Putin … in Zahod s spuščenimi hlačami, drugič

Tale slika lepo ilustrira, kako je Putin znova presenetil zmedeni Zahod. Prvič na Krimu in zdaj še v Siriji. In to v stilu. Pred tem je prišel v New York v OZN povedat, da bo Rusija postala bolj aktivna proti islamistom v Siriji, če že Zahod nima strategije. Pa je vseeno ujel Zahod s spuščenimi hlačami.

Embedded image permalink

Aja, in ne pozabite, kako je Putin septembra 2013 v gostujočem komentarju v New York Timesu sesul načrtovan ameriški napad proti Asadovemu režimu v Siriji. Putin ima načrt, in podmena tega načrta je, da je Asadov režim manjše zlo od Islamske države.

3 responses

 1. Mislim, da se tu nekaj pozablja. Ne gre za to, da bi Rusija ali Putin hotela postati svetovni leader. Gre za to, da ISIS Rusijo življensko ogroža. Pozablja se, da je Rusija v veliki meri tudi zelo velika islamska država in da je od sožitja religij odvisen mir, če ne celo obstoj Rusije.

  To kar je rekel Putin, da je ” potrebno se s terorizmom boriti na mestu samem in ne čakati, da pride k tebi” je z ruskega vidika popolnoma logično. Vojaška intervencija je zelo draga stvar, še posebej v tem trenutku, vendar je še bistveno dražji kaos doma.

  Všeč mi je

 2. Nekaj ISISevih bocev, ki so ruski muslimani in, ki se bodo scasoma vrnili v Rusijo te drzave kajpak ne bodo destabilizirali. Mislim, da to Putina ne skrbi, je pa to prikladna krinka. Bolj pomembno je z ruskega vidika, da imajo neko prisotnost in vpliv na Bliznjem vzhodu, tudi z vojaskimi ladjami pred sirskimi obalami. S tega vidika je Asad za njih boljsa opcija od neposlusnega ISISa.

  Govorjenje o nacionalni varnosti in o notranji destabilizaciji je pa itak klasicen nacin prikrivanja oblastnih interesov. Ce bi to Ruse res skrbelo, bi Sirijo napadli ze zdavnaj prej.

  Všeč mi je

  • Ne podcenjuj vpliva “odločne manjšine”. Članov KPS je bilo pred vojno manj kot tisoč, pa so prevzeli oblast. Širjenje ISIL-a na področje Rusije je vsekakor legitimen razlog.

   Res je, da obstajajo tudi drugi razlogi. To je so predvsem ogljikovodiki. Gre za velike zaloge plina , ki so bile odkrite v 2008 v SV delu Sirije (tam kjer je sedaj ISIL), in v obmorskem področju Sirije (kocesije je dobil Gazprom). Poleg tega je Sirija ključno področje preko katerega naj bi šel “šiitski” plinovod iz največjega znanega plinskega polja South Pars (med Iranom in Quatar-jem). Ta plinovod (Iran, Irak, Sirija) je konkurenčen plinovodu, ki ga sicer niso nikoli zgradili iz istega polja, ki pa bi šel preko Saudske arabije.

   Oblastni interesi? Rusija ni imela nikakršne možnosti izvajanja “oblastnih interesov” kar se je lepo pokazalo pri Libiji. Možnost za intervencijo je odprl šele debakl zahodnega posredovanja, predvsem pa destabilizacija, ki so jo prinesle “color revolutions”.

   Všeč mi je

%d bloggers like this: