Kdo je pojedel možgane republikancem?

Paul Krugman je danes objavil resnično izvrsten komentar o 40 letih moralne in intelektualne degradacije republikancev, ki se je začela z veliko lažjo Irvinga Kristola glede ponudbene ekonomike in nato nadaljevala iz ene laži v naslednjo, vse do sedanjega gnusnega, hinavskega in lažnivega poskusa vzeti dostopno zdravstveno zavarovanje več kot 25 milijonom Američanov z najnižjimi dohodki. Sedanji debakel republikancev glede izničenja Obamove zdravstvene reforme je bil naravna posledica te desetletja dolge moralne in intelektualne degradacije, temelječe na “politično koristni laži”, nemoralne in intelektualno deplasirane. Vendar Trumpova parodična kulminacija republikanske nemorale in laži na žalost ni konec zgodbe. Problem je, ker se republikanci – ki jim je v 4 desetletjih degradacije virus pojedel možgane – zavedajo tega, da njihove politike temeljijo na laži in nepoštenju, vendar kljub temu, kot se je pokazalo pri izpodbijanju Obamacara, vedno znova dvignejo roko za te katastrofalne politike, ker jim pač politično koristijo.

Na žalost imamo tudi pri nas opravka z vse večjo “politično republikansko falango”, ki jim je virus pojedel možgane in ki vedno znova zagovarjajo in izvajajo politike, ki so intelektualno deplasirane, temeljijo na lažeh in so moralno oporečne. Zadnje v vrsti so bančna sanacija iz leta 2013, prodaja NKBM in poskus prodaje NLB na horuk ter zakon o gradnji drugega tira. Hudič pa je v tem, da ta “politična republikanska falanga” ni zasidrana samo v SDS in NSi, pač pa je lepo porazdeljena tudi po nominalni politični sredini in levici. In tudi tukaj gre zgolj za nagnusni politični oportunizem političnih povzpetnikov in staroselcev, ki bi prodali lastno mamo za en dodaten dan čepenja na vrhu politične gomile gnoja.

When the tweeter-in-chief castigated Senate Republicans as “total quitters” for failing to repeal the Affordable Care Act, he couldn’t have been more wrong. In fact, they showed zombie-like relentlessness in their determination to take health care away from millions of Americans, shambling forward despite devastating analyses by the Congressional Budget Office, denunciations of their plans by every major medical group, and overwhelming public disapproval.

Put it this way: Senator Lindsey Graham was entirely correct when he described the final effort at repeal as “terrible policy and horrible politics,” a “disaster” and a “fraud.” He voted for it anyway — and so did 48 of his colleagues.

So where did this zombie horde come from? Who ate Republicans’ brains?

And that kind of behavior doesn’t come out of nowhere. The Republican health care debacle was the culmination of a process of intellectual and moral deterioration that began four decades ago, at the very dawn of modern movement conservatism — that is, during the very era anti-Trump conservatives now point to as the golden age of conservative thought.

A key moment came in the 1970s, when Irving Kristol, the godfather of neoconservatism, embraced supply-side economics — the claim, refuted by all available evidence and experience, that tax cuts pay for themselves by boosting economic growth. Writing years later, he actually boasted about valuing political expediency over intellectual integrity: “I was not certain of its economic merits but quickly saw its political possibilities.” In another essay, he cheerfully conceded to having had a “cavalier attitude toward the budget deficit,” because it was all about creating a Republican majority — so “political effectiveness was the priority, not the accounting deficiencies of government.”

Given this history, the Republican health care disaster was entirely predictable. You can’t expect good or even coherent policy proposals from a party that has spent decades embracing politically useful lies and denigrating expertise.

Vir: Paul Krugman, New York Times

4 responses

 1. Kar e tiče Obamacare v SLO, berem, da pri nas lobirajo predstavniki zdravniškega združenja ZDA, ki so eksplicitno za ukinitev Obamacare,. Lobirajo pa za čim manjši delež javnega zdravstva pri nas. In republikanci v SMS,Desus, DS, SDS, NSi v tem tudi sodelujejo. Večji problem vidim v tem, da ti republikanci vedo, kaj hočejo. Ostali, ki naj bi bili neki demokrati, pa tega ne vemo.

 2. Vsa resnica je v teh stavkih.

  “I was not certain of its economic merits but quickly saw its political possibilities.” In another essay, he cheerfully conceded to having had a “cavalier attitude toward the budget deficit,” because it was all about creating a Republican majority — so “political effectiveness was the priority, not the accounting deficiencies of government.”

  Točno za to se je šlo pri janševi vladi 2004-2008. Povečat gospodarsko rast preko pretiranega zadolževanja ekonomije z namenom, da se dobi še drugi mandat. Ne glede na ceno.

 3. Splošno zdravstveno zavarovanje niti ni vprašanje politike. Je vprašanje civilizacijske ravni.

  Ima pa Trump prav, ko pravi, da grozi Obamacare bankrot. (bo že poskrbel za to). Vendar pa ne pove, da bi finančni problem z lahkoto rešili, če bi zmanjšali obseg izdatkov za vojsko. Tej bodo dodatno povečali že tako velik proračun. (ZDA porabijo za vojsko približno toliko kot ves ostali svet skupaj).
  Zakaj že – ker so ogroženi?

 4. Ja, ja, takle mamo. V Ameriki in doma bi nekateri oblastniki “prodali lastno mamo za en dodaten dan čepenja na vrhu politične gomile gnoja”, od česar imajo očitne materialne prednosti. In ob tem si še mislijo, da jih nismo pogruntali. Proti taki moralni pokvarjenosti oblastnikov se borimo in se bomo morali še ostreje, tako kot Krugman, da jih razkrinkamo in dokončno odložimo na pravi kup gnoja.

%d bloggers like this: