Tudi IMF kritičen do nemške ekonomske politike

Kritiki ameriškega ministrstva za finance glede nemške ekonomske politike, o čemer sem pisal včeraj, se je pridružil tudi prvi namestnik direktorice David Lipton. V Berlinu je poudaril, da bi znatno znižanje nemškega visokega trgovinskega presežka močno pomagalo k ponovni rasti perifernim državam z deficitom. In ob tem dodal še logično makroekonomsko dejstvo, da znižanje proračunskih deficitov ne bo možno brez odprave trgovinskih deficitov v perifernih državah. Ali z drugimi besedami, če si Nemčija želi, da ostale članice odpravijo proračunske deficite, jim mora pomagati k rasti in odpravi trgovinskih deficitov.

Lipton je povedal, da IMF od Nemčija ne zahteva, da spremeni njen poslovni model, pač pa naj spravi v ravnotežje domačo porabo prek povišanja plač in spodbujanja investicij v infrastrukturo.

Vprašanje je seveda, če si Nemci res želijo uvideti ta makroekonomska dejstva in vzeti zgornja priporočila v pozitivnem duhu. Zanimivo pa je dejstvo, da je na današnji tiskovni konferenci tiskovni predstavnik nemškega finančnega ministrstva še enkrat ostro zavrnil ameriško kritiko, istočasno pa je tiskovni predstavnik ministrstva za gospodarstvo povedal, da bo nemška rast naslednje leto temeljila na domačem povpraševanju:

Germany today reiterated its rejection of the Treasury report, saying it doesn’t merit criticism. “There are no imbalances in Germany which require a correction of our growth-friendly economic and fiscal policy,” Finance Ministry spokesman Martin Kotthaus told reporters in Berlin. At the same conference, Economy Ministry spokesman Stefan Rouenhoff said economic growth next year will be driven by domestic demand.

Vir: Bloomberg

Ne glede na to, da tovrstne kritike in priporočila od zunaj lahko za Nemčijo pomenijo, “neprimerno vmešavanje v notranje zadeve Nemčije”, pa je dejstvo, da bi sprememba kurza nemške ekonomske politike pomagala tako stabilizaciji evro območja kot tudi prebivalcem Nemčije. Slednji so bili v preteklem desetletju žrtev nemškega gospodarskega uspeha. Na njihovih plečih (z zamrznitvijo plač, zmanjšanjem socialnih transferjev in uvedbo slabo plačanih “mini jobs”) je Nemčija popravila svojo izvozno konkurenčnost.

Update:

In še Krugmanov prispevek na temo nemškega “nerazumevanja” Macroeconomics 101:

Of course, I don’t expect German officials to admit that there’s anything to what Treasury says. They’re not big on macroeconomics as we understand it; actually, they’re not big on accounting identities, since their view seems to be that everyone should be like Germany, and run huge trade surpluses.

But Treasury just stated the obvious and true.