Grški “izstop po nesreči” ali kako “nor” je Tsipras

Ne glede na zastraševalne manevre s strani visokih evropskih politikov in uradnikov, pa se po poročanju Der Spiegla v kabinetu Angele Merkel bojijo nepredvidljivosti nove grške vlade. Načeloma je res, da bo grški proračun konec februarja nelikviden ter da bo ECB prisiljena zaustaviti likvidnostno pomoč grškim bankam, če Grčija neha servisirati dolg do ECB. Nemška vlada je pripravljena, da Grčiji prek ESM sklada odobri dodatnih 10 do 20 mlr. €. Toda nova grška vlada mora za to pomoč uradno zaprositi in se v zameno zavezati nadaljevanju sedanjih strukturnih reform.

In natanko tega se v kabinetu Merklove bojijo glede na predvolilne izjave Tsiprasa in glede na petkov jezni razhod med Varoufakisom in Dijsselbloemom: da Grčija ne bo zaprosila za pomoč. To bi tehnično pomenilo bankrot in efektivni izstop iz evro območja. Nekakšen izstop po nesreči.

Ključno vprašanje zdaj je seveda, kako “nor” je Tsipras. Nihče sicer ne verjame, da bi racionalni politik povzročil bankrot države. Toda Tsipras in njegova vlada sta politično neizkušena, s svojimi predvolilnimi zahtevami pa sta se javno preveč izpostavila, da bi se lahko umaknila “z repom med nogami”. Naslednji trije tedni bodo vroči, pri čemer bodo ob pogajanjih s trojko pomembna predvsem pogajanja s tretjimi partnerji, predvsem z Rusijo in Kitajsko. Obe imata svoje strateške interese v Grčiji, Rusija vojaške, Kitajska pa logistične. Tega pa si predvsem ZDA ne morejo privoščiti. Zato lahko v naslednjih treh tednih pričakujemo v zakulisju intenzivnejše “diplomatske napore” s strani ZDA, da med Grčijo in trojko pride do sprejemljivega kompromisa. Grčija (iz vidika ZDA) mora ostati v EU za vsako ceno.

Odpis grških dolgov manj od 50% glede na grška pričakovanja ni sprejemljiv. In ker ECB in IMF ne moreta odpisati dolgov, bodo za večji odpis morale bolj globoko v žep seči članice evrskega območja.

 

%d bloggers like this: