Morilska spirala cen električne energije iz obnovljivih virov

Večina apologetov obnovljivih virov energije iz sonca še vedno prodaja manipulacije, da je cena električne energije (EE) iz sončnih panelov poceni. Ja, poceni je proizvodna cena EE iz panelov, če niste priključeni na omrežje in samo na sončen dan ter samo za čas, ko je dan (takšna situacija v Sloveniji velja približno 1,100 ur na leto od skupaj 8,760 ur, kot jih ima leto, torej 12.5 % časa v letu). Vendar ste preostalih 7,670 ur (oziroma 87.5 % časa v letu) brez elektrike, in to takrat, ko jo najbolj potrebujete (ponoči in v času kurilne sezone).

Če pa želite imeti ves čas elektriko, se morate priključiti na omrežje (baterija vam pomaga zgolj poleti, in prišteti morate investicijo v ustrezno veliko baterijo, kar skoraj podvoji ceno EE iz sončnih panelov). Omrežje vam služi hkrati kot baterija za vaše dnevne viške EE in kot vir EE, ko vaša sončna elektrarna ne dela (87.5 % časa v letu). Ampak gostovanje vaše sončne elektrarne v omrežju ni zastonj, saj je treba ojačati distribucijsko omrežje. In več kot je sončnih elektrarn v omrežju, večje so težave za omrežje (večji strošek nadgradnje distribucijskega in prenosnega omrežja), hkrati pa je treba zagotavljati regulacijo sistema (da bosta proizvodnja in poraba EE vedno uravnotežena in da bo frekvenca omrežja ves čas 50 hercev) in investirati v nadomestne kapacitete proizvodnje EE, ki služijo kot velike sistemske baterije (hidro elektrarne in črpalne HE) in ki zagotavljajo potrebno EE, ko ni sonca (elektrarne na premog in plin). Ti dodatni stroški, ki nastanejo za celoten elektroenergetski sistem zaradi vključevanja velikih kapacitet sončnih elektrarn v omrežje, se imenujejo sistemski stroški integracije sončnih elektrarn v omrežje in so zelo visoki (rang velikosti same proizvodne cene EE iz sončnih elektrarn).

No, vključitev velikih kapacitet sončnih elektrarn v omrežje zato pomeni dvoje (glejte spodaj):

  1. sredi dneva poleti je EE iz sončnih elektrarn zaradi velikih viškov EE zelo poceni; cena EE je celo negativna, ker je treba nekomu plačati, da te viške prevzame od vas;
  2. skupna cena EE iz sončnih elektrarn tekom celotnega leta je zelo visoka (zaradi visokih sistemskih stroškov integracije) in je tem višja, čim večji je delež EE iz sončnih elektrarn v omrežju.

Zato je, kot lahko nazorno vidite spodaj, cena EE za odjemalce v Kaliforniji (ki ima velik delež EE iz sončnih elektrarn v omrežju), za 2.3-krat višja kot za ostale Američane ali prebivalce države Illinois, kjer je ta delež EE iz sončnih elektrarn v omrežju nizek. Torej: bolj kot spodbujamo nameščanje sončnih panelov na strehe, višje cene elektrike bomo plačevali glede na to, če ne bi imeli sončnih panelov.

Razogljičenje proizvodnje električne energije? Absolutno, toda tega ne boste dosegli s sončnimi paneli, ker s tem zmanjšate izpuste CO2 samo za eno tretjino. Če želite povsem (za 95%) razogljičiti proizvodnjo električne energije, morate preiti na prave nizkoogljične vire energije, kot sta hidro energija in jedrska energija. To sta edina vira, ki zagotavljata konstantno proizvodnjo EE vsako uro v letu (jedrska energija bolj, ker ni odvisna od hidrologije), ki zagotavljata izjemno nizko ceno EE (med 20 in 30 EUR/MWh), ki nimata praktično nobenih dodatnh sistemskih stroškov in ki zagotavljata dramatično nižje CO2 izpuste od vseh ostalih virov energije (tudi od sonca in vetra).

Vse ostalo so bučke in manipulacije pokvarjencev za nevedneže.