Butalski podporni zid, globok 8.2 metra

Marko Radmilovič je genij, naj ga zvezde še naprej ljubijo. Spet se je izkazal in prišel daleč najbližje resnici glede tega ali je tisti podporni zid iz Pesnice res visok zahtevanih 8.2 metra in s tem zadostna referenca za pridobiti naročilo za gradnjo mostu čez Glinščico. Le Butalce je poklical na pomoč, ki so takoj pogruntali, da je treba včasih pogledati tudi v globino in ne samo v višino, ter da se da s pljunkom višino najlažje izmeriti.

Moja skala občudovanja je trčila na zgornjo mejo. Preverite sami:

Zato so mu zabičali, naj jim pokaže, ako je kakšen most že zgradil; da jih ne bo naplahtal, kot je butalskega peka! Pa Cefizelj pravi, da jim ga bo pokazal.

Izberejo Butalci štiri najpametnejše med njimi, da spremljajo Cefizlja do mostu. Hodijo dan, vozijo se z vlakom naslednji dan, potem pa še štiri ure z avtobusom, saj je daleč od Butal do Pesnice, kamor jih je Cefizelj peljal most pokazat. Najprej niso mogli do mostu, ker jim je ljuti domačin pot zapiral, a ker so imeli kislega vina s sabo, na Štajerskem pa vino vsaka vrata odpre, so hitro bili ob mostu. Pa ga niso videli, saj je le nekaj kamnov štrlelo iz zemlje.

“To je podporni zid in je visok 8,2 metra, kakor je zapisano v razpisni dokumentaciji,” pravi Cefizelj; pa Butalci le kimajo z glavami, akoravno se jim vse čudno zdi.

A na srečo so imeli najpametnejšega svojega rodu s seboj, ki je za strokovnjaka na gradbeni fakulteti služil, in ta se domisli: “Pa ga zmerimo, ako praviš, da je to most in zid, kakršen bo stal v Butalah!”

“Če zid ni navzgor, pojdemo mi navzdol do njega in bomo luknjo skopali, da vidimo, ako lahko Cefizelj premosti Glinščico z dvema mostoma in podporno galerijo.”

“Kako boste pa merili, če nimate metra?” vpraša Cefizelj, ki se mu že zvijačnost v besedi suče.

Pa se tretji najpametnejši, ki je iz državne revizijske komisije, spomni:

“Nekdo bo pljunil v jamo in bomo šteli, dokler pljunek ne pade ob zidu v luknji na tla. Potem bomo isto ponovili v Butalah in tako bomo zmerili zid!”

Butalci so bili navdušeni, da je ta tako modro govoril in res je četrti, ki je bil iz družbe 2TDK, pljunil, ostali pa so šteli in so prešteli do številke tri.

Potem so se vrnili v Butale in vsa vas se je zbrala na bregu Glinščice, da bodo podporni zid merili. A ker ni bilo nobene luknje, v katero bi pljuvali, in ker bi radi imeli zid, zgrajen kvišku – kot ga imajo Tepanjci – je eden onih, ki so prišli s Štajerske, legel na zemljo in z vso močjo pljunil v zrak. Še preden so vse Butale preštele: “ena”, že mu je pljunek nazaj v oko priletel.

“Če to ni imenitno,” so rekli Butalci, “referenčni zid v Pesnici je zgrajen samo navzdol, naš bo pa in navzgor in navzdol.”

Vir: Marko Radmilovič, Val 202

One response

  1. Ob branju duhovitega besedila se bralec lahko smeje, kot davkoplačevalec pa se lahko joka. Ali se bodo pristojni organi nadzora ob tem in temu podobnih pisanjih zamislili in ukrepali kot v primeru afere maketa in se lotili kriminalistične preiskave v predkazenskem postopku ne vem, vem pa, da pri vodenju velikih infrastrukturnih investicij ne more iti zgolj za neumnost, temveč gre za namerno zlorabljanje proračuna. To se je dogajalo pri maketi drugega tira Divača-Koper in vse kaže da se bo takšno zlorabljanje dogajalo še naprej, saj akterje zlorab pri maketi ni doletela nikakršna kazen. Obratno, bivši predsednik vlade je sedaj minister, bivši sekretar je bil bivši najboljši minister Šarčeve vlade, bivši direktor direkcije za infrastrukturo je sedaj pomočnik v. d. direktorice, bivša vodja komunikacij z javnostjo na ministrstvu za infrastrukturo je sedaj vodja komunikacij na 2TDK, bivši minister za infrastrukturo pa naj bi prevzel po današnjem pisanju Dnevnika vodenje DARSA in bo izgradil tretjo razvojno os. Duhovitih asociacij o Butalcih nam kot vse kaže ne bo zmanjkalo. Tako bo predsednik vlade nastopal kot butalski župan, saj vse kaže da je pamet sicer ujel v sod, kot Butalci ptiča, le ne ve, kako bi uredil, da mu ta ptič ne odleti iz vlade, ki jo vodi. Tako grozi nevarnost, da bo Vlada ostala brez pameti, tako kot Butalci brez ptiča, ki je odfrčal iz soda, takoj, ko so Butalci odprli pokrov.

%d bloggers like this: