Mazzini: Grke sovražimo, ker v njih vidimo sebe

[…] Če ste kdaj iskali službo ali zdravnika, tako ali tako veste, da se na sistem ne morete zanesti, in če ste obnavljali vsaj kopalnico, računa niste videli. Spotoma, tudi po podatkih Svetovne banke smo na lestvici sive ekonomije z odstotkom razlike zraven Grčije (vir).

In od tu izvira ta višek besa, ki ga del prebivalstva čuti do Grkov: pogledali smo se v ogledalo in zagledali sebe. Zdaj vpijemo in zmerjamo svojo podobo, ker z ropotom izganjamo hudiča iz nas. Da bo ta Mediteranec in Balkanec šel, izginil in pustil le to, kar si mislimo, da smo: mali Nemci.

In ko bodo Nemci obrnili pogled proti nam, bomo popolnoma šokirani, ko bomo slišali enake očitke, kot jih zdaj posluša Grčija. Ampak saj mi nismo, mi nismo, bomo jecljali, se klanjali in moledovali, mi smo vi, bomo vpili, ampak trojka nas bo jezdila še mrtve, tako kot jezdi Grke. Ne bomo vedeli, kaj nas je zadelo, zato naj zapišem kar zdajle: tisto, kar vedno zadene ljudi brez strategije, vizije in načrta, ki bi radi le ubogali in mislijo, da jih bo Gospodar ščitil tudi takrat, ko jih ne bo več potreboval.

Vir: Miha Mazzini

%d bloggers like this: