Zakaj orkani z ženskimi imeni pobijejo več ljudi?

Ta je res huda. The Economist poroča o študiji Kiju Junga in kolegov z University of Illinois, ki so preučevali, ali se je poimenovanje orkanov z ženskimi ali moškimi imeni kako odrazilo v njihovi destruktivnosti od leta 1950 naprej. In ne boste verjeli, od 92 orkanov v zadnjih 60 letih so “ženski orkani” pobili mnogo več ljudi (pri tem sta najhujša orkana – Audrey in Katrina – izpuščena).

Vir: The Economist

V čem je skrivnost? Ne gre za to, na kar bi najprej pomislili, in sicer da bi orkane poimenovali za nazaj in najhujšim zaradi vraževerja (saj veste, čarovnice in to) dali ženska imena. Še več, avtorji študije so destruktivnost orkanov “normalizirali”, torej prilagodili za moč vetra, vrsto orkana in pritisk v središču.

Avtorji so preizkušali različne hipoteze oziroma špekulacije. Najbolj plauzibilna je, da ljudje orkanov z ženskimi imeni ne jemljejo tako resno kot tiste z moškimi imeni in se torej ne evakuirajo pravočasno. Iz tega avtorji izpeljejo sklep, da bi oblasti morale spremeniti metodologijo poimenovanja orkanov in se pri tem poslužiti obratnega seksizma – orkane imenovati samo z moškimi imeni.

No, marsikdo bo ostal tudi pri čisto zasebni teoriji ali špekulaciji glede tega fenomena in podlegel okultizmu. Če moški gredo v vojne zaradi žensk ali se sprejo z najboljšimi prijatelji zaradi njih in če so jih v srednjem veku zažigali, potem morda obstaja kakšna globlja povezava tudi z orkani …

Jaz seveda ohranjam akademsko držo do tega zanimivega vprašanja.

One response

%d bloggers like this: