Za kakovostno novinarstvo

Matej Akrapovič je v Financah objavil odličen komentar, ki ga lahko na kratko povzamem kot: Ne za naše / vaše, levo / desno usmerjene medije, pač pa za kakovostno novinarstvo. Sicer bo dolgoročna škoda tako v gospodarstvu kot glede politične stabilnosti neprecenljiva. In RTV Slovenija je sorazmerno kvaliteten medij, bistveno bolj kvaliteten od vsega, kar je na trgu.

Jaz samo dodajam, da je za RTV Slovenija kvečjemu treba še povečati prispevek za 3 ali 4 evre, ob pogoju, da prenehajo z oglaševanjem. S tem bomo dosegli troje. Prvič, stabilnost financiranja javne radiotelevizije. Drugič, več denarja za kvalitetno delo. In tretjič, več denarja (oglaševalskega kolača) bo ostalo za komercialne medije. Jaz sem takoj pripravljen plačevati več za kvaliteten javni RTV servis.

Toda razlog, da se teorije zarote tako hitro širijo, ni le v norih časih, v katerih živimo, temveč tudi v poplavi medijev, ki se bojujejo za svoj prostor pod soncem z objavami senzacionalističnih in nepreverjenih prispevkov. Prav zato danes bolj kot kadarkoli potrebujemo kakovostno novinarstvo, ki bo iskalo resnico in razkrinkalo lažne novice. Mediji so organ nadzora družbe nad nečednostmi, ki se dogajajo v različnih vejah oblasti, in zato ljudje »dober javni servis« potrebujemo, medtem ko politike pretirano poročanje o njihovih napakah bolj kot ne moti. Menim, da je RTV Slovenija res nekoliko bolj levo usmerjena, a je glede na razmere, v katerih živimo, in tudi glede na konkurenco dokaj kakovostna ustanova. Kakovostno novinarstvo pa je edina pot, da se nam v poplavi lažnih novic ne bo zmešalo ter da bomo lahko obstali kot strpna in povezana družba.

Ker pa politika tudi sama živi od lažnih in tendencioznih novic, ki hitro postanejo splošno sprejeta resnica – s tem smo v podjetju, kjer delam, že imeli izkušnje –, ne verjamem, da se bodo politiki kar sami odločili za boljše in bolj neodvisno novinarstvo, hkrati pa bili morda sami kaznovani za širjenje lažnih novic. Tako je na nas, da se zavzamemo, ne za razbitje javne televizije, ki bi nas pahnilo še globlje v objem lažnih in enostranskih novic, ampak predvsem za še boljši, bolj učinkovit in verodostojen javni servis. V nasprotnem primeru bomo kmalu imeli na ulicah nerede ob zborovanjih privržencev teh ali drugih teorij zarote in skeptikov znanosti ter nato tudi posledice v obliki novih valov epidemije, pojavov že izkoreninjenih bolezni, ki smo se jih rešili s cepljenjem otrok, ali pa bomo po svetu lovili namišljene sovražnike in se vrnili v najbolj temna leta 20. stoletja.

Vir: Matej Akrapovič, Finance

2 responses

 1. Gre za lažno dilemo na obeh političnih straneh.

  Desna stran napačno navija za ukinitev financiranja RTV, čeprav pravzaprav hočejo doseči politično uravnoteženo in pluralno poročanje (kar določa tudi zakon).

  Leva stran iz tega dela lažno dilemo v stilu: gospod policaj, ne mi vzeti vozniškega izpita – res je da sem vozil pijan in prevozil rdečo luč, ampak veste, imam vinjeto, svežo prvo pomoč, opravil sem šolo varne vožnje, poleg tega pa pogosto prevažam otroke s posebnimi potrebami.

  Dejstvo je da RTV poroča politično pristransko, kar je treba urediti. Je pa problem, da se to problematizira (in tudi brani) na napačen način oz. z napačnimi sredstvi. Tudi navedeni članek ne prinaša odmika od te lažne dileme.

  Aja, pa Troštu (poročevalcu iz ZDA) bi tudi lahko kdo že enkrat povedal, da Slovenci ne volimo na ameriških volitvah in da je povsem brez veze, da na naši RTV izvaja volilno kampanjo za posamično politično stranko v ZDA.

  Všeč mi je

 2. Danes nas je VladaRS razveselila s temle https://twitter.com/vladaRS/status/1303966683758026755. Saj nič, ampak če sem prav slišal in se prav spomnim je Babiš v kontekstu omenil, da sta glavna za fake newse Der Spiegel in The Guradian. Tega v temle čivku, kjer Babiš govori ni. Ker sem še iz starega sistema je ta čivk manipulacija, oziroma polresnica, oziroma laž.

  In kaj lahko sedaj naredita dvojčiči RTV SLO in POP proti takšni manipulaciji? Saj mogoče sta pristranski, ampak sta daleč najboljša medija.

  Da vlada želi vzeti del denarja RTV in financirati svoje medije (kjer so PV in ministri solastniki financiranega medija), slovenskega medijskega prostora definitivno ne bo izboljšalo, sploh ker NovaTV ne slovi po resnicoljubnosti.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: