Kako nedolžna je teorija laboratorijskega izbruha virusa Covid-19?

Po ameriškem predsedniku Bidenu, ki je varnostnim službam odredil, da resno preučijo možnost, da je virus Covid-19 ušel iz inštituta v Wuhanu, so se temu pozivu priključili tudi evropski voditelji. Slednji sicer bolj iz kurtoaznih oziroma diplomatskih razlogov. O teorijah, ali je Covid-19 posledica naravnega razvoja ali umetnega izvora, sem pisal v začetku februarja (tukaj in tukaj). Nekatera dejstva, ki jih morajo preiskave seveda nedvoumno dokazati, kažejo, da bi Covid-19 lahko bil posledica izbruha virusa iz laboratorija v Wuhanu. V Wuhanu sta sicer dva laboratorija, v obeh pa se ukvarjajo s poskusi, ali je možen preskok živalskega koronavirusa v človeškega. V bolj znanem od obeh, Wuhan Institute of Virology (WIV), so preiskovali vzorce krvi iz pljuč rudarjev v Mojiangu, ki so zboleli ali umrli za koronavirusom netopirjev iz leta 2012. Gre za najbolj verjetno hipotezo, ki sta jo razvila Virolog Jonathan Latham in genetičarka Allison Wilson.

Se je pa pred dnevi pojavila še ena teorija, ki kaže na laboratorijski izvor virusa. Tezo sta v članku v Wall Street Journalu razvila zdravnik Steven Quay in profesor Richard Muller. Za razliko od Latham-Wilsonove hipoteze, ki govori, da je v wuhanskem inštitutu v posebnih pogojih prišlo do pospešitve mutacij živalskega virusa, ki bi sicer v naravnem okolju morda trajale nekaj desetletij in da je nato ta virus po nesreči usšel iz inštituta, pa Quay-Mullerjeva teorija govori, da je bil Covid-19 virus morda uemtno razvit v wuhanskem inštitutu. Na to naj bi kazala podvojena sekvenca argininskih amino kislin (dvojni CGG) v genomu virusa, ki v naravnih virusih ne obstajajo in zaradi česar naj ne bi moglo priti do naravne mutacije (rekombinacije). Ta dvojna sekvenca naj bi se sicer uporabljala le v laboratorijskih poskusih kot marker. Tej teoriji pridih konspirativnosti dodaja dejstvo, da naj bi to dvojno sekvenco direktorica wuhanskega inštituta, ko je posredovala genom virusa, “zamolčala”, da so bile specialne poskusne miši za ta virus razvite že sredi 2019 itd. Spodaj je malce več razlage in poglobitve konspirativne teorije:

It is the fact that SARS-CoV-2 has a genetic feature that has never been observed in natural SARS-like coronaviruses, but which is the preferred feature for scientists when engineering viruses in the lab. It’s preferred because it is simpler and more familiar for lab workers, and also because it can then be used as a tell-tale marker of the engineered virus when tracking it in the lab.

The genome of SARS-CoV-2 includes as part of its genetic coding of the spike protein a sequence known as “double CGG” (CGG-CGG) that codes for two “arginine” amino acids in a row. Quay and Muller explain that there are 35 other possibilities that could occur in this location, known as the “furin cleavage site”, which would not disadvantage the virus in any way so are equally likely to be selected for by natural fitness. Furthermore, viruses often evolve by picking up genetic code from other viruses (known as recombination), but since double CGG doesn’t exist in nature for SARS-like viruses (or didn’t before SARS-CoV-2) this common route of picking it up is not available, making its appearance in a new coronavirus even less likely.

On the other hand, double CGG is the most commonly used sequence for lab workers when engineering the furin cleavage site in gain-of-function research, because it is readily available and familiar and can then be used to track the engineered virus.

There is also evidence the Wuhan scientists tried to conceal this genetic smoking gun. When the Wuhan Institute of Virology’s “bat woman” Dr Shi Zhengli and colleagues published a paper in February 2020 with the virus’s partial genome, the double-CGG furin cleavage site section was in the part of the genome omitted (though could be seen in the accompanying data).

The double-CGG furin cleavage site is often used in gain-of-function engineering to make a virus more infectious or virulent. “Humanised” mice are typically then repeatedly exposed to the engineered virus in order to accelerate the process of adaptation to humans. If the virus did originate through this kind of research it would therefore explain why there is no evidence of this adaptation occurring in nature for SARS-CoV-2, unlike with SARS-1.

A further point of interest is that the U.S. National Security Council, after reading an April 2020 paper in which Chinese military researchers studied SARS-CoV-2 using humanised mice, deduced that the mice involved must have been engineered some time during summer 2019, prior to the pandemic, raising questions about the reasons they had been engineered and what they were being used for at the time SARS-CoV-2 emerged in the autumn of 2019.

Vir: Lockdown Sceptics

Seveda nisem strokovnjak s tega področja in o tem ne morem presojati. Niti ne želim prispevati k širjenju konspirativnih teorij. Me pa, tako kot ameriškega predsednika in evropske voditelje, zanimajo implikacije, ki jih ima – naravni ali laboratorisjki – izvor virusa. Denimo (predpostavimo), da je Covid-19 laboratorijskega izvora. Če bi držala Latham-Wilsonova hipoteza, je pač po nesrečnem naključju prišlo do izbruha virusa, ki je tudi sicer mutiral po nesrečnem naključju. Virus se je nato pač razširil in okužil ves svet. Če pa velja Quay-Mullerjeva teorija, pa je zgodba precej bolj resna. Po njej je virus umetno sproduciran v vojaških poskusih in – morda – tudi umetno izpuščen. Če je tako, so implikacije zelo resne.

Krožijo različne hipoteze, zakaj bi Kitajska to naredila. Ena izmed teorij, ki tudi sega na politično-strateško področje, govori o tem, da gre za način, s katerim je prek ukrepov nadzorovanja, uvedenih v času epidemije, bilo mogoče pospešeno in legalno uvesti nadzor nad ljudmi s tehnologijami, ki so sicer razvite. Kitajska je sicer gosto prepredena z varnostnimi kamerami (čeprav se ne razlikuje bistveno od določenih ameriških mest) in opremljena s tehnologijami za prepoznavanje obrazov in celo branje čustvenih stanj opazovanih. Ukrepi v času epidemije pa so dodali še komponento, da morajo ljudje obvezno dovoliti spremljanje njihovih mobilnih telefonov in s tem svojega gibanja. Na ta način se seveda nadzor nad ljudmi absolutno poveča, možno je sankcioniranje “neposlušnih”, možno je preventivno ukrepanje proti posameznikom ali skupinam, ki kažejo “sumljive” psihološke znake ali vzorce obnašanja in ki se grupirajo itd. In zahodne države temu sledijo.

Te teorije so sicer hudo konspirativne in se lahko zdijo privlečene za lase. Vendar nas po Edwardu Snowdenu in dodatnem desetletju razvoja tehnologij umetne inteligence in metod obdelovanja podatkov kaj takšnega ne bi smelo presenetiti.

Seveda pa so v obtoku številne druge teorije, ki spadajo na področje geopolitike in prestrukturiranja svetovnega gospodarskega in vojaškega reda. In te seveda ameriške in evropske voditelje najbolj skrbijo.

En odgovor

  1. Večina “gain of function” analiz (90%) je potekala na zahodu (ZDA, VB, Francija), ne na Kitajskem. Šele po Obama-ovi prepovedi teh raziskav leta 2014 (ki so v svojem bistvu razvoj biološkega orožja: od treh faz : razvoj patogena, razvoj cepiva, delivery sistem) manjka samo tretja, za katero je v desetletjih do konvencije o prepovedi biološkega orožja leta 1972 bilo več kot dovolj izkušenj), se te raziskave selijo na Kitajsko. Ki ji, surprise, surprise , ameriški NIH s 3 milijoni USD pomaga sofinancirati raziskave, Francozi pa ji prodajo opremo za BSL Level 4 laboratorij.

    Povsem možmo je, da je virus ušel iz Wuhan-a. Ampak ne moremo kar izločiti kitajske različice, ki pravi, da je virus ušel julija 2019 iz Fort Detrick-a, centralnega ameriškega vojaškega laboratorija za biološko vojskovanje, ki je bil zaradi “security conditions” zaprt konec julija 2019. Brez podrobnih uradnih obvestil. V mesecih po tem je sledila epidemija smrti zaradi “vape”-anja, z zelo podobnimi simptomi kot Covid. Da ne omenimo analiz krvi in vode iz kanalizacije, ki kaže na prisotnost virusa že jeseni 2019, ne samo v ZDA, temveč tudi v Italiji. Torej pred uradnim izbruhom virusa-a na Kitajskem v dec 2019. Bivši direktor CDC- Rickhardson je nekaj omenil o tem v februarju 2020, potem pa ga kar nekaj časa niso več spustili na televizijo, kljub temu, da je bil direktor ključne institucije, ki je odgovorna za spopad s pandemijo. Njegovo medijsko vlogo je potem prevzel dolgoletni direktor NIH Anthony Faucci.

    A ni čudno, ampak 18.10. 2019 se na Univerzy John-a Hopkins-a izvede konferenca Event 201 v organizaciji WEF (World Economic Forum), Biil & Melinda Gates Foundation, predstavnikov ključnih finančnih institucij in države. Ena od panelistk ga. Haines postane kasneje za časa Biden-a šefica CIA. Dogodek je v bistvu generalka za pandemijo koronavirusa, ki ga celo imenujejo zelo podobno Cov-19.
    No, par tednov prej konec septembra 2019, sekretar sveta za nacionalno varnost pri ruskem predsedniku Nikolaj Patrušev javno svari (oglasi se res samo pred res pomebnimi dogodki) pred biološkim terorizmom. Kitajci pa takoj po konferenci dajo po hitrem postopku v proceduro zakon o boju proti biološkemu terorizmu….

    Pred kratkim se je oglasil Trump in zahteval od Kitajske odškodnino v višini 10.000 milijard USD. Če bi do tega prišlo, ZDA ne bi bilo potrebno plačati nekaj čez tisoč milijard USD obveznic, ki jih imajo v lasti Kitajci, da o predvojnem zlatu v približno isti višini Čang Kajšekove vlade, ki ga je pred 2.sv Kitajska transferirala v ZDA in ga te še niso vrnile (zamujajo več kot 4 desetletja – tožba pa od 2010 poteka na Floridi), niti ne govorimo.

    Ali pa so bili res Kitajci? Tem se je takoj po tem, ko so nehali kupovati ameriško svinjino (kot protiukrep na Trump-ove carine) zgodila svinjska gripa in pobiti so morali cca 40% vseh prašičev, ki pomenijo glavni vir proteinov za kitajsko populacijo. Ko nehajo kupovati perutnino, se jim zgodi ptičja gripa in pobiti morajo cca 2% vseh piščancev. Ko nehajo kupovati žito in sojo , se jim zgodi plesen na žitu in soji,…So Kitajci to pripisali američanom in poskusili vrniti milo za drago?

    Ali pa imajo prav Rusi, ki pravijo, da je šlo za poskus udara “komsomolske” wuhanske frakcije CCP, ki je na kongresu v marcu 2020 hotela vreči nacionalistično prorusko frakcijo XI Jinping-a. Slednji naj bi epidemijo izkoristil zato, da je “potamanil” opozicijo, kongres predstavil za 2 meseca in utrdil oblast.

    Ali pa je resnična varianta ruske verzije, ki pravi, da je Wuhan-ska frakcija sodelovala z američani (Wuhan ima največjo koncetracijo tujih vlaganja), ki so potem na vojaški olimpijadi jeseni 2019 lansirali virus z namenom, ne samo oslabiti Kitajsko, temveč zrušiti nacionalistično prorusko frakcijo Xi Jinping-a. Če bi namreč želel izbrati boljše mesto (Wuhan kot križišče najpomembnejših koridorjev sever-jug in vzhod-zahod) in čas – pred množičnimi migracijami pred kitajskim novim letom, tega verjetno ne bi mogli.

    Ali, pa da bi bil zaplet še bolj zanimiv. So mogoče američani namenoma prenesli raziskave na Kitajsko in jih še financirali, zato da bi potem lahko obtožili Kitajce?

    Vse to so seveda teorije. Konspirativne teorije zarote seveda. Ampak človeška zgodovina je takih konspirativnih zarot vsa polna.

    Se spomnite Hitlerjeve obtožbe poljakov pred napadom na Poljsko? Ali Japonskih glede incidenta v Mandžuriji. ki je bil povod za napad na Kitajsko. Ali pa Sarajevskega atentata kot povoda za 1. sv. (menda ne verjamete, da je ta zrasel v glavi Gavril-a Princip-a). Ali ameriškega “false flag” napada na lastne vojaške lade v Tonkinškem zalivu, ki je bil povod za bombardiranje Severnega Vietnama. Sadam-a Husein-a in orožja za množično uničevanje vam verjetno ni treba omenjati?

    Že stari Rimljan, ki so bili praktični in vsekakor ne preveč naivni ljudje, so uporabljali ključni test pri iskanju vzrokov: CUI BONO?.

    Za tiste, ki ne gredo tako daleč v zgodovino, bi zadostoval namig g.Felt-a alias “Globoko grlo” iz afere Watergate : FOLLOW THE MONEY.

    Sledite poteku dogodkov in pazite kdo bo vlekel ključne poteze. Saj veste, kot je rekel Rahm Emanuell ” NEVER LET A GOOD CRISIS GO TO WASTE”.

    THE GREAT RESET šefa WEF-a Klaus-a Schwab-a in Thierry Malleret-a, anybody?

    Všeč mi je