Grexit = konec evropske integracije

Za spremembo razumen članek v Financah. Prevod članka Michaela Berneggerja iz Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

V očeh zgodovine bodo vodilni posamezniki nastopali kot tragične figure. Predpisati državi, ki trpi za zunanjim deflacijskim šokom še notranjo deflacijsko terapijo lahko smatramo kot zgodovinsko napako. To spominja na srednjeveško puščanje krvi ali najhujše politične zmote 30-ih let. …

V takšnem okolju je vsaka najmanjša napaka lahko smrtonosna. Predstavniki institucij v obtoževanju prekašajo sami sebe. Vlada, ki zadnjih pet mesecev sedi na oblasti, naj bi bila kriva za vse. Na nasprotni strani pa vračajo udarce. Katastrofalen položaj, ki žal da slutiti najhujše. Pri tem pa so naslednji dnevi verjetno zadnja priložnost, da bi, če ne preprečili, pa vsaj omilili prihajajočo katastrofo. Če bo prišlo do grške nesreče, bo učinek na grško gospodarstvo, glede na močno ohromljen bančni sistem, gromozanski.

Posledice bodo čutile tudi države upnice in Trojka. Države upnice bi se lahko dogovorile za reprogramiranje dolgov ali odbitek upniških terjatev, s čimer bi bila sicer povezana delna izguba njihovih vlog, ne pa tudi realna izguba vseh odprtih posojil, ki sledi v primeru grše nesreče. Za nemško gospodarstvo bi bilo to premostljivo, medtem ko bi za gospodarstva perifernih držav to predstavljalo znatno dodatno obremenitev.

Politični razkol pa bi lahko imel še huje posledice. Zgodovinski projekt evropske integracije bi bil s tem na robu propada. Nobene dodatne integracije, nobenih prenosov, nobenih novih davkov in garancij, nobene krepitve Evrope. Vsak skrbi zase do naslednje krize.

Komitenti v drugih državah pa si bodo zapomnili, da je ob odlivu depozitov edini učinkoviti varnostni ukrep nemuden pristop k bančnemu okencu. Bančna panika kot edina strategija preživetja v razblinjajoči se in nesolidarni Evropi. Izstop Grčije, konec z grozovitimi posledicami, bi se lahko spreobrnil v grozo brez konca.

Tudi če se vodilni prebijejo do popolnega preobrata, bi bila za reševanje nastale situacije potrebna skupina monetarnih in bančno-političnih strokovnjakov, ki zdaleč prekaša sposobnosti Trojke.

Vir: Michael Bernegger, Finance

%d bloggers like this: