Zakaj bi skupščina Luke Koper utegnila zmotiti ptiče?

Kot poroča Boris Šuligoj v Delu, je vodstvo SDH tri tedne po objavi sklica skupščine Luke Koper (ki bo 30. junija) upravo Luke včeraj pozvalo, da najkasneje v ponedeljek, 19. junija objavi spremembo lokacije skupščine, in sicer da jo prestavi iz domnevno neprimerne dvorane v centru Naravnega rezervata Škocjanski zatok v Grand hotel Bernardin. “Argumenti” vodstva SDH so, da dvorana centra naravnega rezervata “ni v skladu z veljavnimi predpisi in načrtom upravljanja rezervata Škocjanski zatok, da tovrsten dogodek ni skladen s cilji rezervata” itd.

Nerodno pri tem je, da je vodja naravnega rezervata Škocjanski zatok Nataša Šalaja nemudoma demantirala “argumente” SDH in mu odgovorila, da v SDH narobe razumejo uredbo o naravnem rezervatu, saj tovrstni dogodki “niso dogodki te vrste, ki jih uredba in drugi dokumenti prepovedujejo, saj potekajo samo v centru za obiskovalce, zanje sklicatelj dogodka samo najame prostor in jih uredba ne vključuje. Center je lociran ob vhodu v rezervat, omogoča dostop s parkirišča brez vsakršne motnje na varovane vrste in habitate“.

Kaj torej med skupščino Luke Koper naklepajo v SDH, da bi utegnilo zmotiti mir ptičev v Škocjanskem zatoku? Moja špekulacija je naslednja.

Se spomnite lanskega ponesrečenega poskusa predčasne zamenjave Alenke Žnidaršič Kranjc in ostalih nadzornikov Luke? Takrat se je tedanji predsednik uprave SDH Marko Jazbec tako zelo zbal morebitnih javnih protestov proti slabo argumentirani predčasni zamenjavi nadzornikov, da je državne udeležence skupščine Luke obilno zavaroval s spremstvom oboroženih varnostnikov. Glede na to, da utegne biti ta skupščina Luke podobno vroča, saj namerava SDH v nadzorni svet Luke imenovati dva člana, ki izhajata iz družbe Slovenske železnice oziroma sta z njo neposredno povezana, kar pomeni prvi korak k prevzemu Luke s strani Slovenskih železnic, je mogoče pričakovati podobne proteste zaposlenih v Luki in širši primorski javnosti. Tokrat morda oboroženo spremstvo varnostnikov ne bo zadostovalo, pač pa bo morda morala dodatno posredovati policija s specialci, oklepnimi vozili in vodnimi topovi, da zavaruje udeležence skupščine in razžene nadležne protestnike.

To pa bi seveda utegnilo močno vznemiriti ptiče v njihovem naravnem habitatu v Škocjanskem zatoku. Iz tega vidika se zdi skrb vodstva SDH za varovanje miru ptičev v Škocjanskem zatoku povsem upravičena, dobronamerna in predvsem rahločutna. Protestnike je namreč mogoče – za ptiče in ostale živali – bistveno bolj civilizirano razgnati z ešalonom specialne policijske enote, megafoni in vodnimi topovi pred Grand hotelom Bernardin kot pa v Škocjanskem zatoku.

Ptiče je treba zavarovati za vsako ceno, z ljudstvom bomo že nekako opravili drugje, mar ne?

One response

  1. Ptiči v naravnem rezervatu se bodo že znašli. Bolj me skrbi za “tičice” iz SDH. Ali one vedo, zakaj so tam? In zakaj je inštitucija, ki se kliče SDH na svetu? Očitno ne, sodeč po slabih in nestrokovnih odločitvah, ki so jih tam sprejemali v zadnjem času, s prodajo NLB kot češnjo na torti. Še vedno mislijo, da so tam zato, da ustrežejo raznim politično kapitalskim mahinacijam iz ozadja, kamor sodi kadrovska menjava članov nadzornega sveta Luke Koper s kandidati iz SŽ, tako da bi precej manj uspešne, vendar politično bolj všečne SŽ prevzele nadzor nad poslovno precej uspešnejšo Luko Koper in jo nekje v bližnji bodočnosti zabarantale s kakšnimi Avstrijci ali Nemci za drobiž. Logično, po zdravi pameti, bi bilo obratno, da uspešnejša Luka Koper prevzame manj uspešne SŽ v skladu s pregovorom, da se zmagovitega konja sredi dirke ne menja. Vendar je v naši vrhunski politiki in v vrhu upravljanja državnega, beri davkoplačevalskega premoženja izrazito pomanjkanje zdrave pameti (pa veliko več kompradorske mentalitete), kar smo lahko že videli pri drugem tiru. Ali imajo “tičice” iz SDH in njihovi “botrčki” iz ozadja dovolj poguma in pameti, da za take poteze vprašajo njihove prave lastnike, to je državljane, ali jim bo moralo to povedati ljudstvo na bolj grob način? Ali se nam obeta nov referendum?
    Tako politikansko poseganje v upravljanje uspešnega državnega podjetja (skupaj s kupčkanjem s koprskim županom za stolčke v upravi in NS), ki lahko ogrozi njegovo dobro poslovanje, še enkrat kaže na to, da SDH, tak kakor je, ni primeren upravljalec našega premoženja in ga je potrebno poslati na smetišče zgodovine.

%d bloggers like this: