Nehajte že s to vojno, dovolj nam je

Naj dodam samo tole k temu izvrstnemu tekstu Leona Magdalenca:

Če je za vas to vojna, ste jo izgubili. Dovolj nam je!

‘Če je vojna, je vojna za vse,« so bile udarne besede Jelka Kacina v torek v oddaji 24 ur zvečer. Skratka, hočete še kaj? Zapremo vrata? Ugasnemo luč? Napišemo oporoke? Ne gre več za bedasto terminologijo, da smo v vojni z virusom. Saj veste, kako se je to slišalo bombastično na začetku koronačasov. Se še spomnite tiste bizarne animacije, ko se vam je stiliziran rdeč virus kot kakšna bomba bodičevka vrtel na ekranih med glavnimi poročili? En takšen postzalivski ali postdvojčevski grafični opomnik, da smo v vojni z nečim. Teroristi, diktatorji ali pa virusi.

Ali se spomnite še bolj neprimernega eseja o raznih vojnah z mediji? Pa vojna s sodstvom, kulturo in nekimi nevladnimi organizacijami. Ja, to so bile le vaje. Nekakšno ogrevanje. Manevri nekje na poligonu. Preizkušanje manevrske municije in novoletnih petard. Zdaj gre očitno zares. Zdaj gre za totalno vojno, v katero smo vsi vključeni. Po Jelku Kacinu ultimativno velja vojna za vse. Ne more se iti nekdo vojno, drugi pa se sonči nekje na plaži.

Jelko Kacin je bil včasih obrambni minister. Pa tudi Janez Janša je bil obrambni minister. In logično, da je vojna osrednji pojem obrambnih ministrov. Da v bistvu živijo vojno ves čas. Se ne izkopljejo iz nje. In banalno gledano je za takšne kalibre tudi prevzem oblasti neke vrste vojaška zmaga. Zavzetje terena, ki ga je prej nadziral nekdo drug. Zdaj premaganec. In tej garnituri gre res pohvala, kako temeljito upošteva vsa vojaška načela in stare preverjene vojaške strategije. Teren se čisti od zgoraj navzdol. Najprej gre za zavzetje strateških točk, ki slišijo na ime policija, vojska, mediji in sodstvo. Potem čiščenje terena, posejanega z minami, ki slišijo na ime agencije, uprave, inštituti in združenja. Nato pa infiltriranje v ključne generatorje obstoja, ki jih prepoznamo v gospodarskih družbah, holdingih in kulturnih ustanovah. Priznajmo, da jim je v sedmih mesecih uspelo to, kar mnogim ne uspe v desetletnih vojnah. Navadili so nas, da je to nekaj normalnega. Nekaj vsakdanjega. Navadili so nas točno na to, kar nam sporoča Jelko: vojna je za vse. Brez izjeme.

Strojevodja te lokomotive se prepoznava kot krizni menedžer. Krizni upravljalec, ki zna. Od nekdaj so ga vsi hvalili, kako se znajde v kriznih situacijah. Teoretiki in tudi praktiki kriznega komuniciranja pa se držijo za glave, saj naš strojevodja dela vse narobe. Grozi, obsoja, kaže s prstom na druge, išče sovražnike in se dela nezmotljivega.

Zato vsaj enkrat pokažite, da imate radi vse državljane in ne samo svojih volilcev, svojih privržencev, svoje vojske in svojih ritoliznikov. In nehajte že tvitati desetine tvitov na dan in se spotikati ob vsakega, ki vas premalo ceni, premalo hvali in premalo nabija vaše sovražnike. Veliko bolje bo, če boste skupaj z Jelkom in Alešem Hojsom stopili pred nas in enotno dahnili le dve besedi: Ni vojne…

Vir: Leon Magdalenc, Dnevnik

3 responses

 1. Pa so Ti ukrepi res potrebni?

  Glej Great Barrington decleration:

  https://gbdeclaration.org

  Podpisalo jo je že več kot 10.000 doktorjev, raziskovalcev, več kot 28.000 tisoč ostalega medicinskega osebja in več kot pol milijona zaskrbljenih državljanov sveta.

  Ali gre v nemajhni meri za pandemijo testov?.:

  https://www.globalresearch.ca/the-covid-19-numbers-game-the-second-wave-is-based-on-fake-statistics/5725003

  Ko mi pripovedujejo, da morem zunaj nositi masko, potem se vse neha:

  https://www.globalresearch.ca/face-masks-pose-serious-risks-healthy/5712649

 2. Hej Marko.
  Glede testov – ob vseh razglabljanjih glede njihovega delovanja in funkcije bi tebe (in bralce) rad opozoril le na eno -> morda spremljaš eksponentno rast hospitalizacij in ali poznaš neizogibno številko, ki nas čaka v roku 2 tednov in naprej (težko bomo v zdajšnjem stanju spravili R0 pod 1)? Za te hospitalizacije pač ne more biti kriva npr. gripa, ki je ta čas pri nas še ni, niti (lažni oz. zavajujoči, kot trdiš) testi. V bolnišnico te spravi le bolezen. Ali pa morda vidiš kakšen drug razlog?
  Čakam na pojasnilo.

  V deklaracijo pa se ta trenutek (še) ne bi spuščal – najprej pokaži državo kjer je t.i. “focused protection” celovito vpeljan in – kar je pomembneje – deluje? Ko je enkrat virus v splošni populaciji vseprisoten, kako boš preprečil vdore v te mehurčke starostnikov in kronično bolnih? Saj menda niso to samoooskrbne skupnosti?

  • Kaj se bi zgodilo čez 2 tedna bomo še videli. Zaenkrat je neprijetno veliko napovedi padlo. Tudi vsi hospitalizirani ne bodo rabili intenzivne nege. In če bi izkoristili čas od aprila, tudi kapacitete intenzivnih postelj ne bi bile problem, niso bile niti na Švedskem, pa jih imajo menda relativno manj kot mi.

   Kar se PCR testov tiče, nihče ne pravi, da so testi brez vrednosti ali sami po sebi zavajajoči. Treba pa se je zavedati, kaj rezultat testa pomeni. In biti pozitiven na PCR testu še ne pomeni, da si okužen s Covid-19 in še manj , da boš dejansko zbolel.

   Imaš pa prav, da je verjetno količina hospitaliziranih edini malo bolj zanesljiv kazalec zdravstvene statistike v zvezi s Covid-19. To ni niti število okuženih, niti število smrti. in ko smo že pri slednjih. ameriški CDC je pred tedni objavil, da je samo 6% umrlih s Covid-om tudi dejansko umrlo zaradi Covid-a. Podobno so italijani že spomladi ugotavljali, da je v najslabšem primeru samo 12% umrlih s Covid-19 tudi umrlo zaradi Covid-19. Ampak kljub temu se bolnika s Covid v bolnici tretira kot hospitaliziranega zaradi Covid-19, kljub temu, da ima morda pljučnega raka v 4.fazi. Tako, da stvari niso ravno kristalno transparentne.

   Kar se “focus protection tiče” – a pri zdajšnjih ukrepih jih pa lahko izoliraš. Razlika je samo v tem, da večini populacije omogočiš, tako kot pri Švedih, da dobi “herd immunity” in s tem posredno zaščitiš starostnike vsaj v doglednem času. Z “lockdown”-i jih namreč ne, kar lepo kaže trenutni izbruh “okužb” v državah, ki so relativno lepo prišle skozi v prvem valu. In če bi dekleracijo bolj natančno prebral, bi tudi videl, na kakšen način naj bi zaščito starostnikov uredili.

   Evo, mojih five cents. Seveda nisem strokovnjak, ampak v pogovorih z zdravniki se izkaže, da so jim relativno o Covid-u povedali zelo zelo malo. In če se to dogaja zdravnikom, kaj je potem šele s politiki in bog ne daj, novinarji. Stvar je še toliko hujša ker znanost in stroka niti slučajno nista poenoteni kar zgornja dekleracija (pa ni edina) lepo pokaže. Mi, kot intelektualci, se pač poskušamo informirati iz obeh strani in si potem hočeš nočeš ustvariš neko mnenje. Slepo verjeti – to pa ni zame.

%d bloggers like this: