Od kod grozi recesija? Tako z leve kot z desne

Dve sliki, ki kažeta na grozečo nevarnost globalne recesije (bolje rečeno: upočasnjene rasti). Prva nevarnost prihaja iz desne in se kaže v nadaljevanju dramatičnega sesuvanja kitajskih borz – kitajski borzni indeks je od sredine decembra v borih petih tednih upadel za eno tretjino. V “normalnih” državah bi to pomenilo začetek globoke recesije. Kitajska statistika tega ne kaže, toda njihovim statistikam seveda nikakor ne gre zaupati – ne v dobrih in še manj v slabih časih.

Embedded image permalink

Vir: Bloomberg

Druga pa prihaja iz desne in kaže dramatično naraščajočo zadolženost ameriških podjetij, pri čemer je bil lani dolg glede na denarni tok višji kot denimo na vrhuncu leta 2009 po izbruhu finančne krize. Ameriška podjetja se v zadnjih štirih letih obilice poceni denarja spet obilno zadolžujejo. Pri tem pa lahko nenadni upad povpraševanja njihove bilance v trenutku naredi nevzdržne.

Embedded image permalink

Vir: Bloomberg

Seveda oba indikatorja lahko zgolj pomenita grozeče temne oblake na nebu, iz katerih ne bo udarila nevihta. Toda celotna globalna situacija je izjemno nestabilna – od padajočih cen surovin in energentov, šibke in ranljive rasti v evro območju do begunske kataklizme, in v tej situaciji lahko recesija na Kitajskem ali v ZDA zaneti globalno recesijo (upočasnitev rasti). Izhod iz nje pa bo bistveno težji, kot je bil leta 2009. Takrat so bile prizadete samo razvite države, medtem ko so države v razvoju večinoma pokale od zdravja. Tokrat bo potrebno bistveno več naporov, da se države izvlečejo iz recesije, saj se ne bo mogoče “šlepati” na izvozno povpraševanje iz drugih delov sveta. Potrebna bo globalna koordinirana akcija. Za katero pa seveda ni nobene garancije, da bo tudi uspešna.

%d bloggers like this: