Migranti izboljšujejo ameriško in skandinavsko inovacijsko sliko

Spodnja slika je zelo indikativna. Kaže veliko odvisnost ZDA od tujih inovatorjev. Če bi, hipotettično, ZDA zaprle meje za priseljevanje in delo tujcev, bi se njihova dramatična inovacijska prednost zelo zmanjšala. Podobno, čeprav v manjši meri, tujci izboljšujejo inovacijsko sliko Švice, Singapurja, Belgije, Nizozemske in Skandinavskih držav.

Vir: William Kerr, via Caleb Watney

In še očitno dejstvo, čeprav je odstotek za marsikoga presenetljivo visok: tretjina “ameriških” nobelovcev je tujih migrantov in polovica vseh nobelovcev, ki delajo v tujini, je v ZDA. In skoraj 60% inovatorjev, ki so inovacijo patentirali v tujini, jih je to naredilo v ZDA.

Vir: William Kerr, via Caleb Watney

Jasno, primat ZDA bo težko odvzeti, ker pač imajo na eni strani akumulirano prednost v akademskem okolju (vključno z visokimi plačami in zelo konkrenčnim akademskim okoljem) in izjemen kapitalski trg, ki hlepi po inovacijah, da jih spremeni v visoke dobičke finančne industrije. Prvo lahko zaustavijo samo bedaste poteze oblastnikov, kjer se Trumpov pristop do migrantov že kaže v upadanju vpisa tujih študentov. Podobno “uslugo” delajo z Brexitom britanski politiki svojim univerzam, kar se tudi že kaže v zmanjševanju vpisa tujcev. No, če bodo britanski politiki z Brexitom ogrozili primat Britanije kot evropskega finančnega trga, pa je težje verjeti, da bi Trumpove poteze uspele uničiti privlačnost ameriškega finančnega okolja za tuje inovatorje.

%d bloggers like this: