV poslal tanke v Ukrajino. Čivk o najšibkejšem predsedniku je že drag. Na srečo je čivkač v odhajanju, ker bi verjetno še kaj odpirali na Tajvanu, zdaj ko jih je najšibkejši označil za grožnjo svetovnemu redu.

  Z odhajajočim čivkačem in njegovim gobezdanjem imamo drage izkušnje iz let 2012 in 2013 (njegov soimenjak, ki je bil takrat finančni minister, je tudi aktivno pomagal).

  Všeč mi je

 2. Mislim, da se Rusija ne bo sesula in da lahko dolgo zdrži marsikaj. V nasprotju s tem pa članice EU ne zdržijo toliko. Razlika v prebivalstvu, pripravljenosti na omejitve, draginjo so v EU bistveno manjše. Ob vsem tem pa se sprašujem kdo sploh EU je? Politiko do Ukrajine vodita dve državi, in sicer ZDA in UK. Vse ostalo je jamranje vodilnih iz EU. Ne ukrenemo nič, govorimo o sankcijah, ki ne dajejo nobenih rezultatov in vse kar se dogaja slabega se dogaja nam in Afriki.
  Rusija je skoraj soseda EU in bo to ostala. Leta in leta nam je dobavljala energijo in surovine ter kupovala naše končne izdelke. ZDA so oddaljene tisoče kilometrov, UK pa so nas zapustile.
  Zgodba z Ukrajino in Rusijo ni črno bela, kot nam jo prikazujejo zahodni in tudi domači mediji. Prvo kar so nam omejili je bil dostop do informacij iz ruskih medijev. Delajo enako kot dela ruska stran.
  Dogaja se nevidena histerija okoli celotne vojne v Ukrajini. Je vse res začela Rusija, ali je vse samo odgovor na politiko ukrajinskih oblasti in tihe podpore zahoda, predvsem ZDA?
  In kdo plačuje ceno? Evropa, kontinentalna Evropa, da smo bolj natančni.
  ZDA se niso od leta 1945 nikoli prenehale vojskovati. Za njih je vojna posel od katerega se napaja vse njihova vojaška industrija. In z vojno se tudi vzdržuje daleč največji vojaški kompleks na svetu. Vodijo vojno proti mamilom, pri tem pa so daleč največji uporabniki opiatov in mamil vseh oblik na svetu.
  To je država v kateri se dogajajo masovna pobijanja otrok s strani domačih zločincev, država v kateri mnoge manjšine nimajo ali pa jim odrekajo pravice, v kateri je na desetine milionov brez zdravstvenega zavarovanja, država v kateri so delavske pravice minimalne. To naj bi bil vzor za vse nas? Še doma ne znajo uredit stvari, predsednik na TV joka, ker je norec pred dnevi v Teksasu pobil 21 ljudi, od tega 19 otrok. A to vidimo v Evropi?
  EU bi se morala osamosvojiti, postaviti platforno odnosov s sosedi in se rešiti okupacije ZDA, ki ima menda v Evropi ta trenutek 100.000 vojakov. Druga opcija pa, malo sarkastično, naj EU članice postanejo nove države ZDA, prevzamejo dolar kot plačilno sredstvo in vse vrednoste, ki jih ta država ima.
  Vsaka vojna se prej ali slej konča. Tudi v Ukrajini se bo. EU bi veliko naredila, če bi prevzela vodilno vlogo pri doseganju mira in ureditvi odnosov med Rusijo in Ukrajino. Nam je, tako kot Rusiji in Ukrajini, mir v interesu. Tokrat moramo na našem kontinentu mi urediti stvari, ne ZDA in tudi ne UK. KOnčni cilj pa je, da se zahvalimo ZDA za njihovo dolgoletno varovanje in jih prosimo, da zaprejo baze v Evropi in se vrnejo domov.
  Verjetno bo nekdo rekel, da bomo potem ostali brez obrambe. Pred kom? Rusijo? Če je to tako, imajo članice EU verjetno okoli 300.000 vojakov in oborožitve, kar ni malo in je lahko dovolj, da nas kdo vzame resno. Samo združiti moramo vse in se zavedati kaj je za nas res pomembno.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: