Nothing to hide

Med prazniki sva z ženo na Netflixu gledala lušten francoski film. Nothing to hide. Film o majhnih skrivnostih, ki jih nosimo v sebi, pardon, ki jih imamo skrite v naših telefonih, in ki bi morale ostati samo naše. Banalna zgodba o treh-in-pol parih, ki se poznajo iz rane mladosti in ki – tako se zdi – težko še kaj skrivajo eden pred drugim. Dokler na skupni večerji ne nasedejo na neumni predlog in se obotavljivo ne podajo v avanturo delitve skrivnosti na telefonih. Na sredino mize vržejo 7 telefonov in delijo telefonske klice, sms sporočila, e-pošto, facebook sporočila z ostalimi.

In jasno – bolje, da ne bi. Razkrijejo se velike skrivnosti. Drobne skrivnosti ali detajli, ki so nedolžni v pravem kontekstu, pa v nekem drugem kontekstu dobijo povsem drugačen, predvsem pa večji pomen.

No, film je dejansko o tem, kaj bi se zgodilo, če bi nasedli na neumni predlog in delili skrivnosti iz črne škatlice med seboj. Določene stvari pač morajo ostati samo naše. In to, da ne poznamo teh večjih ali drobnih skrivnosti eden o drugemu, je temelj dobrega prijateljstva in ljubezni. Kajti umetnost je pogledati čez nje, ko se enkrat razkrijejo. In ogromno časa mine, preden jih uspemo digestirati.

One response

%d bloggers like this: