High-tech industrija ne mara konzervativcev

Zanimiva grafika: High-tech industrija se na daleč izogiba okrožjem, kjer vladajo republikanci. Če je še leta 2000 36 izmed 100 okrožij z največ zaposlenimi v high-tech industriji volilo za republikance, jih je leta 2016 le še 19 okrožij. V “demokratskih okrožjih” se je v tem obdobju zaposlenost v high-tech industriji povečala za 35%, v “republikanskih” pa zmanjšala za 37%. Nad 70% vseh visoko-tehnoloških dejavnosti, na čelu s proizvodnjo računalnikov, IT storitvami, razvojem softverja in R&R dejavnostjo, je lociranih v “demokratskih okrožjih”.

Kaj se dogaja?

Vir: The Economist

Zgodba je seveda večplastna. Po eni strani se high-tech industrija aglomerira okrog univerz na obeh obalah ZDA, ki so najbolj liberalne in kjer so najboljše univerze. Znanje, kreativnost in liberalnost gredo z roko v roki. Najbrž poznate indeks kreativnosti, ki ga je oblikoval Richard Florida, in ki kot proxy za stopnjo kreativnosti jemlje delež geyevske populacije. To pa seveda ne gre skupaj s konzervativnim duhom republikancev in zato se pač v “Bible beltu” ne morejo razviti ne dobre univerze in ne nov Silicon valley.

Iz tega pa seveda sledi povratna zanka: tam, kjer se koncentrira high-tech industrija, republikanci nimajo veliko možnosti, da bi bili izvoljeni. Bolj kot se krepi high-tech sektor, bolj republikance izrinjajo demokrati na oblasti. Leta 2000 so se high-tech guruji praktično englasno postavili za Barackom Obamo, letos pa to sploh ni bila več dilema.

Morda se komu zdi, da so republikanci dobri za posel. Ha ha, dobri so le za zniževanje davkov bogatim, posel pa od tega nič nima.

%d bloggers like this: