Pa je Janši vendarle uspelo … očrniti Alenko

Kot sem pisal zadnjič, je Janeza Janšo očitno močno prizadelo, da mu je Alenka pred nosom speljala glavno nagrado, ki si jo je obetal z uspešno bančno sanacijo, prodajo nekaj podjetij nemškim kupcem in reformami. Kar je rezultiralo v izbruhu tvitov in pisem iz zapora zdaj že nekdanjim evropskim “zaveznikom”. Toda Merklova in Juncker sta ga mirno spregledala. Kateri Janša? No, uspelo mu je šele v zelo konzervativnem, ok črnem, Frankfurter Allgemeiner Zeitung (FAZ), kjer je novinar od Janševih “kupil”, navajam Delo:

[…] da je bila pod njo Slovenija najslabše vodena »vse od Titovih časov«: če se je konservativnemu premieru Janezu Janši posrečilo državni dolg zmanjšati na 22 odstotkov bruto domačega proizvoda, zdaj šteje 85 odstotkov. Konservativni nemški dnevnik gre še dlje, po posnetku na Youtube sodi, da se je Bratuškova še najbolje počutila v družbi »starih partizanov, nasprotnikov EU in nekdanjih komunistov«.

Jaz sem seveda zadnji, ki bi branil Alenko. Toda, prvič, dejansko sta Alenka & Čufer zgolj vzorno po nemškem receptu izvedla to, kar sta nastavila Janša & Šušteršič. Pod njima bi se dolg enako povečal, rast pa bi bila nekoliko nižja, ker bi vztrajala pri rezanju javnih izdatkov. In drugič, javnega dolga na 22% BDP ni znižal Janša, pač pa visoka gospodarska rast (balon) v obdobju 2005-2008, ki je znižala razmerje dolga glede na BDP s 27.3% na 22%. In sicer zato, ker je zrasel imenovalec (BDP) in ne števec (dolg). Dolga namreč Janševa vlada v najboljših časih ni znižala niti za ped (povečanje s 7.4 na 8.2 mlr eur), pač pa je imela celo obdobje proračunski primanjkljaj (razen 2008, ko je bil proračun izravnan). V istem času so druge vlade, na čelu s Španijo in Irsko imele proračunske presežke.

Slovenija_dolg

Hudič je seveda, če ti nekdo pred nosom pobere glavno nagrado, ki si jo sam pričakoval. S to bolečino lahko sočustvujem. Toda vsaj faktov se dajmo držati. Komunisti in partizani pa se očitno samo še peščici zdijo relevantni.

%d bloggers like this: