Art of deal, Trump v. Juncker style

Kdor je kdaj videl Jeana Claudea Junckerja v akciji – v pogajanjih, ga ne more preveč začuditi, da če kdo, lahko on Trumpa pripelje do kompromisa. Juncker je (zanemarimo tukaj njegove luksemburške davčne posle in zasebne razvade od žensk do pijače) res dober pogajalec. Trumpa je tokrat prepričal s preprostimi kartami z nekaj ključnimi  številkami, s katerimi je Trumpu osnovnošolsko ponazoril, kaj bi pomenila eskalacija trgovinske vojne med gospodarskima velesilama. Art od deal po Junckerjevo:

Mr. Juncker grabbed the opportunity to argue that both sides need to refrain from further punitive tariffs or they would foolishly harm themselves.

“If you want to be stupid,” he told Mr. Trump, “I can be stupid, as well.”

Backing up his points, Mr. Juncker flipped through more than a dozen colorful cue cards with simplified explainers, the senior EU official said. Each card had at most three figures about a specific topic, such as trade in cars or standards for medical devices.

“We knew this wasn’t an academic seminar,” the EU official said. “It had to be very simple.”

Je pa seveda res, da se je bil Trump tokrat zelo pripravljen pogajati…

In recent international meetings, such as the Group of Seven summit in Canada, or the North Atlantic Treaty Organization summit in Brussels, Mr. Trump grabbed headlines with an argumentative approach. But on Wednesday, the American president was “charming, well-briefed” and “made an effort” to reach a deal with his European counterpart, the senior EU official said.

… in seveda, da je EU popustila glede uvoza ameriškega zemeljskega plina in soje.

Ampak bistvo sklepanja poslov je v kompromisih, s katerimi so vsi zadovoljni in so pripravljeni še poslovati med seboj tudi v prihodnosti:

In comments Thursday, Mr. Trump said he wanted to “personally thank” Mr. Juncker for his work on the agreement. “He’s a very tough, very smart, very good man. Of course, If I didn’t make a deal with him, I wouldn’t be saying that,” Mr. Trump joked.

No, in če zdaj na celotno zgodbo pogledate z nekoliko več časovne in osebne distance, se vam morda lahko zazdi, da tudi Trumpove pogajalske veščine niso od muh. Od takrat, ko je zagnal zgodbo glede “bolj poštene trgovine” in začel najprej groziti z carinami in nato tudi  uvajati carine na uvoz evropskih izdelkov ter od prejšnjega tedna, ko je EU še označil kot sovražnika, je ta teden uspel EU prepričati, da bodo njene članice res začele kupovati več ameriških izdelkov in da bo “trgovina bolj pravična in bolj recipročna“. Pri tem pa Junckerja in njegove, predvsem nemške, “delodajalce” uspel prepričati, da je zanje uspeh, če ameriška vlada ne bo dvignila carin na uvoz evropskih (predvsem nemških) avtomobilov. Drugače rečeno, Trump je iztržil, da bodo Evropejci kupovali več ameriških izdelkov, brez da bi jim v zameno karkoli dal, ob tem pa dosegel, da se Juncker in Evropejci počutijo kot zmagovalci teh pogajanj.

Last week, Mr. Trump called the EU America’s “foe” and vowed “tremendous retribution” if his meeting with the EU officials didn’t lead to what he considers to be a fair auto-trade deal.

But his remarks in the Rose Garden struck a conciliatory tone. He mentioned nothing about deficits, trade imbalances or auto tariffs. Often focused on putting America first, he called for making “trade fairer and more reciprocal.”

Trumpova taktika je pač zelo preprosta in izhaja iz njegovega trgovskega značaja in izkušenj v poslovanju, ne pa v diplomaciji. Najprej naredi veliko “štalo”, dvigne vse v zrak z nespodobnim obnašanjem in nespodobnim izsiljevanjem, da bi na koncu lahko zase iztržil boljši položaj od izhodiščnega. Art od deal po Trumpovo.

Kar pa seveda ne zmanjšuje učinkovitosti Art od deal po Junckerjevo. Oba sloga v medsebojni interakciji pa seveda predstavljata lep teater za javnost.

No, in glede slednjega je treba biti pazljiv ali gre zgolj za čisti teater za javnost ali pa bo ta teater imel tudi kakšne bolj konkretne učinke od zgolj zabavljaških. Kajti Trump je znan po tem, da si hitro premisli in pozabi na prejšnje dogovore, kot je to storil pred meseci glede Kitajske:

In May he welcomed Liu He, Xi Jinping’s top economic emissary, into the Oval Office for talks that days later led to an announcement that Mr Trump’s trade war against China had been put “on hold” amid promises by Beijing to buy more soyabeans and other agricultural products and LNG and crude oil.

That deal was reversed within days after Mr Trump faced criticism at home that he was going soft on China.

____________

Vir navedb: Wall Street Journal, razen zadnje, kjer je vir Financial Times

%d bloggers like this: