Zakaj je Francija zelena, Nemčija pa rjava: Kontroverznost nemške energetske politke

Nemčija naj bi imela letos inštaliranih za 49 GW kapacitet za proizvodnjo električne energije (EE) iz sonca in 59 GW iz vetra (ter še za 4 GW iz vetra na morju). Nasprotno je Francija načrtovala le za 15 GW kapacitet za proizvodnjo EE is sonca ter 10 GW iz vetra (ter še za 0.5 GW iz vetra na morju). Razmerje v inštaliranih kapacitetah proizvodnje EE iz obeh obnovljivih virov je tako 5 proti 1 za Nemčijo.

Če pa pogledate ogljični odtis porabe EE med obema državama, boste konsistentno našli, da izpusti CO2 na KWh za v ta namen v Nemčiji za 3 do 5-krat (odvisno od ure) presegajo izpuste v Franciji. V tem trenutku denimo znaša karbonska intenzivnost porabe EE v Nemčiji 447 gCO2/KWh, v Franciji pa le 88 gCO2/KWh (glejte spodnjo izjemno vizualizacijo).

Skrivnost je seveda v tem, da Nemčija stavi na obnovljive vire, ki pa so zelo nizko izdatni in nestabilni vir, hkrati pa kuri premog, da uspe zagotoviti dovolj EE. V nasprotju s tem Francija stavi na jedrsko energijo, ki je absolutno stabilna in praktično skorajda ničelno ogljična. Zato je pač Francija zelena, Nemčija pa rjava, čeprav je Nemčija vrgla proč stotine milijard evrov za investicije v obnovljive vire in za njihovo subvencioniranje. Hkrati pa Nemci plačujejo višje cene za porabo EE.

Strel v koleno nemške energetske politike.

%d bloggers like this: