Evropska hipokrizija: Med nacionalisti in frugalisti

Spodnja slika lepo kaže troje. Prvič, zakaj so določene majhne članice EU postale tako zagrižene “frugalistke” (=skopuhinje). Četverica frugalistk (NL, SE, AT in DK) so pač precejšnje neto plačnice v EU proračun, sploh če številke iz slike preračunate na prebivalca. (Nizozemska je sicer malce specifičen primer glede na svojo zakonodajo glede holdingov, ki omogoča davčno optimizacijo in privablja tuja podjetja, s čimer siromaši ostale članice. Nizozemska iz tega naslova pridobi več, kot neto prispeva v EU proračun. Več o tem kdaj kasneje).

Drugič, slika pove, da so največje nacionalistke in “pljuvačice” čez EU, to sta Poljska in Madžarska, to povsem neupravičeno, saj sta absolutno največji prejemnici EU sredstev. Glede na to, da živita od finančne pomoči EU, bi morali biti čisto tiho.

In tretjič, pove, zakaj največje članice, kot sta Nemčija in Francija, pričakujejo in zahtevajo, da bodo največje prejemnice sredstev tudi spoštovale evropske norme, kot je pravna država, in skupno dogovorjene politike, kot je denimo delitev kvot za imigrante itd.

Slika: Neto proračunski položaj članic EU v letu 2018 (v milijonih evrov)

Neto proračunski položaj članic EU v 2018

Vir: Finance

%d bloggers like this: