Zakaj je Gašpar Gašpar Mišič po svoje simpatičen?

Že tedne opazujem ta cirkus. Stand-up burlesko, kjer občinstvo s smetmi obmetava kreaturo na odru. Toda na koncu vsega si vseeno ne morem kaj, da mi v tej enotni fronti celotne države proti Gašparju Gašparju Mišiču, ta naš dvojni Gašpar ne bi postal po svoje simpatičen. Si predstavljate: tvoj šef in tvoj delodajalec sta proti, celotna vladna koalicija je proti, lastnik je proti, vsi mediji so se združili v enotno fronto proti tebi, celotna javnost se ti posmehuje, ti pa žrtvuješ svojo vladno službo in se navkljub celemu svetu skozi temne cone temačne koprske čaršije prilobiraš ali bolje skozi stranska vrata s sam-bog-ve-katerimi sredstvi zdrenjaš v vodenje našega največjega okna v svet? To je res fenomen par excellence. To bi lahko uspelo le še Chucku Norrisu. Za kaj takega moraš imeti res DVE jajci, tudi če nisi Gašpar Gašpar. In česa premalo.

No, in Gašpar Gašpar je po svoje simpatičen prav zaradi tega. Ker misli, da je najboljši. Česarkoli se loti. Še preden se loti. Tudi če mu ne pustijo. In čeprav ga bodo, kot napovedujejo, po hitrem postopku, kot je dolg in širok, vrgli skozi sprednja vrata. Jim bo že pokazal! Da je najboljši. Pa čeprav le za 5 minut ali dni.

Kaj torej žene našega Gašparja Gašparja? Mesijanstvo, ludizem ali nekaj, za kar je treba nujno poiskati resno strokovno pomoč?

Odgovor na to vprašanje ste si že zdavnaj ustvarili sami. Morda bomo kdaj dobili tudi uradnega. Res pa je, da tako ne bomo nikoli izvedeli, ali bi Luka Luka Koper pod vodenjem Gašparja Gašparja Mišiča res podvojila svoj promet? Ali pa bi, nasprotno, nikogaršnji dvojni Gašpar naredil več škode, kot je je naredil Janšev Časar v Luki ali Janšev Lovšin v Intereuropi. Vsaj to drago ex-post spoznanje, upajmo, nam bo tokrat prihranjeno.

Smo pa zato končno dobili slovensko različico Chucka Norrisa.

2 responses

 1. (Ker sem naiven in verjamem v dobronamernost ljudi) Menim, da se v Sloveniji spopadamo z bolj fundamentalnim problemom

  Pomanjkanju pravih kadrov za tako odgovorne položaje (v prvi vrsti velike gospodarske družbe, pustimo ostalo).

  Ne vem kakšni so bili protikandidati za prvega moža Luke? Ob predpostavki da je NS poizkušal delovati neodvisno in (vsaj malo) strokovno, se zdi sa so bili vsi protikandidati vsaj 2 nivoja nižje kot g. Mišič, Zdi se da so bili “prisiljeni” sprejeti tako politično (če ne drugega) sporno odločitev, ker pač druge izbire ni bilo.

  Ali imamo v Sloveniji izkušene in izobražene kadre za vodenje kompleksnih ogranizacij?

  Intuicija mi pravi da ne dovolj. Menim da vodilni kadri (CxO) v Sloveniji, kot razvijajoči se državi na vrhu Balkana, niso bili dovolj izpostavljeni krizam, težkim odločitvam/projektom in “skrutinizaciji” lastnikov, ampak so se ukvarjali predvsem z rastjo (pustimo lastninjenje), in le-ta je bolj ali manj (z nekaj izjemami) prihajala iz rasti domačega povpraševanja/tržišča ter (ne)sposobnosti za izvedbo “balkanske priložnosti”.

  Sedaj ko je v takih podjetjih potreben “skrben gospodar” (optimizacija procesov in stroškov, “prava” internacionalizacija, ki terja inovacije in fokus na prave produkte, kanale in marketing) pa se zdi da vsak direktor (postavljen strokovno, levo ali desno) klecne.

  Seveda, saj prav v teh vrlinah ni bilo potrebe po razvoju kompetenc; domači (in deloma balkanski) trg je brez problema pogoltnil vse kar s(m)o proizvedli in nič kaj spraševal ali je bila cena za dano kvaliteto prava (bodisi “pre-regulirano” bančnistvo/zavarovalništvo ali “divji post-socialistični” retail, proizvodnja, “ležerno in grabežljivo” gradbeništvo in še kaj). Sam najdem le bore malo izjem (od “velikih” mi padeta na pamet le farmacevta)

  Ali je neustreznost kandidatov za te položaje izgovor za NS-je (in tiste ki NS-je postavljajo) da gredo po liniji najmanšega odpora in se odločijo/glasujejo za njim najbližjega kandidata? Zakaj se NS-ji ne posluzujejo mednarodnih “executive head-hunterjev”? Se se vedno bojimo tujcev? Ali je Luka tako strateško pomembna, da jo na vsak način mora voditi Slovenec? Pa naj stane kar hoce 🙂

%d bloggers like this: