Ko imajo forumaši neskončno več zdrave pameti od novinarjev Financ, drugič

Spodnji komentar forumaša na forumu Financ dejansko ne potrebuje komentarja. Gre za razliko v časovnem horizontu pogleda na nek problem. Ali drugače, za razliko med kratkoročnim zadovoljstvom, ker si problem pometel pod preprogo in dolgoročnim problemom, da problem pod preprogo gnije in vse bolj smrdi in da ga boš moral prejkoslej rešiti, če nočeš smradu in če si nočeš uničiti tal in preproge. Seveda pa si je za sposobnost zgolj kratkovidnega gledanja treba nadeti posebna ideološka očala, ki nesejo zgolj pol metra naprej in pokrijejo zgolj 30 stopinj vidnega polja.

Drzi, da imamo sreco, da Mercator agrokorjevih problemov sedaj ne cuti.

In ni problem to, da se podjetja prodajo tistemu, ki zanje najvec ponudi.

Problem je v tem, da si nekateri ustvarjate sliko (predvsem urednistvo in bralci financ), da smo s tem prodali tudi tezave. Ja, nekatere. Ampak:

  • slovenske bancne vloge bodo VEDNO problem slovenske drzave in vlade, kdorkoli bo ze lastnik NKBM in NLB. Pa menda ne mislite, da bi Janseva vlada strumno pustila v bankrot banko, kjer bi bilo pricakovano, da bodo tudi mali varcevalci doziveli rezanje ob likvidaciji? Po drugi strani bo sklad, ki si bo z izplacilom pretirane rekapitalizacije banke povrnil kar lep del vlozka, komot dal kljuce v kuverto in jih poslal na sedez vlade (jingle mail, zveni znano)? Rizik je mocno asimetricen, tudi po tem ko je bila banka prodana!
  • delovna mesta v Heliosu, Cimosu in Mercatorju bodo vedno slovenski politicni problem. To je menda jasno. Zato se ni cuditi predlogu Stiblarja, naj drzava podjetja kar poceni nazaj odkupuje. Seveda je predlog neumen, ni pa nepricakovan razen ce si novinar Financ.
  • katastrofa ki se nadaljuje na ljubljanskem letaliscu bo vedno slovenski problem, saj bodo odrezanost drzave in odvisnost od letalisc v Zagrebu in benetkah cutili slovenski hotelirji in slovenski turizem. In tudi to zna postati politicni problem, ceprav smo se teoreticno problema “resili” s prodajo letalisca in adrie.

Tako da … malo realizma ne bi skodilo, a ne?

Skratka, ja mercator smo prodali, njegovih 11.000 delovnih mest bo pa VEDNO slovenski politicni problem.

Vir: bc123a, Forum Financ (objavljeno brez redigiranja)

En odgovor

  1. In kaj je alternativa sistemu “prevelik da propadeš”? To je pravo vprašanje. Alternativa globalno, ne samo pri nas v Sloveniji, ker glede na zadnjo krizo so davkoplačevali povsod po svetu reševali banke. Samo upam, da še ne bomo mi reševali Deutsche Bank (malce je vse potihnilo okoli njenih mahinaciji).

    Jaz kot davkoplačevalec celo lažje (psihološko/političo …) financiram izgube privatnih firm, kot izgube državnih firm.

    Glede na kadrovanja v SDH osebno mislim, da se slovenska politika sploh ne zaveda političnih problemov, kaj šele da bi bila sposobna poiskati alternativni sistem.

    Všeč mi je

%d bloggers like this: