Prvega vladnega paketa ukrepov se zaradi birokratske zapletenosti in nasprotujočih pojasnil ne da izvajati

Iz odprtega pisma Marije Tomc Muc, direktorice podjetja Biro Bonus d.o.o., predsedniku vlade in ministrom:

Zavedam se, da tega nihče med vami najverjetneje nikoli ne bo prebral, pa si bom vseeno drznila pocukati vas za besedo. Ko ste predstavljali smernice in ukrepe za pomoč gospodarstvu, ste namreč jasno in glasno, pred vso Slovenijo, obljubili, da bodo ukrepi za podjetnike minimalno birokratsko zapleteni in maksimalno birokratsko enostavni.

Gospe in gospodje, če še ne veste, vam moram povedati, da ste tu popolnoma pogoreli. Osebno sem že kar nekaj časa v poslu in povedati vam moram, da tako konfuznih, birokratsko zapletenih in nasprotujočih si postopkov v svoji karieri še nisem srečala. Verjamem, da je bil namen dober. Toda žal naša državna uprava tega zakona ni sposobna v normalnem času in na normalen način spraviti v življenje. Kako naj si sicer razlagamo, da obrazci še vedno niso na voljo, da se pojasnila in razlage zakonov menjajo iz dneva v dan, da so se računalniški programi ponekod sesuli, da telefoni pregorevajo in če že imaš srečo in se nekdo oglasi, ti pove, da ve še manj kot ti in čaka na nadaljnja navodila.

Naj takoj poudarim, da moja kritika ni namenjena ljudem, ki delajo na Finančni upravi, Zavodu za zaposlovanje… Verjamem, da so v podobnem nemogočem položaju kot smo mi, na drugi strani telefonskega priključka ali internetne poveze. Odpovedal je celoten aparat, odpovedal je informacijski sistem, odpovedale so pravne službe, ki vsaka po svoje razlagajo člene zakonov. Spoštovani, ta zakon ste napisali vi! Ni bil objavljen v tajnih beograjskih uradnih listih, ni nastal v visokih in zapletenih bruseljskih pravnih pisarnah, ni bil poslan iz Vatikana, niti ga ni prinesel Mojzes« in svete gore. Napisali ste ga vi! In zato je nesprejemljivo, da členov ne znate pojasniti, oziroma da se pojasnila menjajo iz dneva v dan.

Spoštovani, danes se piše 12. 4. 2020. Večina plač za marec je že obračunanih. Vi si lahko privoščite, da obrazci za oddajo davčnih odtegljajev še niso na voljo. Pa je kdo pomislil na podjetnike, naše stranke? Naj tudi oni rečejo svojim zaposlenim – žal, v tem mesecu bodo plače po 23. 4.? Vi brez težav lahko v času, ko se dnevno obračunavajo plače in je večina že obračunanih, spreminjate datume veljavnosti posameznih členov zakona, pojasnila, kako obračunati prispevke, kakšna so upravičenja, kakšni so pogoji… Naše stranke pa morajo ljudem dati denar za zasluženo delo v marcu. In mi, njihovi računovodje, jim moramo povedati, koliko… Poznam vaš odgovor, boste pač naredili poračun.. Seveda, poračun obračuna za izplačilo kriznega dodatka, pa potem poračun poračuna zaradi prispevkov, pa še en obračun poračuna poračuna po 23. 4., da bomo oddali obrazce, roko dam v ogenj, da vsaj ponekod potem še najmanj en poračun poračunanega poračuna in popravek REK zaradi novih navodil… Mi lahko nekdo pove pameten razlog, zakaj je potrebno oddajati več REK obrazcev za en obračun? Se kdo zaveda, da se sedaj na vrat na nos spreminjajo informacijski sistemi, programirajo nove nastavitve obračunov, nadgradnje…? Se je kdo vprašal, kakšne stroške bodo imeli podjetniki s tem? In koliko časa bo šlo za to sedaj, ko se je potrebno maksimalno angažirati drugje?

Kar se tiče vlog na Zavod za zaposlovanje, smo še en korak nazaj. Tu se zatika že pri pooblastilih. Informacijski sistem očitno ni kos množici vlog za pooblastila…A tega ni mogel nihče pravočasno predvideti? Že oddane vloge, za katere je bilo rečeno, da se bodo obravnavale po novem zakonu, bo treba dopolnjevati. Vlogi torej sledi zahteva za dopolnitev…. Dopolnjeni vlogi sledi odločba… temu sledi obrazec za obveščanje zavoda o prekinitvah čakanja, za katerega še nihče ne ve, kakšen bo… Potem zahtevki za izplačila… Tudi za te se še ne ve, kakšni bodo… Potem pa gotovo še preverjanja, inšpekcije… Če so to za vas nezapleteni birokratski postopki, potem si ne upam niti pomisliti, kaj je za vas zapleteno…

Za konec vas prosim še, da mi pomagate rešiti še eno, (tudi) moralno vprašanje. Vprašanje, ki je z vidika človeka na respiratorju na Infekcijski kliniki, lahko tudi nespodobno… Pa vendarle. Komu naj vse te obračune in poračune, vsaj tri »realne« za vsakega zaposlenega pri vsakem delodajalcu, poleg tega pa še na desetine testnih, na desetine ur prilagajanja informacijskega sistema, prebijanja skozi vaša pojasnila zakona… komu naj vse to zaračunamo? Naj to zaračunamo strankam, med katerimi so tudi take, ki od 12.3. do danes niso zaslužile niti centa? Naj jim svoje pošteno delo kljub temu zaračunamo in se v očeh marsikoga postavimo na temno stran vojnih dobičkarjev? In če ne – s čim naj pošteno plačam svoje zaposlene, ki med letošnjimi Velikonočnimi prazniki obračunavajo plače za stranke, pripravljajo vse potrebno za vloge na Zavod za zaposlovanje in obupujejo nad dnevnimi spremembami pojasnil zakona in postopkov? Med prvomajskimi prazniki pa bodo delali poračune? In med Božično novoletnimi verjetno pripravljali podatke za inšpektorje, ki bodo iz primerne časovne distance vse te obračune v miru pregledovali in grozili s kaznimi trikratnega vračila? Poleg plač za svoje sodelavce moram zaslužiti tudi za plačilo kazni delovnim inšpektorjem, kajti to moje pismo je hkrati tudi samoprijava. Ja, delamo več kot 10 ur dnevno in več kot 56 ur tedensko… Na sobote, nedelje in praznike… Še dobro, da je razglašena epidemija, takrat so pravila menda drugačna…

Gospe in gospodje v državnih uradih, iz mojega zornega kota ste vsi vi država. Ta zakon ste napisali vi. In če ga vi ne znate enotno in takoj razložiti, kdo bo?… Z mojega zornega kota ni pomembno, kako se imenuje vaš urad. Vsi ste moja država. Tista, za katero smo glasovali 23. 12. 1990. Ko smo še verjeli, bomo zakone pisali sami in jih tudi razumeli!

Vir: Marija Tomc Muc, direktorica podjetja Biro Bonus d.o.o.

En odgovor

  1. Riba vedno smrdi pri glavi.

    Po moji izkušnji je stvar ista, pa naj gre za desno ali levo vlado. Gre za naslednja 2 simptoma naše države po 1991:

    – NEGATIVNO SELEKCIJO POLITIČNEGA RAZREDA.

    Na oblast prihajajo ljudje brez operativnih sposobnosti, managerskih veščin in strateškega pogleda. Ljudje, ki so v mnogih primerih izbrali politiko ker v privatnem sektorju niso uspeli. Z vsem tem je ugled politike tako podel, da se mnogi spodobni ljudje sploh nočejo več ukvarjati z njo. Andrej Mertelj, direktor Datalab-a je ob tem izrekel, zdaj že legendarni, stavek;

    “Peskovnik slovenske politike je tako zasran in poscan, da se noben več noče igrati v njem”.

    Moja izkušnja iz AUKN je, da so marsikateri zelo ugledni uspešni moralno neoporečni ljudje zavračali povabilo za članstvo v najpomembnejših slovenskih družbah ker si niso želeli ali mogli privoščiti, da bo vsak brezveznik, ki ima 5 minut časa nekaznovano pljuval po njih in jih bo vsaka nova vlada zamenjala (in po možnosti popljuvala) ne glede na to kako uspešno bo njihovo delo. Za 20.000 evrov letno ob neomejeni odgovornosti? Hvala lepa!
    Kako to preseči? Verjetno bodo potrebne korenite spremembe v političnem sistem. Je pa to absolutna nuja. Kot ve vsak vodja -brez kvalitetnih ljudi ne bo kvalitetnih rezultatov. As simple as that.

    – KULTURA BIROKRATIZMA

    Po 1991 smo imeli idealno priliko, da vzpostavimo državo na novo. V glavah (kulturno) in organizacijsko. Pa smo popolnoma zamočili. Od bivše avstroogrske birokracije (ki je bila v svojem času verjetno ena najbolj učinkovitih v Evropi) in bivše jugoslovanske smo prevzeli predvsem bolestno nezaupanje v ljudi. In formalizem. Za javnega uslužbenca ni toliko pomembni kaj naredi, pomembno je, da ni kriv. Ker samo v tem primeru bo kaznovan, če kaj izjemnega naredi pa praviloma ne bo ustrezno nagrajen. Oz. pot v uspešno kariero gre prevečkrat preko političnega sponzorstva in ne preko delovnih dosežkov. Kaj je potem motivacija?

    Gornji problemi, ki jih je tako nazorno opisala Marija Tomc Muc se bodo prej ali slej rešili, ampak ponavljali se bodo vedno znova. Zakaj? Ker fundamentalni vzroki, zaradi katerih prihaja do njih, niso odpravljeni.

    Všeč mi je

  2. Piše da morajo ob oddaji vloge na ZRSZ oddani vsi rek obrazci. Kako naj bodo oddani vsi, če bodo oddajo omogočili 23.04.20 rok za prijavo je 18.04.20. Res smešno. Nekatera podjetja imajo v pogodbah o zaposlitvi datum izplačila 5.-ti delovni dan v mesecu. Pomeni da na dan oddaje vloge nimamo oddanih vseh rekov.

    Všeč mi je

  3. Spoštovani g.P.Damijan!
    Prosim, če naredite kakšno analizo na na temo upokojenskega COVID-19 kriznega dodatka in oprostitve plačila za Obračunske moči in prispevka za SPT oin OVE za električno energijo (EI). Koliko bo zaradi tega manj denarja v državni blagajni.
    Približno sem izračunal, da bo oproščenih približno 990000 porabnikov EI, kar znese okoli povprečno 10 mio EUR na mesec
    Za upokojence pa ne vem podatkov.
    Ne znam si razložiti zakaj so, smo upokojenci sedaj v tej krizi v težki socialni stiski. Zaradi karantene imamo manj stroškov, penzija je pa ista. Drugače je pa seveda lahko za zaposlene in s.p. ter ostale podjetnike. Sem pa siguren, da se bodo in se že izkoriščajo vsi ti vladni ukrepi pomoči gospodarstvu.

    Všeč mi je

  4. Ljudje imajo nora pričakovanja. Gospa ima na računalniku in telefonu sigurno naloženo cel kup programja, za katera redno dobiva apdejte še leta po izzidu…tule pa pričakuje, da bo dobila zakon, ki špila v nulo v enem tednu. Če karikiram, tule se bosonogo gasi požar z vedri vode, da se ohrani čimveč dreves…in nič ne pomaga canadair čez dva meseca, ko bo že cel gozd pogorel…

    Všeč mi je

    • Gospa ne komentira samega sprejema zakona (dvomim da ima kdo kak resen negativen komentar na hitrost reakcije) ali vsebine zakona (ki je glede na dane okoliscine OK, ceprav morda po nesreci izpusca dolocene segmente), ampak na dejstvo da nobeden ne zna povedati kaj je dejanska vsebina zakona.

      Nasa pravna sluzba se v zadnjih casih primarno ukvarja z poslusanjem tiskov, branjem zakona, branjem drugih pravnih mnenj, pa se vedno ne vemo ali smo naredili prav. Govoril sem z vec IT podjetji, kjer se danes ne vedo kako naj obracunajo dolocene reci.

      Glede na pretekle izkusnje bo drzava izkoristila vsako zanko, da bo kasneje pritiskala na podjetja, tako da je res skoda da se ne morejo dogovoriti, kaj dejansko sploh zakon vsebuje. Primere nerazumevanja imajo ze v hisi – vladni twitter, ki govori da drzava pokrije 100% place na cakanju, a hkrati vemo da je v zakonu omejitev na 1200 neto.

      Kar se mene tice je zakon odlicen zacetek, pri izvedbi so pa problemi, saj vsak organ razlaga tako kot je njemu najblizje – FU seveda zeli cim vec davkov, Zavod cim manj nezaposlenih,… Tukaj je stvar vlade da zadevo razcisti, drugace bodo birokratki zadevo zakomplicirali do tega da bo neuporabna.

      Všeč mi je

      • Luka, glede na to, da si kliknil “odgovori” pod moj reply, bi najprej začel z disklejmerjem. Ne bi se rad znašel nepovabljen v vlogi odvetnika te vlade, med drugim tudi zato, ker bomo čez 5 min spet pri partizanih in domobrancih…bi pa kljub temu rad obdržal nek objektiven gard do dogajanja in ljudi, ki so za to zaslužni in si vsekakor zaslužijo pohvalo in zahvalo. Ne gre samo za vlado ampak tudi za zunanje sodelavce iz različnih političnih zgodb, ki so se vsi odzvali povabilu. Raje niti ne pomislim kaj bi bilo, če bi obstala prejšnja vlada…da ne rečem, da bi bili v tem času na višku predvolilne kampanje, v primeru, da se nova vlada ne bi uspela sestavit.

        Jasno in glasno je bilo večkrat javno povedano, da vsega s prvim zakonom ne bodo uspeli zaobjeti in da bodo izpuščeno in napačno dodajali/popravljali z amandmaji…sicer smo pri canadairju iz moje metafore.

        Moram te pa tule tudi malo pokritizirat, lahko se najdeš tudi v Mertljevem opisu svojih strank v današnjem postu. Zakone se bere v uradnem listu, ne pa na twitterju! Btw, ne čudi me, da ne razumeš, čim pišeš o neto plači. V SLO imamo bruto plačo. ZIUZEOP je naslonjen na ZDR-1 (137. in 138. člen) in je glede “plač na čakanju” vse jasno. Morda malo v dikciji “izplačano nadomestilo” visi akontacija dohodnine delavcev (o tem sva z Jpd-jem že nekaj modrovala), čeprav je tudi ta stvar (vsaj zame) jasna…

        Všeč mi je

  5. Zamenjava vlade in posameznih vidnih državnih uslužbencev ni dovolj za spremembo vodenja države. Nespremenjen ostaja tog in predimenzioniran birokratski aparat, ki dejansko vodi državo. Pri vsaki menjavi vlade vključijo birokrati samoohranitveni nagon, kako ohraniti ali izboljšati svoj položaj.
    Skladno s Petrovim načelom delovanja organizacije so na položajih ljudje, ki niso sposobni opravljati zahtevanih nalog (napredujejo do stopnje svoje nesposobnosti). Drugače si ne znam predstavljati, da je enostavno navodilo časovne ločitve ogroženih in neogroženih skupin (Odlok http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ODLO2010) v treh tednih doživelo 6 sprememb, deset krat toliko tolmačenj in na tisoče odzivov, predvsem negativnih.
    Kje je Heraklej, ki bo očistil Avijev hlev naše birokracije?

    Všeč mi je

    • Ja, ja , je del resnice, ampak spremembe v operativnih organizacijah se morajo začeti na vrhu in od vrha. Kdo drug pa naj bi to delal?

      Prosto po mojem Nono-tu:

      “Če kupleraj ne gre, je treba kurbe zamenjat, nič ne pomaga, da stene pleskaš”

      Všeč mi je

  6. Kolikor razumem (ZIUZEOP) je problem nastal zaradi tega, ker se v istem zakonu podjetjem daje nadomestilo za plače, medtem ko se samozaposlenim najprej odpisujejo prispevki in namenja mesečnii temeljni dohodek. To je na nivoju zahtev OK, najbrž pa se je zapletlo na informacijskem delu, v smislu, kako sedaj ta nakazila spraviti čez sistem, da bodo evidence pravilne. Sama sem bila 2 krat v projektih, kjer smo popravljali, čistili in urejali baze podatkov in dokler človek tega od blizu ne vidi (v smislu, koliko logičnih kontrol je potrebno, kolikokrat se baze testirajo z uparjanjem – matching – podatkov itd) si ne more misliti, kako ob vsem nabiranju podatkov takrat, ko je pa treba kaj prijeti v roke, težko dobiš tabelo, v kateri ni napak….
    Konkretno: če se enemu delu upravičencev oprosti obveznost plačila prispevkov, je potem potrebno v sistem vgraditi zapore, tako da bo sistem prepoznal upravičenca in mu ne bo nabijal zamud. In seveda je treba v istem sistemu tudi zagotoviti, da se bo to ne-plačilo bodisi pokrilo s subvencijo, bodisi se bo odpisalo, skratka, da je ta del vključen v zdravstveno in pokojninsko bazo (da se ne bo zgodilo, da bo samozaposleni brez zdravstvenega zavarovanja ali pokojninske dobe). To je z vidika informacijske sistemske integracije čisto zadosti zahtevna zadeva in to narediti, testirati in uveljaviti, da ne bo napak, je, hm….zahtevno. Če bi se vsebina ukrepa, preden se je zapisala, testirala pri mojstrih za informatiko, bi verjetno prišli do ugotovitve, da manj stane kakšna bolj enostavna rešitev.

    Hkrati imamo pa še gospodarske družbe, ki bodo prejela nadomestila. Ampak očitno morajo tudi gospodarske družbe (tudi, če imajo neko likvidnost za plačilo plač) počakati, da se uredi sistem evidentiranja plačil prispevkov pri samozaposlenih, da se ne bi vse skupaj zavozlalo, ko bodo v sistem prišla še plačila prispevkov s strani teh delodajalcev. Kar potem pomeni, da je potrebno na novo pošifrirati plačnike prispevkov.

    Skratka, umanjkala je tista faza, ko bi se predlogi za likvidnostno pomoč informacijsko izvedbeno preverjali. Zna biti, da zaradi tega, ker ljudje, ki so delali predloge na vladni strani in na strani civilne družbe (pa vključno tudi zunanja javnost in zahteve, ki so prišle skozi javne pozive) niso zadosti premislili, kako se nekaj dejansko izvede.
    Sicer je tako, da v velikih sistemih (finančne organizacije, državne agencije ipd) obstaja pravilo, da je treba vsak predlog tudi preverjati informacijsko – torej, kaj moramo storiti, da bo naša novost tudi informacijsko in registracijsko funkcionirala. Ampak v običajnih primerih si nekako naračunaš 6 mesecev za implementacijo in znotraj tega se tudi informacijska zadeva nekako uredi. Če je pa treba kaj na hitro, je pa potrebno vedeti, da je na tej stopnji informatike koncept “na hitro” enak dvema mesecema (in smo super veseli, če se zadeva izvede v 6 tednih).

    Bi rekla, da se ravno časovne dimenzije za informacijsko implementacijo v nekaterih državah (Nemčija, Kanada) bolj zavedajo in so zadevo poenostavili. In namesto plačil prispevkov ipd ipd so vsem, ki ustrezajo kriteriju zaposlovalca nakazali en določen znesek in sedaj naj pa oni od tu naprej nakazujejo prispevke in davke, da se bo blagajna polnila nazaj. Ta tehnika je mnogo bolj enostavna, ker se nameni samo en tip subvencije, opredeli se, kako se ta tip knjiži in je potem v šifratnih in javnih evidencah učinek te subvencije v enem letu bolj viden. Jasno, da tehnika enotnega nadomestila deluje kot uravniloka in jasno je, da dela kakšno nelogičnost, ampak zaradi hitrosti nakazil je učinkovita. In jo je tudi lažje komunicirati.

    Všeč mi je