Podalpska zatohlost ali zgolj iluzija demokratične pluralnosti povprečnega državljana?

Vesoljna slovenska medijska javnost se zgraža nad škandaloznostjo delčka slovenske nacije, ki je načeloma dobronamerno hiper-demokratično izbiro zastavonoše slovenske olimpijske reprezentance prek Facebook populacije ljubiteljev športa izrabila za kanalizacijo nacionalističnih čustev najnižjega ranga. Eden izmed medijev, ki je sicer prvi v vrsti medijev, ki dnevno skrbijo za zniževanje intelektualnih in kulturnih standardov slovenske nacije, je ta nacionalistični izgred označil kot “podalpsko zatohlost“. To je sicer zabavna oznaka in marsikdo se bo ob njej zalotil kimajočega, vendar pa tako kot odločitev vodstva OKS za način demokratične pluralne izbire zastavonoše naše olimpijske odprave povsem zgreši bistvo.

Ta odločitev OKS je bila, kot jo je včeraj označil Gregor Golobič, maloumna. Odločitev za način izbire je bila maloumna, ker je temeljila na napačni predpostavki. Pravzaprav dveh napačnih predpostavkah. Prva je implicitna predpostavka, da je povprečni državljan Slovenije razumen, razgledan in kulturno odprt osebek. Druga pa, da ta povprečen – razumen, razgledan in kulturno odprt – državljan dobro odraža celotno slovensko populacijo. Obe predpostavki sta že v osnovi zgrešeni.

Prvič, od kod samozavest za prepričanje, da je povprečni državljan Slovenije razumen, razgledan in kulturno odprt osebek? Takša predpostavka je a priori napačna, ker je zasnovana “v zraku”. Ni opredeljena v odnosu do nečesa oprijemljivega, denimo ni opredeljena v skladu s kakšno primerjalno empirično analizo. Niti ni opredeljena relativno, denimo, da smo Slovenci bolj razumni, razgledani in kulturno odprti kot denimo naši bolj južni ali vzhodni sosed ali pa da smo manj razumni, razgledani in kulturno odprti kot denimo naši bolj zahodni ali severni sosedje. Je zgolj predpostavka, ki obvisi v zraku, je zgolj postulat, da imamo določene lastnosti, vendar brez empirične podlage. Zaradi tega se je zanašati na to, da bodo naši razumni, razgledani in kulturno odprti državljani imeli določena (zaželjena) stališča, se obnašali na zaželjen način in sprejemali določene (zaželjene) odločitve, že v osnovi zgrešeno. Nobene podlage ni za takšna pričakovanja.

In drugič, zares zalomi pa se, kadar zgornjo predpostavko, da je povprečen državljan Slovenije razumen, razgledan in kulturno odprt, poskušate posplošiti na celotno populacijo. Lastnosti povprečnega državljana so namreč statistični artefakt. Gre za eno osebo, ki naj bi predstavljala povprečne lastnosti vseh 2 milijonov pripadnikov te nacije. Toda če si predstavljate, da so zgoraj omenjene lastnosti (razumnost, razgledanost in kulturna odprtost) porazdeljene normalno, torej v skladu z Gaussovo zvonasto krivuljo (kar pa ni povsem nujno, kot kažejo raziskave), potem vseh nas 2 milijonov pripadnikov te nacije po svojih lastnostih odstopa od tistega enega predstavnika, ki predstavlja povprečje naših lastnosti. Vsi mi, cela dva milijona ljudi, smo deviacija od našega povprečnega državljana. Smo bodisi levo (napovprečni) bodisi desno (podpovprečni) glede posameznih lastnostih.

Iz obojega sledi maloumnost odločitve vodstva OKS, da izbiro zastavnoše naše olimpijske reprezentance prepusti enemu delčku nacije, ki ima odprt Facebook račun in ki spremlja šport. “Facebook državljani” ali bolje rečeno “Facebook navdušenci nad športom” pač niso blizu lastnostim povprečnega državljana. Ta Facebook populacija je deviacija od povprečja. Kot kaže že bežen pogled in številne analize obnašanja posameznikov, ki na forumih izražajo svoja mnenja, gre za precejšnje deviacije od povprečja. Velikokrat za radikalne.

Podobno velja za “Facebook forumaše“, za katere analize kažejo, da – ker je Facebook splošno dostopno sredstvo za hitro komunikacijo – gre za bolj ali manj ozke skupine posameznikov, ki se grupirajo bodisi zaradi skupne preteklosti bodisi zaradi določenih skupnih lastnosti ali prepričanj bodisi zaradi določenega skupnega interesa in med sebolj komunicirajo svoje osebne preference in/ali skupini všečna stališča. Zanje, tako kot za uporabnike ostalih socialnih medijev, velja, da precej bolj verjamejo pripadnikom svoje “peer skupine” kot pa pripadnikom drugih skupin ali etabliranim medijem. Kar zapiše en pripadnik lastne skupine in kar ostali pripadniki delijo naprej, ima v njihovem psihološkem svetu večjo težo kot informacije, ki jih dobivajo izven tega kroga ali iz etabliranih medijev. Zaradi tega je Facebook tako primeren kot sredstvo za množično manipuliranje, za množično razširjanje lažnih novic, za množično izražanje radikalnih stališč. In zato so strategi predvolilne kampanje puhlega Donalda Trumpa in trdorokega filipinskega predsednika Rodriga Duterteja ključni del svoje uspešne kampanje zastavili na Facebook platformi. Na ta način so lahko – na lokalni ravni ali ravni posamezne socialne skupine – v zaželjeno smer psihološko zmanipulirali skupine ljudi, ki so daleč od povprečja lastnosti neke nacije.

Podobno velja za slovenske “Facebook navdušence nad športom“. Že v osnovi, če spremljate velike športne prireditve, lahko vidite, da profil tipičnih navijačev vidno odstopa od idealnega povprečja slovenskega državljana, kot si ga predstavljamo. Kaj imajo harmonika, nacejanje s pivom, vinom in žganjem ter rjovenje pod vplivom alkoholnih substanc in ekstremnega nacionalnega (ali lokalpatriotskega) zanosa s predpostavko razumnega, razgledanega in kulturno odprtega povprečnega državljana Slovenije? In kaj ima podskupina teh s harmoniko, alkoholom in ekstremnim patriotskim zanosom naspidiranih navijačev, ki bivakira in se med seboj sporazumeva na Facebooku, skupnega s predpostavko razumnega, razgledanega in kulturno odprtega povprečnega državljana Slovenije?

Zelo malo. Zdijo se precejšnja deviacija od tega idealnega povprečja razumnosti, razgledanosti in kulturne odprtosti.

No, in zato je bila prvovrstna maloumnost tej deviantni skupini državljanov dati možnost, da prek Facebooka naredi racionalno izbiro, kateri izmed slovenskih vrhunskih športnikov bo nosil slovensko zastavo na Olimpijskih igrah. Le kako bi od te ozke skupine Facebook navijačev lahko pričakovali sposobnost demokratične pluralnosti pri aktu izbire posameznika za nalogo, ki pri njih v osnovi spodbuja asociacije na nizko kulturo, alkohol in esktremni patriotizem?

Zdaj mora OKS opraviti delo, za katerega je plačan in – nedemokratično – določiti posameznika, ki najbolj simbolizira letošnji nastop slovenske reprezentance na Olimpijskih igrah. In Jakov Fak tukaj pač nima velike konkurence. OKS in celotna slovenska nacija smo veliki moralni dolžniki do njega – in to že brez tega fiaska.

_________

* Dopuščam možnost, da je predpostavka o razumnosti, razgledanosti in kulturni odprtosti povprečnega državljana Slovenije povsem napačna. Dopuščam možnost, da podalpska zatohlost res najbolje opiše povprečnega Slovenca. In dopuščam možnost, da nič od obojega ne drži in da gre pri skupini radikalnih Facebook forumašev iz našega primera zgolj za deviacijo od siceršnjega profila Facebook uporabnikov. Ta slednja varianta bi nam vsem bila najbrž še najbolj všeč. Vendar …

4 responses

 1. Jpd, dobro si se razpizdil😂…

  Eno je ustavna pravica do svobode izražanja, ki je (naj bi bila) omejena s poseganjem v pravico do zasebnosti ali pravico do svobode, pravico do časti in dobrega imena oz. da se jo uporablja za sovražni govor bla, bla…po domače osnovna kultura…in drugo je problematika naturalizacije športnikov.

  Če se s prvim vsi strinjamo, sem sam apriori proti “biznis” naturalizacijam športnikov. Padejo mi na pamet Pešalov, McCalebb, švicarski fuzbal juniorski prvaki, odsluženi smučarji, “naš” Anthony Randolph…ne glede na to, da nam je prav on prevesil tehtnico na zgodovinskem EP…

  Ampak what’s the point? Nastop pod nacionalno zastavo s tem izgublja svoj smisel…kje je petje himne, solze na licih? In če je nepomembno, nehajmo glumiti gljive in poprimimo teniški koncept, kjer se zastava ob imenih pojavi samo na Davis/Fed Cupih. Sam sem velik navijač družine Kostelić in me pri tem popolnoma nič ne ovira, da nastopa za Hrvaško, v bistvu si Ivice sploh ne zmorem predstavljat v slovenskem dresu. Ne bi rad pisal disclaimerja ampak se mi takole po spominu zdi, da smo Jakova tedaj z državljanstvom izsilili, da je lahko še naprej treniral z našimi, doma pač ni imel ustreznih pogojev. Jakov je odličen športnik, menda fejst dečko…in prav bi bilo, da ostane pod šahovnico….celo bolj “športno nezatohlo” bi se mi zdelo, da bi ga pustili v SLO trening ekipi, verjetno je malce peklo😉. In po vsem tem naj bi sedaj nosil slovensko zastavo?

  Če instant naturalizacije eskalirajo, se lahko kaj hitro prepoznava v tvojem “fuzbalerskem” tekstu in predlogu “salary cap-a”, s katerim sem se bogato strinjal. Ravno te dni Real pospešeno razmišlja ali bi skantal še cca. 300 mio. za osvežitev ekipe…eno je reprezentanca, drugo pa klub, in fino bi bilo to ne mešat!

  Vsem športnikom na OI želim odlične nastope, brez poškodb, naj najboljši zmagajo…tisti, ki so posegli po nedovoljenih substancah pa naj še zadnjič razmislijo o nastopu, da se ne bo treba potem na novinarskih konferencah crvenit!

  In za konec, tvoja “disertacija” na temo “Prva je implicitna predpostavka, da je povprečni državljan Slovenije razumen, razgledan in kulturno odprt osebek.”…sorry, do solz si me nasmejal! Pa to je slovenski volivec, ki ga boš naslednje mesece dnevno srečeval v povezavi z “a must” negativnimi kampanjami, tudi na Facebooku…

  Ajt, Dule

  • Dule,
   zgrešil si poanto. Ali pa res misliš, da nevarnost v naturalizaciji nekaj izjemnih posameznikov. Nekaj vrhunskih strokovnjakov, umetnikov ali športnikov, ki dobijo slovensko državljanstvo, potencialno okrepi kvaliteto naše genetske slike. Malce manj zanesljivo pa bi lahko o tem govorili v primeru deset tisočev delavcev, ki pridejo na začasno delo, za njimi družice, otroci se rodijo pri nas in avtomatsko dobijo državljanstvo.

   Ampak poanta ni v tem. Poanta je v hipokriziji nacije: ko športniki tujega rodu (ki so za eno generacijo “bolj Slovenci” od Jakova Faka) za nas dosegajo zmage in medalje, nas v zanosu zmag ne moti njihov poreklo in priimki, ko pa jim je treba dati simbolno priznanje za dosežke za Slovenijo, nas to nenadoma začne motiti.

   Zame je Jakov Fak junak. Junak, ki si bolj zasluži nositi slovensko zastavo kot večina pripadnikov te nacije, ki na glas poudarja večvrednost svojega slovenstva.

 2. Ukvarjamo se z zastavonoši, mimo nas pa drvijo druge zastave in nas prehitevajo po levi in po desni. S čem pa se mi slovenčki ukvarjamo ??? Ali so železniški tiri potrebni ali ne…
  Druge zastave pa gredo mimo nas s hitrostjo 300 in več km/h.Vrle FACE pozivam naj razložijo otrokom, kako se od tega da živeti… Uroš

 3. Jpd, ne, nobene nevarnosti ne vidim, tudi ni neka življensko pomembna tema, mi je pa šport cel lajf blizu tako in drugače in imam mnenje. Mislim, da si hipokrizijo nacije bistveno prešponal zaradi par idiotov, kar se je najbolje videlo nato po plazu odzivov. OKSu ne štejem v slabo naivnost, itak bi se idioti preselili na drug medij. Pa če sva čisto poštena, so ti med najbolj benignimi…če je tebe kot Slovenca sram zaradi njih, kako si se počutil, ko so Janico ciljali na sedežnici s kamnitimi kepami na Pohorju? Verjetno sva bila malo premlada, da bi se zgražala, ko so v Kranjski celo vožnjo ob progi žvižgali Philu Mahreju, da ne bo nabil “našega” Stenmarka…Phil je iz familije z devetimi otroki, ki so vsi smučali in da so lahko smučali so poleti šmirglali žičnice na smučišču v Washington statu, ki ga je ata Mahre upravljal. Očitno ni bil zamerljive narave, ker mi je nekoč v Heavenly Valleyu s kreditno kartico z veseljem garantiral za najem pancarjev v izposojevalnici, da sem se lahko dričal na njegovega brata Paula smučeh😃….
  Vztrajam, da so nakupi naturaliziranih športnikov nacionalna utvara…ki je sama po sebi brezveze, ker itak na velikih tekmovanjih spadamo v sam vrh lestvic medalj per capita, zraven pa še jamramo, da Slovenija vsega tega ne zmore sfinancirat?!…
  Res je težko potegnit črto…in če že težko določim kdo ja, je v zadnjih primerih zelo lahko reči kdo ne, vsaj kar mene tiče. Mednarodne športne federacije so nekoč zahtevale posedovanje pasoša “n” let pred nastopom za reprezentanco oz. sploh niso dovoljevale prehajanja med reprezentancami (primer Bedene)…tole je pa sedaj “svi goli pa ko šta voli”. Trenutno nam Turki “kradejo” top judoista, ne razumem v čem je fora razen da je dobro/boljše za njegovo rit, kar sicer utegnem razumeti…kaj pa ima Erdogan od tega pa nimam pojma. Res bi ločil klubsko logiko prefesionalnih moštev od nacionalnih reprezentanc…
  Če si mene uvrstil med “bolj/manj Slovenci” razmišljanje, si kolosalno zgrešil…ampak to nima nobene veze s tem, da navijam, da se na velikih tekmovanjih pod zastavo na ogled postavi kvaliteta nacionalnega športa…brez Marlene Ottey, Bernaharda Knaussa, Randolpha….in z Britto Bilač nekoč.
  Z genetiko si se najbrž šalil….
  Ja, dobrega junaka si si zbral, tudi sam ga zelo cenim…ampak sam bi ga enako cenil tudi v kockastem dresu…

%d bloggers like this: