Nemški nateg stoletja s kvazi-zelenim prehodom

Po desetletju in pol in po izjemnih 550 milijardah evrov investicij v obnovljive vire energije (OVE), predvsem vetra in sonca, je energetsko-okoljska situacija v Nemčiji porazna. Katastrofalna. Zgodba v nekaj slikah.

Slika 1: Nemčija je od leta 2004 res povečala delež OVE iz 9 na 44% (48% v 2022)…

Delež OVE v proizvodnji EE- DE vs. FR

Slika 2: … vendar je s tem drastično povečala cene električne energije (EE) za odjemalce in ima najvišje cene EE v EU (za 60% višje kot v Franciji)

Cena EE (z vsemi davki) DE vs FR

Slika 3: S temi cenami vztrajno uničuje svojo energetsko-intenzivno industrijo, ki je do konca leta 2021 komajda vzdrževala obseg proizvodnje iz daljnjega leta 2015, nakar jo je dvig cen plina in posledično tudi EE po začetku ukrajinske vojne dokončno poslal po klancu v brezno.

Germanj energy intensive industry drop 2023

Slika 4: Nemčija je na enega najbolj sončnih dni letošnjega leta (ko je moja sončna elektrarna na strehi dosegla dnevni rekord: 80.2 KWh energije s 13.2 kW moči) ob 13. uri s sončnimi elektrarnami sicer proizvedla 63% celotne dnevne nemške proizvodnje EE (pri čemer je moralo biti 45% sončnih elektrarn izklopljenih), ki so pri tem ob tej uri proizvajale po 35 gramov CO2 na kWh,

DE-EE generation 2023-07-08

Slika 5: … medtem ko je Francija ob isti uri (13:00) proizvajala z jedrsko energijo 60% vse proizvedene EE, ki je pri tem emitirala le 5 gramov CO2 na kWh !

FR-EE generation 2023-07-08

Slika 6: Toda ob tej 13. uri je celotni nemški elektroenergetski sistem emitiral 186 gramov CO2 na kWh, …

DE-CO2 emissions 2023-07-08

Slika 7: … francoski pa le 22 gramov CO2 na kWh !!!

FR-CO2 emissions 2023-07-08

Slika 8: Največja ironija je, da je Nemčija na enega najbolj sončnih dni v letu bila energetsko “rjava” (s 410 gramov CO2 na kWh), Francija pa zelo “zelena” (z zgolj 41 gramov CO2 na kWh) v proizvodnji EE.

DE-CO2 emissions 2023-june

FR-CO2 emissions 2023-june

Če kdo slučajno ne razume paradoksa, da ima na idealen sončen dan nemški elektroenergetski sistem, z zaprtimi jedrskimi elektrarnami in temelječ na obnovljivih virih energije 10-krat (!!!) večji negativni ogljični odtis kot francoski, naj pojasnim, da do tega pride iz dveh razlogov: (1) francoska jedrska energija povzroča 7-krat manj izpustov CO2 na kWh kot nemška sončna energija (5 proti 35 gCO2/kWh) !!!, in (2) nemški elektroenergetski sistem mora za zagotavljanje nadomestne energije, ko ni sonca in za regulacijo sistema poganjati plinske elektrarne in elektrarne na premog, da omrežje ne kolapsne.

Slika 9: In ja, zaradi tega “paradoksa razogljičenja” je Nemčija navkljub 550 milijardam evrov investicij v “zeleni prehod” ostala absolutno energetsko umazana. Kljub povečanju deleža OVE iz 14% na 48% v obdobju 2007-2022 je količino izpustov CO2 na kWh v proizvodnji električne energije zmanjšala zgolj za slabo petino (iz 550 na 450 gCO2/kWh). Medtem ko Francija zaradi skoraj 60% deleža jedrske energije vzdržuje izpuste CO2 v proizvodnji električne energije ves čas v povprečju na okrog 40 gCO2/kWh. Desetkrat manj kot Nemčija !!!

CO2 Emissions DE vs FR

Kruta realnost, ki je zeleni aktivisti in zeleni marksisti ter drugi lunatiki nočejo priznati, je, da se Nemčija tudi z bilijoni investicij v sončne in vetrne elektrarne ter baterije absolutno ne more razogljičiti. Ker so pač sončne in vetrne elektrarne same po sebi ogljično bolj umazane od jedrskih (za 7-krat!) in ker sončne in vetrne elektrarne ne morejo avtonomno funkcionirati v elektroenergetskem sistemu, pač pa potrebujejo večino časa v letu nadomestno energijo iz stalnih virov (v Nemčiji sta to plin in premog) ter energijo za tekočo regulacijo sistema (ki pa je spet umazana, tudi če pride iz baterij).

Slika 10: Irski primer najbolj plastično dokazuje ta “paradoks razogljičenja”: čeprav se je v Irski delež energije iz vetra v omrežju povečal v povprečju na 34%, ob vrhuncih pa dosega tudi 65%, pa se je v istem času v povsem enaki meri povečala tudi poraba plina, ki je potreben za ustvarjanje nadomestne energije (negativna korelacija med proizvodnjo energije iz plina in vetra znaša visokih 85%). In ja, tudi v Irski so se s povečanjem deleža nestanovitne vetrne energije izpusti CO2 zmanjšali le za 10 do 20% (Vir: Jan Emblemsvag, Applied Energy, 2022):

EE generation by source

_______

Kvazi-zeleni prehod, ki temelji na nestanovitni sončni in vetrni energiji, je nateg stoletja. Kvazi-zeleni prehod ni prehod iz temno rjavega v zeleno, pač pa iz temno rjavega v nekoliko svetlejše rjavo (iz premoga v plin).

Le kako, da “voditeljev” evropskih držav in Evropske komisije še ni srečala pamet?

_________

Opomba: Vir slik 4 do 8 je electricitymap.

En odgovor

  1. Udarno in razumljivo zapisano. Na žalost je malo upanja, da bi to pisanje podrlo v možgane tistih, katerim je namenjeno.
    “Voditeljem”.

    Všeč mi je