Kaj počnejo “bančni šerifi” iz NLB?

Ker so torej nekdanji vodilni bankirji NLB s Kramarjem na čelu najodgovornejši za potop NLB in njene astronomske izgube, se odpira vprašanje, kaj danes počne Kramar & Company, medtem ko moramo davkoplačevalci v NLB vsako leto prispevati na stotine milijonov evrov. Ali natančneje: ali je kateri izmed nekdanjih vodilnih bankirjev doslej sploh odgovarjal za katastrofalno dediščino v NLB?

Pred krizo 2008 je NLB vodila Kramarjeva uprava, kjer so bili ob Kramarju med najpomembnejšimi bankirji Matej Narat, Andrej Hazabent in Alojz Jamnik. Prve tri je imenovala vlada LDS, zadnjega Janševa vlada. Kramar je po odhodu iz banke leta 2010 začasno izginil iz javnosti, dokler se marca lani v medijih ni pojavila novica, da je v posmeh slovenski ekonomski znanosti in tudi vsem davkoplačevalcem predaval kot »ugledni ekonomist« na ljubljanski ekonomski fakulteti, ki jo vodi dekan Dušan Mramor.

»Usoda« preostalih nekdanjih vodilnih bankirjev NLB je taka: Alojz Jamnik se je lani varno zaposlil v Banki Celje, kjer je NLB največja delničarka. Po odhodu iz NLB se je Narat konec leta 2010 zavihtel na novo, dobro plačano mesto prvega menedžerja Save, čeprav mu le nekaj mesecev pred tem Banka Slovenije ni dala dovoljenja za opravljanje funkcije člana uprave Abanke, ker je v NLB slabo upravljal bančna tveganja. Bančnik Andrej Hazabent, ki je bil pod Kramarjem zelo vpliven član uprave, je po odhodu iz NLB postal upokojenec in izginil iz medijev. Omenimo še sivo eminenco NLB Borisa Zakrajška, dolgoletnega šefa frankfurtske hčere NLB LHB Bank, ki danes prav tako uživa v pokoju v svoji razkošni počitniški hiši na Notranjskem.

Vir: Stane Kovač, Finance

2 responses

  1. Damjan, tole je pa razočaranje. Sem mislil, da si končno v Sloveniji vzpostavil en spodoben blog, potem pa vidim prispevek Stanislava Kovača. Tudi potrudil se ni, da bi preveril dejstva. Upravljanje s tveganji v NLB so vseskozi vodili Belgijci, najprej Derousse, sedaj Snoeks. Ne samo to, vodili so tudi Komisijo NS za upravljanje s tveganji (Diex). Lahko bi preprečili vsak kredit, če bi to hoteli, pa so rajši pumpali obseg kreditov, da bi banka dosegla 20% donos na kapital, da bi potem svoj delež lažje prodali. Narat ni imel nobene veze z vodenjem upravljanja s tveganji niti ni bil zadolžen za kreditiranje podjetij. Zato bo svojo tožbo proti Kranjcu oz. BS gladko dobil. Kovač v članku v današnjih Financah navaja še celo vrsto drugih netočnosti.
    Jahat populizem v teh časih je najmanj kar potrebujemo. Vzroki so bistveno bolj kompleksni od teh, ki jih navaja Kovač, analiza pa daleč presega obseg komentarja tega članka.

  2. vrh NLB je višek Slovenske korupcije. ko sem pred časom v medijih prebral, da so vodilni v naši največji banki, predvsem posamezniki, ki so neposredno odločali o dodelitvah kreditov velikim gospodarskim družbam, v času blaginje ustanovili lastno podjetje za izvajanje gradbenih del, mislim da se je imenovalo Arming d.o.o. in temu podjetju dodeljevali kredite, da so lahko financirali posel, s katerim so si zagotovili še višji standard, ki že prej zaradi plač kakršne so imeli ni bil ravno povprečen, si priskrbeli vikende, apartmaje, jahte in drugo ugodje in potem, ko je posla zmanjkalo, podjetje poslali v stečaj in ker je tudi njim postalo vroče so se na hitro tudi upokojili, čeprav kakor je meni znano prek svetovalnih pogodb še vedno sodelujejo z banko, potem se človek vpraša, kako je to mogoče. kaj delajo nadzorni organi in pridemo do znamenitega, kdo nadzoruje nadzornike…
    sem bil zraven kako je eden od teh podjetnikov z omalovaževanjem govoril o tedanjem vodstvu, češ, kaj pa oni sploh vejo o bančništvu…

%d bloggers like this: