Kako disciplinirati neposlušno EU članico: Evropska komisija proti Madžarski

Financial Times je danes objavil izsledke “vpogleda” v “tajni dokument” Evropske komisije, v katerem je opredeljena strategija, kako ogroziti gospodarsko stabilnost Madžarske, če se ne bo upognila pritisku Evropske komisije glede odobritve vojaške pomoči Ukrajini. Strategija je dokaj preprosta: preplašiti finančne trge oziroma pregnati vlagatelje z napovedjo trajnega prenehanja financiranja Madžarske iz EU sredstev. Če se madžarska vlada ne upogne, naj bi voditelji EU javno razglasili, da bodo trajno ukinili vsa sredstva EU za Budimpešto z namenom prestrašiti trge, pospešiti upad vrednosti forinta in porast stroškov njenega zadolževanja.

V dokumentu je navedeno, da naj bi »v primeru nesporazuma na [vrhu] 1. februarja drugi voditelji držav in vlad javno izjavili glede na nekonstruktivno obnašanje madžarskega premierja, . . . da si ne morejo predstavljati, da bi Budimpešta» dobila EU sredstva. Brez tega financiranja bi bili “finančni trgi ter evropska in mednarodna podjetja morda manj zainteresirani za naložbe na Madžarskem“. Takšna kazen bi “lahko hitro sprožila nadaljnje zvišanje stroškov financiranja javnega primanjkljaja in padec valute“.

Takšne “metode discipliniranja” niso sicer nič novega, so standardna praksa discipliniranja neposlušnih držav. Običajno se jih poslužujejo ZDA, kadar želijo na “tržni način” upogniti kakšno državo (je bolj civilizirano od bombardiranja ali od insceniranega državnega udara). Vendar smo tega navajeni tudi v EU, zgolj 4 primeri po letu 2010:

  • 2010: pismo predsednika ECB irskemu finančnemu ministru, da bo ECB zaustavila likvidnostno financiranje irskih bank, če jih država ne bo sanirala,
  • 2011: podobno pismo ECB španskemu premieru z zahtevami glede reform, sicer ECB ne bo kupila španskih obveznic,
  • 2015: grožnja prenehanja ELA likvidnostnega financiranja grških bank, da bi grško vlado prisilili k sprejemu “paketa pomoči”, ki so ga volilci na referendumu sicer zavrnili,
  • 2013: izsiljevanje Slovenije s strani EK glede uveljavitve novega načina reševanja bank, ki je po nepotrebnem izničil kapital nekaterih bank in izbrisal lastnike (tudi podrejenih obveznic).

Se bo madžarska vlada upognila pod tem pritiskom EU? Seveda se bo. Kot običajno lahko pričakujemo nek “kompromisni dogovor”, po katerem bo Madžarska umaknila svoj veto na paket vojaške pomoči Ukrajini. Če ne bo, jo seveda čaka mučna pot v gospodarsko destabilizacijo kot afriške države (glejte spodaj). Madžarska pač ni Rusija ali Kitajska ali Iran, da bi si lahko privoščila neposlušnost do velikih.

En odgovor

  1. Zelo zanimivo postaja.

    Kolikor poznamo gospoda Orbana je pravi dedec, ki ima jajca.

    In dvomim, da se bo kar tako uklonil pritiskom iz Bruslja.

    Je sposoben politik s kilometrino in bo dosegel določen kompromis v svojo korist.

    Tudi ne verjamem, da bi Bruselj kar tako na nož šel proti Madžarski.

    Madžarska lahko preživi tudi brez EU.

    V BRICS bi Madžarske bili veseli, Kitajska že sedaj veliko vlaga in še bo.

    Tudi z Rusijo niso pretrgali vseh vezi.

    Sicer pride čas, kot sem nocoj zapisal na Financah, da bo Evropa prosila Rusijo za plin, nafto in ostalo gospodarsko sodelovanje.

    Všeč mi je