Ali referendum o zakonu o drugem tiru pomeni, da gradnje drugega tira ne bo? Nikakor

Ko bodo vloženi podpisi in razpisan referendum o zakonu o drugem tiru, to ne pomeni, da se gradnja drugega tira ne bo začela. Pomeni le to, da vlada spornega zakona ne bo smela uporabiti do konca referendumskega glasovanja. To pa pomeni, da pri prijavi na “blending razpis” za EU sredstva vlada ne sme uporabiti sporne finančne konstrukcije, kjer je investitor podjetje 2TDK, nastopa pa še Madžarska s  “kapitalskim vložkom”. Namesto tega, se bo država na razpis prijavila enako kot za vse ostale nacionalne infrastrukturne projekte (razen avtocest), torej bo investitor Republika Slovenija, dražji madžarski “kredit” pa bodo zamenjali cenejši (domači ali tuji) viri.

To ne vpliva na aktivnosti glede začetka del na drugem tiru.

Naj še enkrat ponovim, zakaj jaz in kolegi iz stroke nasprotujemo vladnemu zakonu. Vladni zakon o drugem tiru je škodljiv, ker ob nedefinirani vrednosti naložbe in brez resnega demokratičnega nadzora nad izvedbo projekta prinaša tudi fantomsko 2-člansko podjetje 2TDK kot investitorja, prek katerega bi se v financiranje s “kapitalskimi vložki” (beri: dragimi krediti) lahko vključile zaledne države, predvsem Madžarska. Te “zaledne države” pa bi ob zelo visokem “donosu” (beri: bistveno višji obrestni meri, kot če se Republika Slovenija sama zadolži) dobile tudi koncesijo v koprskem pristanišču (najem pristaniških zmogljivosti), gradbena dela na drugem tiru in prioritetni položaj pri železniškem pretovoru (takšne so uradne zahteve Madžarske).

Gre torej za zakon, ki je škodljiv za Slovenijo tako iz vidika stroškov financiranja kot iz vidika strateških interesov slovenskega gospodarstva. Zato je tak zakon preprosto nesprejemljiv za slovenske državljane in slovensko gospodarstvo.

Če pade zakon o drugem tiru, pade tudi 2TDK kot investitor in odpadejo “zaledne države” s svojimi dragimi krediti in nesprejemljivi apetiti. Če pade zakon o drugem tiru, investitor postane Republika Slovenija, ki hkrati tudi nadomesti dražje “madžarske” kredite s cenejšimi, če se država zadolži na tujih finančnih trgih ali doma.

Kot pravi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič v Dnevniku:

Napovedal je, da bo vlada projekt kljub temu nadaljevala, taka so namreč navodila predsednika vlade Cerarja. Če zakon pade, se bo na evropski razpis prijavila država Slovenija, a v tem primeru bo prijava manj verodostojna, je ocenil. »Ne bomo imeli definiranega investitorja, ne bo vključevanja zalednih držav in napovedanih kapitalskih vložkov,« je dejal.

%d bloggers like this: