Polžja rast v Nemčiji: ko tudi rabelj postane žrtev

Finance poročajo, da je “nemški BDP lani rasel še bolj po polžje kot je bilo pričakovano. Brez večanja javne porabe bi bila Nemčija na robu recesije“… “Nemški BDP je lani zrasel za vsega 0,4 odstotka, kar je bila druga najšibkejša rast v zadnjih desetih letih.

Očitno je, da sta nemško gospodarstvo zavirali vztrajanje recesije v nekaterih evropskih državah in počasna rast svetovnega gospodarstva. Močno domače povpraševanje je to lahko kompenziralo le deloma” (direktor Destatisa Roderich Egeler)

Ehm, Nemčiji se je – po pričakovanju – predpisovanje obveznega zategovanje pasu drugim članicam evro območja vrnilo kot bumerang. Nemčija se je iz rablja vsaj za kanček spremenila tudi v žrtev. Ne prav zelo, toda najbrž dovolj, da je dojela temeljno lekcijo, da v krizi zategovanje javne porabe samo še poglobi recesijo in da ima v trgovinsko močno povezanih državah to negativen učinek na vse partnerje. Tudi Nemčija se je lani pred recesijo reševala s povečevanjem javne porabe za 3.9% (v 2012 pa za 3%).

%d bloggers like this: