Pod ta program Armina Lascheta, novega vodjo nemške vladajoče CDU, bi se večinoma tudi sam podpisal

Seveda bi ga še dopolnil, sploh pri energetiki in infrastrukturi, zdravstvu, tehnologiji in podjetništvu, ampak v osnovi je to zelo dober in napreden program. Sploh za konzervativno stranko.

  1. DIGITALIZACIJA: poziv k digitalnemu ministrstvu, ki bi pripomoglo k izpolnitvi načrta, da bi v državi do leta 2030 imeli najsodobnejšo digitalno infrastrukturo.
  2. ZAGONSKA PODJETJA: Laschet in Spahn bi bolj spodbujala zagonska podjetja, tudi prek državnih spodbud za tvegani kapital.
  3. DOBRO OKOLJE ZA PODJETNIŠTVO IN INOVACIJE: med drugim tu omenjata proizvodnjo baterij, shranjevalne tehnologije, Nemčijo želita videti kot laboratorij za inovativne oblike mobilnosti
  4. ZELENO IN SOCIALNO TRŽNO GOSPODARSTVO: spodbujanje raziskav vodika, spodbujanje konkurence za energetske inovacije. Laschet in Spahn sta v program umestila še postopno opuščanje premoga, krepitev biotske raznovrstnosti in zaustavitev propadanja vrst, na primer pri žuželkah. Tudi namero, da bi bila Nemčija sodobna, okolju prijazna in gospodarna država.
  5. NAPREDEK Z NAJBOLJŠO IZOBRAZBO: Laschet in Spahn predvidevata krepitev poklicnega izobraževanja, celovito razumevanje digitalnega izobraževanja, razširitev tehničnih veščin in digitalnih kompetenc tudi prek celovitih digitalnih šol po analogiji glasbenih šol. Načrtujeta tudi zvezni program za prekvalifikacijo za vse stare do 40 let brez izobrazbe;
  6. NIČELNA TOLERANCA DO KRIMINALA IN EKSTREMIZMA: tu sta Laschet in Spahn predvidela okrepitev preiskovalnih organov, razmišljanje o notranji varnosti na evropski način: sodelovanje in mreženje za boj proti čezmejnim grožnjam, spodbujanje kibernetske varnosti, tako v raziskavah kot praksi. Pri notranji varnosti se zavzemata za okrepitev vseh vidikov – poleg policije to vključuje občinske varnostne službe, gasilce, zaščito ustave in nadzor nad nesrečami, napovedala sta tudi boj proti klanovskemu kriminalu v vseh oblikah in pa odkrivanje, pregon in kaznovanje zlorabe otrok.
  7. VEČ POGUMA ZA EVROPO, VEČ SAMOZAVESTI V SVETU: tu Laschet in Spahn posegata v polje evropske politike, kjer sta v program umestila: dokončanje evropskega notranjega energetskega trga; oblikovanje evropske podnebne zunanje politike; spodbujanje umetne inteligence z evropskimi standardi, zagotovitev suverenosti podatkov; ustvarjanje podlage za obdavčitev ustvarjanja digitalne vrednosti. Laschet in Spahn sta v program zapisala namero za okrepitev sposobnosti Evropske unije za sprejemanje odločitev – da bi več odločitev sprejemali z večino; omenjata različne hitrosti in pa francosko nemški motor. Predvidevata tudi razširitev pristojnosti Frontexa za učinkovito zaščito zunanjih meja. Zagovarjata zvezno usmerjeno zunanjo politiko: “skupaj s partnerji temelji na realizmu namesto ideologije, na naših vrednotah in interesih”, sta zapisala v program Laschet in Spahn. Glede politike čezatlantskih odnosov predvidevata novo dinamiko, s skupnim oblikovanjem podnebne zunanje in trgovinske politike.
  8. PANDEMIJA IN ODPORNOST: pri tej točki Laschet in Spahn predvidevata razširitev javne zdravstvene službe, razširitev zmogljivosti za obvladovanje naravnih nesreč, za zagotovitev neodvisnosti; ob tem pa usklajevanje in sodelovanje prek evropske izmenjave in usklajevanja v boju proti pandemijam in nesrečam;
  9. KOHEZIJA, AZILNA POLITIKA: Laschet in Spahn v programu zagovarjata svetovljansko domoljubje. Zavzemata se za razlikovanje med azilom in priseljevanjem, za možnosti za dobro integrirane priseljence; dosledno repatriacijo tistih, ki so dolžni zapustiti državo. Napovedujeta krepitev mladih družin, boljšo uravnoteženost med poklicnim in zasebnim življenjem, boljši medgeneracijski dialog; priznavanje raznolikosti na podlagi skupnih vrednot.
  10. STRANKA PRIHODNOSTI: Laschet in Spahn v program zapišeta, da bi bilo treba “prevesti krščansko podobo človeka v današnjo politiko” in da bi bilo treba živeti vrednote; zavzemata se za močna mnenja, odkrito razpravo, samokritično in samozavestno delovanje, okrepljeno sodelovanje med član.

Vir: Finance

%d bloggers like this: