Odziv na članek v Delu (1): Ko ti zmanjka argumentov, pljuni po človeku

Pedja Ašanin Gole

Tudi osrednji slovenski časopis Delo se je z objavo prispevka “Sedem let biznisa na zlatih tirih” izpod peresa nekdanje odgovorne urednice Mateje Babič Stermecki pridružil globalnemu gibanju objav “lažnih novic” in “alternativnih dejstev”, pri branju katerega sem se spomnil krilatice “Ko ti zmanjka argumentov, pljuni po človeku”. In natanko to navedena gospa naredi mnogim, ki jih v pamfletu poimensko objavi.

Novinarka tako med drugim objavi:

V civilni iniciativi za drugi tir je močno vpet še en znamenit kader SCT – Stanko Štrajn. Ta je bil več kot desetletje vodilni odvetnik Zidarjevega vpliva na Dars. Tisti, ki jim spomin seže desetletja nazaj, pravijo, da je to človek, ki je osebno spisal in podpisal največ pogodb in aneksov z gradbenimi izvajalci, vključno z znamenito »pogodbo o izvajanju pogodbe« pri gradnji šentviškega predora, kajti preden je odšel k največjemu in najvplivnejšemu med njimi, je delal na Darsu. Povezava je jasna, današnja vloga, v kateri igra neke vrste pravičnika, pa dvomljiva.

Seveda, novinarka ne objavi nič, s čimer bi dokazovala svoje lažnive navedbe, marsikatero med njimi je povzela po prejšnji teden objavljenem pamfletu na Požareportu. In za prišepetevalcem.

S Stankom Štrajnom se poznava od leta 1994, ko je postal član uprave DARS d.d., kjer sva skupaj delala do leta 2006. Res da je bil sodnik, vendar odvetnik ni bil nikoli in niti v prenesenem pomenu ni bil v času delovanja v Darsu zagovornik vpliva kogar koli na Darsu, še najmanj Zidarjevega. Če bi novinarka le malce pobrskala po bogatem Delovem arhivu, bi zagotovo našla dokaze za to mojo trditev, denimo ob oddaji del za avtocestni odsek Arja vas – Vransko.

Vse gradbene pogodbe z izvajalci in anekse k njim so v navedenem obdobju za DARS spisale strokovne službe t.i. Inženirja, večinoma DDC (danes DRI) in ne Stanko Štrajn, ki niti kot član uprave niti kot direktor za pravno področje v DARS d.d. ni imel pooblastil za podpisovanje gradbenih pogodb niti aneksov k njim (pogodbe je podpisoval predsednik uprave, po vpeljavi načela “štirih oči” pa še njegov namestnik). Znamenito “pogodbo o izvajanju pogodbe”, ki jo pamfletistka navaja, je spisal pravnik LUZ Inženiringa, Štrajnove parafe ali podpisa na njej pa ni; so pa na njej podpisi takratne uprave: Rajka Siročića, Abdona Peklaja in Aleša Hojsa (danes v DRI) in parafa takratne direktorice pravne službe v DARS; vsaj dva izmed navedenih sta danes zaposlena v DRI.

In če že novinarka omenja “zgodovinski spomin”, bi jo bilo nemara treba spomniti na to, da sta bila oba predora na avtocestnem odseku Klanec – Ankaran, Kastelec in Dekani, že proti koncu gradnje, ko sta bila objavljena razpisa za predore na hitri cesti prek Rebernic. Razlogi, ki jih torej navaja za ceno predora Kastelec, češ “da je neformalni konzorcij (nekateri bi rekli kartel) slovenskih gradbenih izvajalcev pred tem izgubil dva predora na Rebrnicah” so torej iz trte zviti. Tako kot novinarkini razlogi za ceno gradnje predora Dekani, češ “Pri Dekanih pa se je med izvedbo izkazalo, da je bil tamkajšnji material boljši od prvotno predvidenega, zato je SCT to izkoristil in znižal vrednost investicije“. Je bil torej za predor Dekani sklenjen aneks h gradbeni pogodbi, s katerim je bila njegova cena znižana, saj ceno izvajalci ponudijo na razpisu še pred pričetkom gradnje?

Kot je že zapisala Mladina, “resnica je, da so alternativna dejstva laž“. Ne glede na to, ali se jih je novinarka sama spomnila, ali pa so ji bili servirani. Iz politike ali DRI. Ali kot je pred dvema mesecema zapisal Ervin Hladnik Milharčič:

Politika alternativnih dejstev je politika, v kateri ima mnenje politika o določenem pojavu večjo težo kot znanstvena odkritja, zdrav razum in fotografski ali kakšni drugačni praktični dokazi.”

In prav zato namesto zdravega razuma uporabljajo krilatico iz naslova. Pamflet nekdanje odgovorne urednice Dela vsekakor priporočam za objavo v Enciklopediji alternativnih dejstev. Ker samo tja tudi sodi.

En odgovor

  1. V Sloveniji bi moral nek resni, neodvisni raziskovalni novinar ali kdo drug narediti temeljito analizo medijskih neresnic, manipuliranj in zavajanj slovenskih davkoplačevalcev. Zadeva bi bila zelo zanimiva.
    Za začetek bi lahko pričeli s stigmatizacijo največjega slovenskega projekta – avtocestnega programa. Gradiva je veliko in tudi strokovnih dejstev, ki so precej drugačna od političnih, medijskih in gostilniških “resnic” o tem programu.

    Sicer so pa današnji “pametni” pogruntali, da ni bistveno kako delaš, ampak je bolj pomembno da obvladuješ medije in jih usmerjaš po svojih željah in interesih. Dejstvo je, da kogar mediji ne marajo je družbeno mrtev. In kdor ne upošteva velike (največje) moči medijev je naiven in ima minimalne možnosti, da s svojo resnico vpliva na javnost. Pa naj bo še tako strokovna, poštena in dobronamerna!

    Všeč mi je

  2. Sistemska korupcija v Sloveniji, EU in še kje….

    Več ali manj večina pozna peripetije KPK oziroma njenega predsednika Štefaneca. Na ta položaj ga je predlagal Pahor. Ne verjamem, da ni imel dovolj informacij, za kakšno osebo gre. Vsekakor pa je v interesu mnogih v vladni koaliciji in opoziciji, da tak človek predseduje KPK. Sicer bi ga že davno odstranili.
    To je prvi znak sistemske korupcije.
    Ustavno sodišče je kljub zadostnim dokazom o koruptivnem ravnanju, a zaradi postopkovnih napak v zadevi Patria oprostilo Janšo, z smešno obrazložitvijo, da Slovenija potrebuje vodjo opozicije. Ustavno sodišče je pred dnevi zadržalo dokaze proti Širclju zaradi njegovega sodelovanja pri slabemu ravnanju bank, ki je pripeljalo do bančne luknje.
    Predsednik Pahor je na pobudo skorumpiranega šefa SDS v ustavno sodišče predlagal Klemna Jakliča. Pri potrditvi v DZ je obilno sodelovala tudi SMC s Cerarjem mlajšim. Za protiuslugo ne bo težav z kadri v SDH.
    To je drugi znak sistemske korupcije.
    Volilni sistem je zasnovan tako, da volimo politične stranke. Po volitvah zmagovalne stranke tvorijo koalicijo in sestavijo vlado. V vsaki vladi potekajo interesni boji za vpliv v sektorjih, kjer se obrača veliko denarja.
    To omogoča take zgodbe kot je TEŠ 2, sedaj pa se nam obeta drugi tir. Civilna iniciativa in Duhovnikov strokovni tim sta dokazala, da je možno izgraditi drugi tir za pol miljarde evrov manj denarja.
    To je tretji znak sistemske korupcije.
    Stalnica je način vplivanja, ki smo ga uvozili iz Amerike in ima zveneče ime lobiranje. Lobisti vseh vrst, barv, političnih usmeritev hodijo okoli članov vlade, šefov strank, županov, predsednikov uprav in še koga. Za pridobitev poslov obljubljajo finančne koristi za posameznike in politične stranke. Spet je tu šolski primer Patria. V zapiskih umrlega Zagožna je bila celo napisana formula delitve.
    V limanice angleških novinarjev, ki so se izdajali za lobiste, se je ujel tudi naš evroposlanec Z. Thaler. .
    To je četrti znak sistemske korupcije.
    Naši evropski poslanci s častno izjemo I. Šoltesa in T.Fajonove so gladko podprli sporni sporazum CETA in bi tudi TTIP, če ga predsednik Trump ne bi blokiral. In to kljub zelo spornem načinu pogajanja in močno spornih določil. Ravno tako so skoraj vsi poslanci slovenskega parlamenta z častno izjemo poslancev ZL podprli CETO. Tudi oni bi sprejeli TTIP.
    Korporacije, ki stojijo za temi sporazumi bi zelo verjetno znale primerno nagraditi te sprejeme.
    To je peti znak sistemske korupcije.

    Ko sem bil kot otrok zdravljen v bolnici, je oče večkrat ob obisku prinesel sestram kavo pa bonboniere, da so lepše ravnale z mano. Ravno tako sem večkrat mojima sinovoma obljubil, da jima bom dal za bencin, če mi bosta pomagala pri delih v hiši.
    To je šesti znak sistemske korupcije.
    Ko sem se zavedel mojega koruptivnega ravnanja, sem najprej pometel pred svojim pragom.
    Ne pričakujem, da bodo to storili tudi predsednik Pahor, predsednik vlade Cerar, ustavni sodniki, člani vlade, člani koalicije, župani, predsedniki uprav in drugi. Zato predlagam sodržavljankam in sodržavljanom, da z njimi “ pometemo” mi.
    Žal mi je zamujene priložnosti prejšnjo soboto, ko smo v mojem kraju imeli čistilno akcijo. Brez težav bi prišli “pometati “ tudi v Ljubljano.

    Zdravko Petrič
    Kostanjevica na Krki

    Všeč mi je

  3. Spoštovani bralci Damijanovega bloga

    Ne bom razlagal, kaj vse novinarka Mateja Babič Strmecki v svojem pamfletu zoper AXIS in Stanka Štrajna piše po naročilu oseb (pravnih in/ali fizičnih), ki želijo, da bi Slovenija v sodelovanju z Madžarsko gradila progo Koper – Divača tako, da bi bila investicija čim dražja, v posledici česar bi v škodo vseh Slovencev izčrpali čim več javnega denarja, laže z namenom zavajanja javnosti in blatiti poslovni ugled AXISA in ime Stanka Štrajna.

    Med pravniki velja da je res le tisto, kar je dokazano. Zato pozivam:

    1. stečajnega upravitelja SCT g. Leona Benigarja Tošiča naj javno objavi vse dokumente o razmerju med AXIS-om in SCT, iz katerih bo razvidno, ali so trditve Mateje Babič Strmecki točne, ali pa je res, kar v svojem odgovoru navaja direktor AXISA mag. Bojan Strah.

    2. upravo DARS d. d. naj javno objavi Pogodbo o izvajanju pogodbe za predor Šentvid, na kateri bo jasno vidno kdo je pogodbo predlagal, kdo jo je parafiral in kdo jo je podpisal. Nadalje naj uprava DARS d. d. javno objavi vse pogodbe in anekse v korist SCT, ki naj bi jih pripravil in predlagal upravi v podpis bivši član uprave in direktor za pravno področje DARS Stanko Štrajn. Če takšnih pogodb in aneksov ni, predlagam, da uprava DARS javno pojasni, da so trditve novinarke Mateje Babič Strmecki lažne in škodijo ugledu DARSA, vsaj toliko, kot škodijo ugledu Stanka Štrajna.

    Všeč mi je