Šušteršič namesto Janše kot voditelj desnice?

Padla je vlada, živele predčasne volitve! Glede na nenačelnost nove vladne “koalicije” je to edini verjetni scenarij v naslednjega pol leta. Vladna koalicija s tolikšno količino neinteligentnih, nenačelnih, plagiatorskih ali koruptivnemu tveganju podvrženih kadrov ter s tako majhnim skupnim imenovalcem (biti proti Janši) enostavno ne more biti operativna. Ne more preživeti letošnjega poletja. Ker se obetajo nove volitve in iskanje bolj normalne in operativne vladne koalicije, je seveda vprašanje ali je SDS sposobna ponuditi sestop Janše ter javnosti bolj sprejemljivega kandidata. To bi lahko bila zmagovalna kombinacija – gospodarski program SDS brez Janše in njegove ideološke navlake. Lahko Janez Šušteršič zamenja Janšo?

Šušteršič je nova generacija politikov. To več ni zgodba Kučan vs. Janša, torej zgodovinsko-ideološkega boja partizani vs. domobranci, to je politično-ekonomski projekt Šušteršič, Tonin, Lukšič – bomo videli, kdo proti komu – o razvoju Slovenije. Razprava – nikakor ne lahka – je takoj obrnjena v prihodnost.

Šušteršič ni obremenjen s korupcijskimi tveganji. Izjava, da ne moreš imeti urejenega gospodarstva, če nimaš osnovne zakonitosti – je to, kar želi večina prebivalstva. Je mainstream – hočemo novo, pošteno politiko.

Šušteršič ni obremenjen s strici iz ozadja. Je ekonomist, ne družboslovec. Bolj bodo brez denarja, bolj bo ljudem ta pomemben. Bolj jim bo pomembno, da jih vodi nekdo, ki se spozna na denar. Govoriti suvereno o ekonomski politiki je Šušteršičeva konkurenčna prednost. Vedeti, kje so službe v Sloveniji, je mainstream povpraševanje. Ljudje, sindikati, interesi niso tako proti reformam, iskanju rešitev, kot so proti temu, da jih najde Janez Janša.

Janez Šušteršič uporablja računalnik, govori angleško, tujina ga pozna, lahko razpravlja o finančni krizi, o Kitajski in o Maliju. Ne maha Rusom s svojega dvorišča. Res je sicer, da pospešeno pridobiva tečnobo, kar se kaže v zahtevah levice, da ne bi bil minister. Ampak, ali bi se z njim ne pogovarjali, če bi bil predsednik SDS? Toplejši je od Janše. Moderno bi bilo glasovati za Šušteršiča.

Po dolgih letih je to prvi kandidat, ki bi ga Janša morda ne požrl kot svojega naslednika. Ne vidim boljšega, v katerega bi se splačalo investirati. Desnici in Janezu Janši. Če mu je Janša naklonjen, so mu naklonjeni tudi volivci desnice. Na zavzemanje za zakonitost lahko dobi še nekaj odstotkov. Na program še nekaj. In predvsem na to, da ni ljudomrznež – lahko dobi glasove za, namesto da bodo šli ljudje na volišča in glasovali proti Janši. Pameten naslednik torej obstaja. Pametna desnica tudi. Moderna slovenska desnica enako. Vse pa je v rokah Janeza Janše. Janez Šušteršič ni umik. Janez Šušteršič je lahko zmaga. Za Janšo. Če bi Janša pred mesecem dni ne stranke, ampak vlado prepustil denimo Janezu Šušteršiču, zdaj ne bi bilo mandatarke Alenke Bratušek, ne nasprotovanja prodaji slovenskih podjetij, ne sindikalne revolucije. Bila pa bi slaba banka, bila bi posojila pametnim podjetniškim projektom in Slovenija bi bila do podjetnikov – tudi tujih vlagateljev – bolj prijazna država.

Simona Toplak, Finance

Zgornji komentar ima samo eno logično napako: Janša ne bo sestopil, razen z nogami naprej.

4 responses

  1. Zadnje čase se razni kolumnisti in blogerji sprašujete, zakaj Janša ne potegne logičnih potez, ko bi lahko spremenil politično sliko Slovenije. V bistvu to dela že dvajset let. Evidentno je, da samo ime Janez Janša lahko mobilizira in trenutno poenoti t.i. stranke levice. In če se v dvajsetih letih na desnici ni pojavil nihče drug (oz. so ga s skupnimi močmi takoj onemogočali), potem je očitno, da je tudi vsem na levici v interesu, da je Janez Janša nesporni dosmrtni vodja desnice. In dokler bo to tako, se na žalost ne more pojaviti na njegovem mestu nikakršen drug Janez. Zakaj pa je Janša ves čas pripravljen igrati takšno vlogo, pa je že drugo vprašanje. Slej ko prej bomo izvedeli tudi to.

    • Prav gotovo je levici všeč Janša na desnici, ker tako lahko v neskončnost igrajo izredno blago obliko pinkponka, pri kateri je žogica ves čas lepo na mizi. V tistem trenutku, ko bi se pojavil dober igralec, mora nasprotna stran spremeniti taktiko.

      Razni Jankoviči lahko obstajajo samo ob Janši, brez njega potonejo, zato si nihče od aktualnih nastopačev včerajšnjega cirkusa niti ne želi, a bi Janša izginil. Prej nasprotno.

  2. Premier je lahko tudi druzboslovec, je lahko tudi zenska…in to odlicna premierka. V biti je potrebno, da je odlicen manezer, ki zna v svoji ministrski ekipi zbrati najboljse strokovnjake razlicnih podrocij in jih v dobrodrzavljanom koordinira in vodi. Sinoci je bil velik dogodek, janseviki so padli, upam, da za vekomaj. Vsi drugi, ki so njemu podobni in brez znanj, koruptivni ala Jankovic, pa cimprej zunaj vsake politike. Za to pa mora poskrbeti pravna drzava.

%d bloggers like this: