Vernokrati (=verniki+tehnokrati) bodo rešili Grčijo, mar ne?

Trojka institucij si neizmerno želi, da bi v Grčiji Tsiprasovo radikalno vlado zamenjala vlada tehnokratov. Kajti, kot nenehno poudarjajo v Bruslju, potrebno je zagotoviti “lastništvo nad reformami” oziroma vlada bi morala “posvojiti reforme”. Ali še drugače rečeno, morala bi vanje verjeti. To pa lahko naredi le tehnična vlada, vlada tehnokratov. Paul Krugman je zadnjič skoval posrečen vzdevek takšnega profila: “faithocrats“, oziroma vernokrati = verniki + tehnokrati. Gre za tip ljudi, ki sicer ne vedo, kako svet dejansko deluje, vendar se lahko povsem prepustijo fantazijam o tem, kako naj bi deloval in nato vztrajajo pri teh fantazijah, ne glede na to, kako slabi so rezultati v realnosti.

A varčevanje da ni delovalo? Študije, da kažejo nasprotno? Dajmo še povečati dozo. In dodajmo še dozo strukturnih reform. A študije da kažejo, da imajo strukturne reforme negativni ali v najboljšem primeru ničelni učinek na rast na kratek in srednji rok? Niso se dovolj potrudili! Dajmo podvojiti dozo. A da privatizacija po razprodajnih cenah ne prinaša dovolj prilivov v proračun (s katerimi bi poplačevali kreditorje)? Pa dajmo razširiti krog podjetij za prodajo. Dajmo prodati še lokalne ceste, pa elektrodistribucijsko omrežje pa … kaj še?

No, tak tip vernokratov si v Bruslju, Berlinu, Frankfurtu in Washingtonu želijo. Ljudi, po možnosti z doktorati iz ekonomije, fahidiote, ki ne sprašujejo, ampak samo izvajajo, kar jim predpišejo.

Toda ali lahko vernokratom v Grčiji resnično uspe? Torej ali lahko z novim, tretjim sporazumom med Grčijo in trojko, ki bo podvojil dozo varčevanja, početveril dozo strukturnih reform, poskušal napraskati za 50 milijard evrov premoženja in ki ga bodo izvajali vernokrati (ali pa vlada narodne enostnosti, da bo politični mir), Grčija izplava iz krize in njen dolg nenandoma postane vzdržen? Ne more, ker pač to doslej nobeni državi v zgodovini še ni uspelo in tudi nobena ekonomska teorija tega ne predvideva. Ja ja, ampak najbrž se niso dovolj trudili, mar ne? Krugman:

The point, surely, is that the plan for Greece was never feasible. No matter how willing a nation is to suffer, no matter how willing to run primary surpluses on a scale that is very rare in history, trying to pay off high debt through austerity without any kind of monetary offset is basically a recipe for debt deflation and failure. This is, in fact, what the IMF’s own research has said.

In zdaj poglejte še izkušnjo V. Britanije. Med obema vojnama se je blazno trudila z varčevanjem (primarni presežek v proračunu je znašal med 5.5% in 9% letno !!!), toda vse, kar je s tem naredila, je bila deflacijska depresija. Dolga ni bistveno znižala, sploh pa ga ne naredila vzdržnega. Dolg se je začel drastično zmanjševati šele po drugi svetovni vojni (iz 270% BDP na 120% BDP v zgolj 14 letih !!!), toda predvsem po zaslugi visoke gospodarske rasti, ki je po eni strani zaradi povečanih fiskalnih prilivov ustvarjala primarni presežek v proračunu (vendar zmernega) in po drugi strani povečevala imenovalec v količniku dolg/BDP. Rast je edina vzdržna pot iz dolga.

Vir: Paul Krugman

Namesto vsega tega šamanizma, ki se ga gredo inštitucije trojke v Grčiji, bi preprosto morali (ob moratoriju na odplačevanje dolga za 30 let) pripraviti obsežen program investicij v infrastrukturo in proizvodne kapacitete, k temu pa dodati transparentnost porabe sredstev in počasi dodajati strukturne reforme, ki koristijo izboljšanju poslovnega okolja. In davčne blagajne v turistični industriji, s čimer bi si zagotovili pobiranje DDV, registriranje sive ekonomije in kasnejše plačevanje tudi davka od dobička. S hitro gospodarsko rastjo bi dolg nenadoma postal vzdržen. S tem bi si trojka privarčevala desetine ali celo stotine milijard evrov, ki jih je in jih še bo izgubljala v naslednjih letih z uporabo popolnoma napačnega zdravila.

Kako že gre tisti vic o ciganu, ki je navajal osla, da bi jedel žagovino namesto sena? Skoraj se je že privadil, potem pa je crknil. No, vse kaže, da bo trojka nadaljevala s tem receptom, le da tokrat v kombinaciji z vernokrati.

3 responses

  1. Glavni problem takega “marshallovega načrta”, ki bi seveda spet ogromno stal je, da nihče ne verjame v njegovo uspešnost v skorumpirani in sfalirani državi kot je Grčija. Grki so reformo davčnega sistema, odpravo korupcije in strukturne reforme obljubljali že od leta 2010, nihče v Grčiji pa ni tega bil sposoben izpeljat, tudi eminentni ekonomisti ala Varoufakis ne. Očitno je lažje pisati o teoriji iger, kot pa izvajat prakso v realnosti.
    Nemci so zato izbrali metodo “najprej palica, šele potem korenček..mogoče”.

  2. Prav lahko gre za namensko izčrpavanje z namenom koloniziranja in polastitve vsega še vrednega v Grčiji, ko pa jo bodo končno zaradi shiranosti izključili, bo na vrsti kakšna druga periferna država in vse bomo gledali ali doživljali znova, če ne bo prej revolucije ali vojne….

  3. Idiotokrati ja. Iz takega načina delovanja se bo vse to počasi začelo spreminjati iz ekonomskega problema v problem nacionalne in mednarodne varnosti. Sesuvanje demokracije v Evropi pomeni, da vlade izgubljajo legitimnost s svetlobno hitrostjo, ne glede na usmeritev.

    Prej ali slej bodo nekateri ljudje, nekatere stranke in nekatere vlade spoznale, da so evrokratski oblastniki neznosen vir družbene nestabilnosti, patologije in nedemokratičnosti. In ni vrag, da bo vlada, ki bo temu začaranemu krogu volitev in hitremu sesuvanju legitimnosti naredila konec, prav nacistična vlada.

    To pa je seveda zgodovinsko dokazano zmešana druščina, ki je v Grčiji že v opoziciji mimogrede pobila nekaj ljudi. Sesuvanje Syrize pa jih poriva kvišku. Ne v parlament, saj tam že itak so, ampak v vlado.

%d bloggers like this: