Primanjkljaj zaposlenih v javnem sektorju …

Ne boste verjeli, toda nekatere države se ubadajo s problemom premajhnega števila zaposlenih v državni upravi. Ameriški think tank Economic Policy Institute je pripravil spodnji grafikon, ki kaže, da je število zaposlenih v javnem sektorju po letu 2008 močno upadlo in da še vedno upada. Še več, trdijo, da število zaposlenih v javnem sektorju zaostaja za rastjo števila prebivalcev in da je zgolj za ohranitev enakega deleža v številu prebivalcev danes v ZDA 1.7 milijona premalo zaposlenih. Heh, slovenski friedmanisti bi bili ponosni na Obamovo levičarsko administracijo, ki je tako uspešno sklestila število zaposlenih v javnems sektorju (za razliko od prejšnje republikanske administracije, ko se je v osmih letih javni sektor “razbohotil”).

Vir: Economic Policy Institute

Kaj pa pri nas?

No, kakor pogledate. Število zaposlenih v javnem sektorju je bilo konec leta 2015 za 10,800 oziroma za 4.7% manjše kot leta 2005. In kot kaže spodnja slika, je delež zaposlenih v javnem sektorju po letu 2005 (z izjemo leta 2008) trendno upadal.

Grafikon 2: Delovno aktivno prebivalstvo v javnem in zasebnem sektorju ter sektorju država, Slovenija, 2005-2014

Vir: Surs

Seveda pa je kot vedno hudič v detajlih. Če skupno število zaposlenih v javnem sektorju razdelite na sektor država in na javne službe, lahko vidite, da je po letu 1995 število zaposlenih v sektorju država krepko poraslo – za 16,400 oziroma za 11%. Upad v skupnem številu zaposlenih v javnem sektorju je izključno posledica zmanjšanja števila zaposlenih v javnih družbah – za dobrih 27 tisoč od leta 2005.

Vir: Surs

No, če ste začeli bentiti nad bohotenjem javnih uslužbencev v Sloveniji, je treba biti vseeno malce bolj pazljiv, kajti kot kaže zadnja študija OECD o zaposlenih v javnem sektorju, je slovenski delež zaposlenih v javnem sektorju povsem v povprečju najbolj razvitih držav:

V Sloveniji se je delež zaposlenih v javnem sektorju tudi glede na vso delovno silo v državi med letoma 2009 in 2013 povečal, in sicer iz 19,7 na 20,9 odstotka. To povečanje je torej precej manjše v primerjavi s povečanjem deleža glede na vse zaposlene, ki je zrasel iz 20,9 na 22,9 odstotka.

Najobilnejši javni sektor imajo v nekaterih nordijskih državah, na Danskem in Norveškem, znaša skoraj 35 odstotkov, na Švedskem okoli 28 odstotkov. Na drugem skrajnem koncu lestvice pa najdemo Japonsko z osmimi odstotki ter Čile in Mehiko z okoli 11 odstotki.

Poleg Slovenije se okoli povprečne vrednosti OECD-ja vrtijo še Grčija, Belgija, Kanada in Francija.

Vir: RTV SLO MMC

%d bloggers like this: