Alenka Bratušek razumno o gradnji drugega tira

V intervjuju v Večeru je Alenka Bratušek o vsebunskih temah sicer povedala veliko stvari, s katerimi se ne ali le delno strinjam. Glede prvega bloka NEK je denimo rekla, da bi ga po zaključku življenjske dobe nadomestila z obnovljivimi viri, kar je glede na razvoj tehnologije in (ne)razpoložljivost naravnih virov v Sloveniji (omejene možnosti gradnje hidroelektrarn) seveda povsem nemogoče ali v najboljšem primeru na ravni znanstvene fantastike. Iz česar tudi sledi njena skepsa glede gradnje drugega bloka NEK in pomanjkanje rešitev za obdobje, ko bomo “upokojili” tako NEK 1 kot TEŠ 6. Je pa ostala “odprta za številke”, ko bodo pripravljene.

No, glede gradnje infrastrukture pa je bila Bratuškova bistveno bolj informirana in razumna in se lahko z njo večinioma strinjam.

Pri drugem tiru, kronskem projektu vašega ministrovanja, zapletom ni videti konca. Kje smo zdaj?

“Poleg drugega tira je pomemben infrastrukturni projekt tudi tretja razvojna os. Pri drugem tiru se gradijo dostopne ceste in se po 20 letih stagnacije tudi v naravi vidijo veliki premiki. V državnem zboru je poroštveni zakon za oba projekta, ki bo dokončno zaprl finančno konstrukcijo drugega tira. Kar se tiče projekta Glinščica, pa bi si želela, da Državna revizijska komisija takoj odloči, ali ima najcenejše podjetje potrebno referenco. Najbolj vesela bi bila, da bi viadukt Glinščica dobili za 8,5 milijona evrov. Če ta referenca ni okej, pa naj komisija to takoj pove, da lahko gremo v nov razpis. Tukaj imam jaz kot ministrica zvezane roke.”

Koliko zaradi tega zapletov zamuja gradnja drugega tira? Vemo, da tudi evropski denar ni nepogojevan, vezan je na časovne roke.

“Velike drame v tem trenutku še ni.”

Ekonomist dr. Maks Tajnikar je nedavno izrekel ostro kritiko na ceno projekta: “Poglejte drugi tir! Drugi tir bo po vseh mojih izračunih in podatkih, ki jih poznam, ena najbolj zgubaških stvari.” Kako ga boste demantirali? Koliko nas bo drugi tir dejansko stal?

“Gospod Tajnikar je bil predsednik nadzornega sveta Adrie Airways … Ne dam prav veliko na te njegove besede. Kje je on ugotovil izgubo, težko rečem. Investicijski program, ki je zame in za podjetje 2TDK zakon, je narejen. 1,194 milijarde evrov je znesek, ki se ga moramo in morajo držati. Končno ceno bodo določili izvajalci, mi jih ne moremo prisiliti, za kak denar naj gradijo. Rekla pa bom ravno nasprotno od gospoda Tajnikarja: pripravljamo kar nekaj ukrepov, ki bodo predvideno ceno projekta znižali.”

Sodelovanje zaledne Madžarske je dokončno padlo v vodo?

“Je. Pod pogoji, za katere se je dogovorila prejšnja vlada … Svoji vladi ne bi nikoli predlagala sodelovanja pod takimi pogoji.”

Madžarski pogoji so torej bili v škodo Sloveniji?

“200 milijonov evrov bi nam Madžarska dejansko samo posodila. Dogovorjena donosnost na ta njen vložek je bila 2,8 odstotka, kar je daleč več, kot se naša država zadolžuje na trgu. Plačevali bi ji torej zelo drago posojilo. Na koncu pa bi morali teh 200 milijonov evrov še vrniti. Madžari so se dogovorili tudi za 50 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče znotraj Luke Koper, pa vemo, da ima že luka težave s širitvijo. Povrh vsega bi bilo treba del razpisov za gradnjo izvesti na Madžarskem. Zakaj tako, ne vem, a očitno znajo oni posel dodeliti točno določenemu podjetju, čeprav naj bi vse države v EU delale po istih evropskih pravilih. Madžarski pogoji so zame nesprejemljivi. Prepričana sem tudi, da naša država infrastrukturo lahko zgradi sama.”

Vir: Večer

%d bloggers like this: