Odstopljeni papež in mandat izgubljenih priložnosti

Papež Benedikt XVI se je odločil konec tega meseca odstopiti. Uradno zaradi razloga previsoke starosti (85 let), da bi lahko še polno opravljal svoje papeške dolžnosti. Medtem ko večina medijev in politikov spoštljivo pozdravlja to odločitev kot pogumno dejanje, pa hkrati pozabljajo, da je bil njegov 8-letni mandat dejansko korak ali dva nazaj (glede na dosežke njegovega predhodnika Janeza Pavla II). V najmanjši meri meri pa mandat izgubljenih priložnosti.

Nemški Spiegel si je vseeno upal pokukati tudi malce v ozadje te odločitve in na dosežke Benediktovega mandata:

It wasn’t only praise that Benedict drew in his home country, however. Indeed, he has been a lightning rod of controversy here several times during his term. Volker Beck, the parliamentary secretary of the Green Party, described his papacy as one of “missed opportunities.” Beck, who is openly gay, accused the pope of pushing his church back in time and criticized Benedict XVI for lifting the ex-communication of the “anti-Semitic oriented” Society of St. Pius X. “We expect a successor who is concious of his responsibility when addressing Jews, Muslims, homosexuals and women and who unites rather than divides societies,” Beck said.

And German theologian Hans Küng, perhaps the world’s best-known critic of Benedict XVI, said he had “respect” for the pope’s decision to step down. He said the move was “understandable on many accounts.” But he also expressed his hope that “Ratzinger will not try to steer the choice of his successor.” Küng said Benedict XVI had appointed so many conservative cardinals during his time in office that it would be “difficult enough to find a candidate who is truly capable of leading the Church out of the manifold crises in which it currently finds itself.”

V primerjavi s širno in blagostjo predhodnika Janeza Pavla II, je papež Benedikt XVI pomenil vrnitev v konzervativnost in trdo linijo vatikanske kurije. Meni osebno se zdi primerjava med obema zelo podobna razliki med nadškofom Šuštarjem in kasnejšim nadškofom Rodetom. Oba – Benedikt XVI in Rode – sta zagrešila temeljno napako, da sta spregledala, da je poslanstvo Cerkve v oznanjanju ljubezni do vsega stvarstva, ne pa v pravoverskem iskanju edine in zveličavne vere ter v odrekanju pravic tistih, ki mislijo, verujejo (ali pa ne) oziroma delajo drugače kot pravi vatikanska katoliška dogma.

Papež Benedikt XVI je zamudil izvrstno priložnost, (1) da bi navezal dialog ne samo z drugimi verstvi, temveč predvsem z družbenimi skupinami, ki so danes del realnosti sodobne družbe (homoseksualci), in (2) da bi začel s postopki notranjega očiščenja katoliške Cerkve, predvsem iz vidika obtožb pedofilije in homoseksualnosti duhovnikov širom sveta, pri čemer bi seveda moral odpreti vprašanje celibata. Namesto tega se je papež Benedikt XVI lotil notranjega ideološkega čiščenja Cerkve ter ojačevanja konzervativne struje znotraj Vatikana.

Če želi katoliška Cerkev nasloviti ta ključna vprašanja sodobne družbe in ponovno zavzeti položaj moralne avtoritete v sodobni družbi, bo morala za Benediktovega naslednika izbrati kandidata, ki bo bistveno mlajši, bolj agilen, z večjo duhovno širino in z bolj liberalnimi pogledi na sodobno družbeno realnost. Nekoga, ki bo združeval, ne pa delil. Nekoga, ki bo duhovni pastir, ne pa paznik.

Ampak to so v dani konstelaciji moči v Vatikanu prejkone samo pobožne želje. Zato pa bo realnost – v obliki še večjega osipa vernikov – za Vatikan v naslednjih letih toliko bolj boleča.

En odgovor

  1. Prav presenecena, kako se s tem prispevkom strinjam, pa ni ekonomske narave.Papez Benedikt je dejansko ultra konzervativna linija cerkve in ji je s svojimi pogledi delal skodo najmanj trideset let oz se veliko dlje casa…bil je inkvizicijkska roka za vse, ki so mislili in delali napredno v Cerkvi. Pred nekaj leti sem imela priliko biti na kosilu pri apostolskem nunciju v eni os Eu drzav, da nuncjija ne izdam in je povedal, da je papez Benedikt bil nekaj najbolj groznega s svojimi ultra konzervativnimi pogledi v njegovem zivljenju in da mu je onemogocil izdajo vsaj desetih knjig… Napredna duhovscina ga ni marala, le javno ga ni smela kritizirati. Se strinjam glede novega papeza, takole 40 *** bi bil prav ok. Le med kardinali ga najbrz ni, tako mladega. Bi bilo treba preveriti do temeljev vatikansko kurijo

    Všeč mi je

%d bloggers like this: