Zakaj Kitajska noče in noče propasti?

Zahodni mediji Kitajski že dobra 3 desetletja napovedujejo, da se je rast zaustavila, da je pred “trdim pristankom”, da so njene težave nerešljive itd. Spodaj je spisek nekaj glavnih napovedi od leta 1990 naprej. No, problem teh napovedi je, da se niso uresničile. Nočejo se uresničiti. Kitajska noče in noče propasti, medtem ko se zahodne države svaljkajo iz ene krize v drugo. Kaj vam to pove o zahodnih mainstream medijih, ki že vsaj tri desetlertja in pol konsistentno napovedujejo propad kitajskega razvojnega modela, ki pa se nato kar noče in noče zgoditi?

Ja, točno: to nam pove, da veliki zahodni mediji širijo propagando, ki jim jo nekdo servira s točno določenim interesom. Le kdo bi lahko bil ta “nekdo”?

Torej, kaj naj si začnemo z nekaj desetinami bombastičnih naslovov v zadnjih tednih v The Economistu, Bloombergu, Financial Timesu, New York Timesu… v stilu “Deflation and default haunt China’s economy”, “China’s economy is in desperate need of rescue”, “The China model is dead”…? Nič. Treba se je zavedati, da je objektivnost v teh člankih blizu ničle in da gre najverjetneje samo za propagando. Torej, da gre za navaden bullshit. Jasno, Kitajska ima probleme. Kot vsaka država. Zdaj pa primerjajte kitajske težave z nemškimi ali britanskimi…

Bo Kitajska rešila svoje težave brez recesije, bankrota, propada…? Ne vem. Jasno je le to, da je Kitajska hitro rastoče gospodarstvo, z izjemno inovativnim podjetniškim ekosistemom (ki presega vse, kar smo lahko kdaj videli v katerikoli drugi državi) in da je Kitajska država, ki ima izjemno dober makro menedžment. V Kitajski zaradi avtoritarnega in centraliziranega političnega modela, ki ga ima, ni velikih političnih razhajanj, ni velikih razhajanj med resorji in različnimi vejami oblasti, ni velikih razhajanj med centralno in regionalnimi ravnemi odločanja. Doslej se je to še vedno pokazalo kot prednost pred zahodnimi, pluralističnimi in decentraliziranimi politično-ekonomskimi modeli. Doslej se je še vedno pokazalo, da Kitajska lahko reši zlom nepremičninskega sektorja ali težave v bančnem sektorju, ki bi katerokoli zahodno državo poslal v globoko finančno krizo. In Kitajski je uspelo prebiti ameriško tehnološko blokado, ki bi katerokoli drugo državo spravila na kolena.

Bojim se, da je vsa ta kontinuirana histerija v zahodnih medijih v zadnjih desetletjih glede Kitajske zgolj propaganda, ki želi skriti, da kitajski model razvoja odlično deluje, da deluje bistveno boljše od zahodnih modelov in da tako dobro deluje predvsem tudi ali predvsem zaradi pametne uporabe političnega modela, ki ga je Kitajska izbrala. Bojim se, da zahodne politične elite moti predvsem to, da tak avtoritarni model tako dobro deluje, da se noče ukloniti ameriški globalni hegemoniji in da grozi, da bo naredil konec ameriško dirigirani enopolarni ureditvi sveta. To, kar Kitajska dela z BRICS in z Belt & Road Initiative.

Tudi meni kitajski avtoritarni model ni všeč. Ne bi želel tam živeti. Vendar kitajski model iz razvojnega vidika deluje. Izjemno dobro deluje. Več kot milijardo ljudi je potegnil iz revščine. Ustvaril je najbolj inovativno gospodarstvo na svetu. In ta model kontinuirano dobro deluje že dobrih 45 let, odkar se je Kitajska pod Deng Xiaopingom kontrolirano odprla. V zgodovini še nismo imeli modela, ki bi dal tako velike rezultate v tako kratkem času.

1990: China’s economy has come to a halt. The Economist

1996: China’s economy will face a hard landing. The Economist

1998: China’s economy’s dangerous period of sluggish growth. The Economist

1999: Likelihood of a hard landing for the Chinese economy. Bank of Canada

2000: China currency move nails hard landing risk coffin. Chicago Tribune

2001: A hard landing in China. Wilbanks, Smith & Thomas

2002: China Seeks a Soft Economic Landing. Westchester University

2003: Banking crisis imperils China. New York Times

2004: The great fall of China? The Economist

2005: The Risk of a Hard Landing in China: Nouriel Roubini

2006: Can China Achieve a Soft Landing? International Economy

2007: Can China avoid a hard landing? TIME

2008: Hard Landing In China? Forbes

2009: China’s hard landing. China must find a way to recover. Fortune

2010: Hard landing coming in China. Nouriel Roubini

2011: Chinese Hard Landing Closer Than You Think. Business Insider

2012: Economic News from China: Hard Landing. American Interest

2013: A Hard Landing In China. Zero Hedge

2014: A hard landing in China. CNBC

2015: Congratulations, You Got Yourself A Chinese Hard Landing. Forbes

2016: Hard landing looms for China. The Economist

2017: Is China’s Economy Going To Crash? National Interest

2018: China’s Coming Financial Meltdown. The Daily Reckoning.

2019: China’s Economic Slowdown: How worried should we be? BBC

2020: Coronavirus Could End China’s Decades-Long Economic Growth Streak. NY Times

2021: Chinese economy risks deeper slowdown than markets realize. Bloomberg

2022: China Surprise Data Could Spell R-e-c-e-s-s-i-o-n. Bloomberg.

2023: No word should be off-limits to describe China’s faltering economy. Bloomberg

2023: Deflation and default haunt China’s economy. The Economist

2023: China’s economy is in desperate need of rescue. The Economist

2023: The China model is dead. MSN

Vir: Twitter in mediji