Najbolj vroča knjiga na trgu (2): Mariana Mazzucato, The Value of Everything

Mariana Mazzucato iz University College London sicer še vedno žanje zasluženo slavo za knjigo “The Enterpreneurial State“. 6. novembra bo ob 14h na Kemijskem inštitutu predstavljen (končno) slovenski prevod te knjige (Podjetna država). Ob predstavitvi prevoda bo tudi okrogla miza in diskusija o pomenu države kot poganjalca inovacij in investitorja. 

Vendar pa je vmes Mazzucatova izdala že novo knjigo “The Value of Everything“, v kateri diskutira, kdo v družbi dejansko ustvarja novo vrednost. Pri tem razkriva iskalce rent oziroma ekstraktorje vrednosti, ki so se sicer za javnost namaskirali v edine zveličavne ustvarjalce dodane vrednosti. Veste, o kom govorim. In še lepše, knjiga Mazzucatove je odlična budnica, kot je zapisal eden od kritikov, v času, ko smo tako ekonomisti kot javnost med seboj pomešali bogastvo in vrednost. Cenimo tiste, ki so si s poslovnim uspehom in črpanjem rent nagrmadili ogromna premoženja, in spregledamo tiste, ki so jim to akumulacijo premoženja omogočili – država z ustvarjanjem infrastrukture, ugodnega poslovnega okolja, vlaganji v raziskave in razvoj in svojimi politikami na eni ter z zaposlenimi (človeškim kapitalom) na drugi strani. Pozabljamo, da novo vrednost ustvarjamo vsi v družbi in ne zgolj peščica podjetnikov in super plačanih poslovnežev. Posledica te konfuzije je enormno povečana neenakost tako na Zahodu kot v manj razvitih državah, ki so zajahale val globalizacije. Nasploh pa je Mazzucatova kritična do finančne industrije, ki je najbolj izrojena panoga iz vidika diskrepance med produktivnim angažmajem ter ekstrakcijo vrednosti.

 

One response

 1. Verjamem, da bo vredno prebrati knjigo.
  Bo v knjigi tudi recept za spremembo stanja?
  Kako omejiti ustvarjanje velikih dobičkov iz prodajanja in kupovanja denarja (finančna industrija)?
  Upam, da iskanje novih načinov redistribucije bogastva v družbi ne bo postalo čisto ideološko vprašanje in namesto razprave o novem-ih modelu-ih bomo govorili o povratku komunizma in razprava bo šla v napačno smer.
  Res pa je tudi, da je ustvarjanje infrastrukture in poslovnega okolja “nevtralno”. Nekateri bodo ob najboljši izobrazbi ostali še vedno ostali “birokrati”, drugi bodo sanjali svoje sanje in ustvarjali nove proizvode (usluge).
  Družba pa verjetno potrebuje pravo “mešanico” vseh. Mogoče bi se v Sloveniji najprej splačalo zaustaviti obtoževanje drug drugega (javni sektor / podjetniki) in namesto dajanja predlogov, kaj bi naj naredila “druga stran” povedali, kaj bomo najprej naredili sami.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: