Kako zaustaviti republikanski fašizem v Ameriki

Po tem, ko je lastnik restavracije v Washingtonu prosil tiskovno predstavnico Bele hiše in njeno družino, da zapustijo njegovo restavracijo, je uredništvo Washington Posta (v lasti Jeffa Bezosa, lastnika Amazona) napisalo uredniški poziv, naj bodo ljudje vljudni in pustijo Trumpa in njegove “v miru jesti”. Po tem, ko je Trump povozil vse politične norme, ozmerjal in užalil vse okrog sebe, vključno z (“lažnivimi”) mediji, začel trgovinsko vojno z zaveznicami, začel z demontažo preostanka socialne države in fašističnimi metodami obravnave migrantov, …,  naj bodo ljudje še naprej vljudni do njega ter njega in njegove sodelavce pustijo pri miru?!?

David Roberts spodaj predlaga “nevljudnost” – na vsakem koraku z jasnim zavračanjem vseh neprimernih in nemoralnih gest in politik Trumpa in njegove klike. To spominja na radikalno obliko “politike mrščenja“, ki so jo v ZDA uporabljali v drugi polovici 20. stoletja kot odziv na neprimerne izjave ali dejanja glede temnopoltih prebivalcev ZDA. Ta politika “nestrpnosti do nestrpnežev” se je izkazala kot učinkovita. Trumpa in njegovih najbrž ne bo spametovala, jim bo pa vsaj zagrenila prehranjevanje in preživljanje prostega časa.

Aja, kdaj se bo kdo spomnil to prakso nevljudnosti uvesti v Sloveniji napram trumpovskim metodam SDS in njenega voditelja?

5 responses

 1. Ne gre za protest zaradi nestrinjanja s poltičnim prepričanjem nekoga, pač pa protest zaradi nesramnih, nekulturnih, lažnivih, šovinističnih izjav in dejanj, ki so onstran normalne civilizirane sodobne demokracije.

 2. Problem je, da je Trump-ov rating blizu 50%. Se bo ena polovice države mrščila ostali? Bo polovica države hodila v ene restavracije, druga pa v drugo?

  Mogoče pa je prava rešitev tega problema, da se obnašamo dostojno. Da dajemo zgled. Da ostajamo spodobni. To ne pomeni, da ne reagiramo odločno, ko se soočimo z nepravilnostjo ali nedostojnostjo. Ampak tudi to (odločen odgovor) lahko naredimo na dostojen način. In s tem nastavimo ogledalo.

  Ne velja to samo za Ameriko, Mogoče je pri nas še hujše. Mogoče to pri nas rabimo še veliko bolj kot američani.

 3. Razen da je bila lastnica lokala zenska in da je od Washingtona oddaljen 3 ure voznje v Lexingtonu Virginija – verjetno so sli tja, ker je vecina county-a volila Republikance, tako da ne bi naleteli na enako zadevo v DC-ju – se z zapisom in nato komentarjem JPD popolnoma strinjam.

  • Trumpov rating ni 50%, bližje 35. Po dobrem letu vladanja ima nižjo ‘odobritev’ od Obamovega dna in je rekorder nizkih ratingov.

   Tole je kar se zadnje tedne dela pa je navadna zloraba otrok, mučenje in resne kršitve človekovih pravic. Moramo pa pogledati veliko sliko in se tudi vprašati od kje izhajajo ti novi valovi dehumanizacije, ki so danes prisotni po vsem Zahodu in Vzhodu?

   Saj so tudi 10 let nazaj delovali Le Peni, Orbani, “Svobodnjaki” in podobni. Ampak, ko so takrat rekli ali celo naredili kaj podobno nespodobnega, je večina ljudi mislila, da so navadni tepci, ki ne spadajo v politični mainstream. Danes tega v glavnem ne mislijo več. Res, le kaj se nam je zgodilo?

%d bloggers like this: