Kako daleč nazaj v slavno ameriško carinsko zgodovino bi se Trump rad vrnil?

Trump je danes, ko je prenehal čivkati o Omarosi, spet čivknil o svoji strategiji ponovnega uvajanja carin kot načina vračanja nazaj v slavno ameriško zgodovino carinske zaščite, ko “tujci niso mogli krasti ameriškega premoženja”:

Vendar pa glede tega obstaja manjši problem, in sicer: Kako daleč nazaj v slavno ameriško carinsko zgodovino bi se Trump rad vrnil? Poglejte spodnjo sliko s povprečno carinsko stopnjo na ameriški uvoz.

US traiffs 1821-2016

Torej, bi se Trump rad vrnil:

  • v leto 1930, v čas Smoot-Hawlejevega carinskega zakona, ki je povzročil največjo carinsko vojno v zgodovini in največji kolaps svetovne trgovine v zgodovini (globalni izvoz se je v 4 letih zmanjšal za dve tretjini)?
  • v 1860-ta leta, ko je vzpon ameriškega protekcionizma kot odgovor na britansko liberalizacijo trgovine sovpadal s krvavo ameriško državljansko vojno?
  • ali v 1820-ta leta, ko so bile ZDA še notranje enotne in ko je bilo sužnjelastništvo še dovoljeno?

Če Trump želi svoj časovni stroj pognati zgolj nazaj v Reagonovo obdobje, ne bo veliko pridobil, saj so od takrat povprečne uvozne carinske stopnje na uvoz, za katerega se plačujejo uvozne dajatve, dokaj stabilne na ravni okrog 5%.

%d bloggers like this: