Nerodno: Američani priluškovali tudi uradnim inštitucijam EU

Afera PRISM se po pričakovanju vse bolj zapleta. Dokumenti, ki jih je odtujil Edward Snowden, kažejo, da je – kot je bilo pričakovati – ameriška varnostna agencija NSA omrežila in prisluškovala tudi uradnim inštitucijam EU, tako v ZDA kot v Bruslju. Največ pa so si Američani dali opravka z Nemčijo, mesečno so prestregli kar 500 milijonov sporočil. To seveda postavlja tradicionalno ameriško – evropsko partnerstvo v precej neprijeten položaj. Ampak Američani ob tem ne zardevajo, zato bo zanimivo videti, koliko “jajc” za zaščito svojega obraza – če že ne svojih interesov – bodo tokrat pokazali Evropejci. Morda bi lahko začasno prekinili pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu.

Nekaj zanimivega branja na to temo ponuja Der Spiegel:

Attacks from America: NSA Spied on European Union Offices

Spying ‘Out of Control’: EU Official Questions Trade Negotiations

Growing Alarm: German Prosecutors To Review Allegations of US Spying

2 responses

  1. Pravzaprav je groteskno do konca, kako so zda obsojale in grozile Kitajski, ki je to delala in se sklicevale na clovekove pravice, ki jih krisijo vsi drugi, sama pa bila liderka v vsem,kar je do konca vredno obsodbe vsakega zivega bitja tega planeta, ce si zeli dobro. Ta teden bo to glavna tema vseh debat EPja v Strasburgu, Bomo videli. kaj bo iz tega.

  2. Scott Mc Neally dolgoletni CEO of SUN Computers naj bi že davnega 1999 dejal. “You’ve got no privacy. Get over it”. Oba stavka vsebujeta zelo veliko resnice, ki jo ljudje, ki naj bi se s s tem ukvarjali, poznajo že bistveno dlje od datuma te izjave. Pravo presenečenje je javno “presenečenje” in “ogorčenje” v zahodni Evropi. To pove bistveno več, kot pa samo “odkritje”.

%d bloggers like this: